Büyük evlere talep arttı!
Vatandaşın konutta yeni tercihi 2+1 ve 3+1 tipi konutlar oldu. Şartlarını biraz daha zorlayanlar ise hayallerindeki 4+1 tipi evleri satın aldı. Konut tiplerindeki bu değişimde vade farkının azalması ve borçlanmada sürenin uzaması etkili oldu. Birbiri ardına yapılan kampanyalarla vatandaş küçük olsun benim olsun söylemini bir kenara bırakıp 1+1 yerine tercihini 2+1, 3+1, 4+1 ve daha büyük konutlardan yana kullandı. Son yıllarda yatırımcısına hep daha fazla kazandıran 1+1’lerin tahtı böylece büyük evler tarafından kapılmış oldu.

BİR ÖNCEKİ YIL TAM TERSİYDİ
Yeni konut fiyat endeksi 2017 haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre bir yılda 2+1 ve 3+1 tipi evlerde yüzde 3 arttı. Aynı dönemde 1+1 tipi evlerde fiyat endeksi yüzde 6 azaldı. Oysa bir önceki yıl olan 2016 yılı haziran ayında 2015 yılı haziran ayına göre 2+1 tipi evlerde yeni konut fiyat endeksi artışı yüzde 8 olurken 1+1 tipi konutlarda aynı dönemde artış yüzde 12,48 olarak kayıtlara geçmişti. Emlakçılar 1+1 tipi konutlara ilginin azalmasında bu tip konutların aile sitelerinde tercih edilmemesinin de etkili olduğunu dile getirdi.

Aylık rakamlarda 4 oda 1 salon önde
Vatandaşın kademeli olarak evini büyüttüğü de dikkat çekiyor. Yıllık artışta 2+1 ve 3+1 tipi evler öne çıkarken, aylık artışlarda vatandaşın daha büyük ev hayalini de gerçeğe dönüştürdüğü gözleniyor. Tercihin bu yönde değişmesiyle büyük alanlara sahip konutların satışında yükseliş dikkat çekiyor. Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının yüzde 0.51 oranında arttığı Haziran ayında, 4+1 konut tipinde yüzde 0.92 oranında artış yaşandı. 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0.53 oranında artış yaşanan Haziran ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0.23 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0.17, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0.40, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda %0.67 oranında artış görüldü.

Stok erime hızı ortalamanın altında
GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, yeni konut stok erime hızının, Haziran ayında adet bazlı yüzde 2.7 olarak gerçekleştiğini söyledi. Rakamın son 6 aylık ortalama olan yüzde 4,3’ün altında olduğuna vurgu yapan Yetgin, “Markalı konut projelerinden konut satın alan tüketicinin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarını incelediğimizde senet kullanımının halen çok yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Satışlarda senet kullanımının yüzde 52’lik bir oranla son 6 aylık ortalamanın yüzde 41 üzerinde olması, proje geliştiricilerin yürüttüğü kampanyalar ve çeşitlendirdiği ödeme modellerinin etkisinin sürdüğünü göstermekte” dedi.

Amortisman süresi Aydın’da kısaldı
Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,95 oranında artış gerçekleşti. Haziranda Bursa, yüzde 2,42 oranıyla kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir yüzde 1,17’lik oran ile Erzincan oldu. Kiralık konut fiyatlarının yıllık bazda en çok arttığı 5 şehir ise yüzde 21,89 ile Aydın, yüzde 19,51 ile Yozgat, yüzde 19,23 ile Balıkesir, yüzde 15,76 ile Tekirdağ ve yüzde 14,43 ile Çorum oldu. En yüksek yıllık kira getirisi Aydın, Van ve Bilecik’de gözlendi. Böylece bu üç il amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında yer aldı.

Yenişafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181