Demir İnşaat'ın hedefi 2023'e kadar 15 yeni proje üretmek!
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü, büyümeye devam ediyor. Geçen yılı rekor satışla kapatan sektör, bu yıl 1.5 milyon adetlik satış rakamı ile yeni bir rekora imza atmayı planlıyor. Sektörün önemli oyuncularından Demir İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir’i Patron Katı köşemize konuk aldık. Hamit Demir ile kendi projelerini ve Türkiye’nin geleceğini konuştuk. Demir, hem enerji hem de inşaat sektöründe yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor. Demir, 2023 yılına kadar en az 15 yeni projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor….

- Demir İnşaat nasıl kuruldu?
Demir İnşaat 1984 yılında kuruldu. 1994 yılına kadar Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece, Florya, bu bölgelerde 10 yıl inşaat yaptık. O dönemde mahalle müteahhitliği yapıyorduk. Bu, 10 veya 30 daire arasında proje yaptığımız anlamına geliyor… O zamanlarda site kavramı yoktu. 1980’li yıllarda salonlar parke, odalar marle, salonda baca, kalorifer sistemi bile yoktu. 1994 yılından sonra kurumsallaşmaya daha fazla önem vermeye başladık. 2002 yılına kadar Demir İnşaat olarak devam ettik. Bu yıl, Beylikdüzü’nde bir okul arazisi satın aldık. 2003 yılında eğitime atılmak istedik ve eğitim kampüsü yaptık. 2004 yılında bitirdiğimizde baktık ki eğitim sektöründe biraz sıkıntılar var. Bazı eğitimcilerinde tavsiyesiyle biz burayı kiraya vererek yeniden inşaat sektörüne döndük. 2005 yılında Günışığı Sitesi, Narçiçeği Sitesi, Ayışığı Vadi gibi projeler üretmeye başladık. 

- İnşaat sektörüne yeniden dönmeniz ve büyüme süreciniz nasıl gerçekleşti?
2002 yılından sonra, özellikle AK Parti hükümetinin başa gelmesiyle sektör daha hızlı büyümeye başladı. Biz de mahalle muhtarlığından çıkarak site konseptine geçtik. Sektörde bu yönde evrildi. 2002 yılına kadar daha küçük çaplı projeler yapıyorduk. 15 ayda bir proje teslim ediyorduk diyebiliriz. Toplamda ticari alanlar, konutlar ve iş plazaları ile birlikte 8 binden fazla konut teslim ettik diyebiliriz. Site konseptine geçtikten sonra Demir Lavida ve Demir Romance gibi nitelikli projelere de imza attık.Demir Lavida, Demir Romance ve Ayışığı Vadi projelerimizde satışta olan dairelerimiz var. Tabi bunlar toplam projenin yüzde 10’larına tekabül ediyor. Çünkü projelerimiz satışa çıktıktan sonra çok ciddi talep gördük.

- Satışta olan ve yeni başlamayı düşündüğünüz projelerinizden bahseder misiniz?
Demir Country adında bir projeye başladık. Beylikdüzü’nde yine, muhteşem bir deniz ve göl manzaralı olan projemiz var. Doğası harika, şehre yakın… Kısacası yaşanılacak bir projeye imza attık. 45 dönüm arazisi var. 1.169 konut yer alıyor. 25 tane de işyeri var. Bu arazinin yüzde 48’i Demir İnşaat’ın, kalanı kat karşılığı aldığımız bir arazi. Sefaköy Halkalı’da 120 daireler bir projemiz olacak. Ruhsatımızı aldık. Nisan ayında başlamayı düşünüyoruz. Avrupa Konutları’yla yine Hadımköy bölgesinde 53 dönüm arazi içerisinde ortaklaşa yapacağımız bir projemiz var. Yaklaşık burada da 700’e yakın daire, 40’a yakın işyeri öngörmekteyiz. Büyükçekmece’de baya ses getiren bir projemiz olacak. Araplar ile yapacağımız. 2018 yılında ona başlamış olacağız. Seyrantepe’de ve Göktürk’te kentsel dönüşüm işlerimiz var, onlarında sonlarına geldik.  Kısaca İstanbul içerisinde 5 proje, bir tane de İzmir’de olmak kaydıyla; 2018’de 6 yeni projeye başlamış olacağız.Bazen ‘Keşke sanayici olsaymışım’ diye hayal kuruyorum. Sanayicilik ve eğitimcilik içimde kalan bir uhdedir. Eğer eğitimci olsaydım, milyonlarca öğrenciyi yurtdışında ve içinde çok başarılı yerlere getirirdim. Sanayici olsaydım şayet, devletine ve milletine faydalı olacak büyük bir sanayici olurdum. 

Bazen ‘Keşke sanayici olsaymışım’ diye hayal kuruyorum. Sanayicilik ve eğitimcilik içimde kalan bir uhdedir. Eğer eğitimci olsaydım, milyonlarca öğrenciyi yurtdışında ve içinde çok başarılı yerlere getirirdim. Sanayici olsaydım şayet, devletine ve milletine faydalı olacak büyük bir sanayici olurdum. 

2019’DA 3 YENİ PROJE...
- Hedefleriniz iddialı…

Evet, her zaman öyle oldu. Bazen dostlarımız diyor ki ‘Ülkede belirli sıkıntılar var. Neden bu kadar proje geliştiriyorsun? Önünüzü görüyor musunuz?’ Evet,  ben Türkiye’nin 2023 hedeflerini görüyorum. Bu hedeflere ulaşabileceğini görüyorum. Tam da bu heves ile yatırımlarıma devam ediyorum. Allah nasip ederse 2019 yılında, devam eden 6 projemizin üzerine 3 proje daha ekleyeceğiz. Ardından 2020 yılında bunların üzerine 4 projemiz daha olacak. Türkiye’nin ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedefleri var. Bu hedefler hepimizi. Bunun için büyüyerek ve yatırım yaparak destek olmalıyız.

ALMANYA’DA BÜROKRASİ SORUN
- Siz Almanya ve Ukrayna’da da projeler geliştiriyorsunuz? O taraftan bahseder misiniz?

2007 yılında Kiev’de aldığımız araziler vardı. 2015 yılında bunların inşaatına başladık. 1. Etapta yer alan 168 dairenin teslimatlarını yaptık. İkinci ve üçüncü etap devam ediyor, otel inşaatımızda devam ediyor. Ukrayna’da nisanda başlayacağımız, 248 dairelik bir proje daha var. Almanya’da ise Berlin’de iki tane arazi almıştık. Almanya’da bürokrasi sebebiyle biraz işler yavaş gidiyor. Ruhsatın birisi daha yeni çıktı, nisan gibi büyük ihtimalle kazmayı vuracağız. Hızlı bir şekilde de o iki projemizi bitireceğiz. Bunun yanı sıra Berlin’de arsa arayışlarımız devam ediyor. 

Anadolu’da proje yapacak
- Anadolu’ya açılma planlarınız var mı?

Evet var. Şu an İzmir’de projemiz var. Bunun dışında Aydın, Konya, Eskişehir’de arayışlarımız devam ediyor. Mutlaka önümüzdeki senelerde Anadolu’ya gitmek istiyoruz. Firmamızın ismini Anadolu’ya taşımak istiyoruz.

Polonya’daki fabrikayı Türkiye’ye taşıyacak
- Demir inşaat olarak bu yılı nasıl geçirdiniz? Önümüzdeki yıl için planlarınız nelerdir?

Yalnızca inşaat yatırımları yapmıyoruz. Grubumuzun içinde enerji, sigorta, satış pazarlama ve denetim firmalarımız var. Enerji alanı bizim için çok önemli. Yeni yatırımlar yapıyoruz.  Güneş enerjisi ile ilgili planlarımız var. Panel ve pil üretimi konusunda… Yaklaşık 8 ay önce Konya Organize Sanayi Sitesi’nde ortaklarımızla, 85 dönümlük bir arazi üzerine bir fabrika kuruyoruz. Orada panel üretimi yapacağız. Bu konuda ilerde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri olmak istiyoruz. Öte yandan cumhurbaşkanımızın bir hayali ve söylemi vardı ‘Güneş enerjisi ile ilgili pil üretimi yapmalıyız’ bunun üzerine biz Polonya’ya gidiyoruz. Orada bir pil üretim fabrikası var. Eğer anlaşırsak o fabrikayı her şeyiyle birlikte alacağız. Ardından fabrikayı Türkiye’ye getirerek, Konya’da kendi fabrikamızda 2018’de de pil üretimine girmek istiyoruz. Türkiyede pil üretimi henüz yok. Önümüzdeki günlerde enerji pili ve aküsü üretmeyi hedefliyoruz. 

Kaan Zenginli / Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181