Çürük binalara %30 yapılaşma hakkı!
6.5 milyon konutun yenileneceği 400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması için mühendislerden teşvik önerisi geldi. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye'de bir süredir yavaşlayan kentsel dönüşüm sürecinin imar hakkı artışı verilerek teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, sürecin hızlanması için çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlara mutlaka yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar yapılaşma hakkı verilmesini talep etti. Şahin "15 bin metrekarenin üzeri ada bazındaki kentsel dönüşüme girecek vatandaşlara yüzde 50 yapılaşma hakkı verilip bunun yüzde 20'sinin de kamuya bedelsiz terk olarak alınmalıdır. Bu sayede vatandaşların önü açılarak kanuna göre sağlam binalarda oturmaları sağlanabilir" dedi.

YÜZDE 75'İ RİSKLİ
"Mevcut yapıların sadece yüzde 2 5'inin güvenli olduğu düşünüldüğünde, geriye kalan yüzde 75'lik kısmın dönüştürülmesi gereken yapılar olduğu ortaya çıkmaktadır" tespitini yapan Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Şahin "Dönüştürülmesi gereken yapılardan en az yarısının yerinde dönüşme potansiyeli olduğu düşünülmektedir. Yapı stokunun depreme karşı dayanıklı olması ve yaşam kalitesi yüksek bir çevreye ulaşılması hedefi için vatandaşın kendi iradesiyle ortaya konulan plan hükümleriyle yapısını dönüştürmesi amaçlanmaktadır" dedİ.

40 BİN BİNA YIKILDI
Kentsel dönüşüm süreci iki koldan ilerliyor. Yapısal dönüşüm ve alansal dönüşüm. Yapısal dönüşüm vatandasın müracaatı ile yapılıyor. Bugüne kadar yaklaşık 100 bin kentsel dönüşüm yapıldı, yaklaşık 40 bin bina yıkıldı. Alansal dönüşüm ise devlet eliyle yapılıyor. Bu güne kadar Bakanlar Kurulu kararı ile 200 adet riskli alan ilan edildi. Bir o kadar da riskli ilan teklifi yapıldı.

Star Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181