Deniz Karataş'dan tapu harcı indirimi yorumu!
"Son aylarda hükümetimiz tarafından hayata geçirilen düzenlemeler hem ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektöründe ve gayrimenkul piyasasında hem vatandaşımıza daha sonra da ülkemiz ekonomisine katma değer sağlıyor.

Tapu işlemleri üzerinden binde 40 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 30 olarak uygulanmasına ilişkin yönetmelik resmi gazetede yayınladı. Geçici de olsa; yapılan bu geçici indirim ile gayrimenkul sektörü hareketlenecektir diye düşünüyoruz. Kararın damga vergisi ile ilgili düzenlemesiyle de; yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı. Sektör için tetikleyicidir öte yandan kayıt dışı ekonomi anlamında damga vergisinin değil de tapu harcının kaldırılması hem inşaat sektörüne teşvik anlamında daha olumlu bir sonuç doğuracaktır hem de düşük beyan edilen gayrimenkul bedeli sebebi ile bu anlamda kayıt dışı ekonominin önüne geçilmiş olacaktır diye düşünüyoruz…

KDV, damga vergisi ve tapu harçlarından yapılan düzenlemeler, gayrimenkul alımı yapmak isteyenler için bir fırsat dönemidir. Yeri gelmişken şunları da hatırlatmakta fayda var; bunların yanı sıra, ruhsat harcı ve yapı kullanma izni harcı da anlamlı bir şekilde azaltılmalıdır. Ayrıca belediyeler de imarlı, alt yapılı ucuz arsa üretmelidirler. Asli görevi arsa üretmek olan belediyelerin, yeni imar alanları açmaması, arz-talep dengesi gereği mevcut arsa fiyatlarında artışa neden olmakta ve bu durum sektörde yatırımların azalması sonucunu beraberinde getirmektedir. Sektörün gelişimi ve değişen konut ihtiyaçların karşılanması için yeni imar alanlarının açılması, ivedilikle ele alınması gereken konuların başında gelmektedir."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181