Dernek Başkanları İnşaat sektöründe 2018'den umutlu!
Gayrimenkul sektöründe bir yılı geride bırakmaya hazırlanan inşaatın patronları, 2018e de yeni umutlarla giriyor İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ve KONUTDER Başkanı Altan Elmas, inşaatın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam edeceğini söyledi.

Konut Bank, KGF ve kentsel dönüşüm önümüzdeki yılın önemli gündem maddeleri olacak. Gayrimenkul sertifikaları, menkul kıymetleştirme gibi alternatif finansman modellerinin geliştirilmesi ve faizlerin 1 puanın altına çekilmesi sektörde öne çıkacak diğer konular arasında yer alıyor.

Alternatif finansman modelleri geliştirilmeli
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, 2018de sektörün önünü açıcı yeni düzenlemelerin gerçekleştirilmesi ile daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşılacağını kaydetti. Elmas, "Sektörümüz en zor zamanlarda bile büyümeyi sürdürdü. 2018de sektörümüzün onunu açıcı yeni düzenlemelerin gerçekleştirilmesi ile daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşabiliriz. Bunların başında şüphesiz Konut Bank, KGF, gayrimenkul sertifikalan, menkul kıymetleştirme gibi alternatif finansman modellerinin geliştirilmesi ve faizlerin 1 puanın altına çekilmesi geliyor. Aylık yüzde 1 kredi oranı son 5 yılın psikolojik üst sınırıdır. Konut kredisi oranlarının düşmesi durumunda ipotekli satışların daha da artması mümkün olacak. Konut kredilerinin düşmesi için ise yeni yılda pek çok enstrüman elimizde olacak. Bunların içerisinde en güncel olanı gayrimenkul sertifikalan. Konutder olarak bu konuda bir çalışma yaptık. SPK'dan talep ettiğimiz değişikliklerin bir kısmı gerçekleşti" şeklinde konuştu.

10 MİLYAR DOLAR HAYAL DEĞİL
Önümüzdeki süreçte daha fazla projenin gayrimenkul sertifikası kapsamında işlem görmeye başlayacağına işaret eden Elmas şu değerlendirmeleri yaptı, "5 bin lira birikimi olan bir kişi bile dilerse bu sayede gayrimenkul sektörünün değer artışından yararlanabilecek. Sektöre daha fazla nakit akışının sağlanmasıyla konut faizleri de dengelenecek. Ayrıca menkul kıymetleştirme ile gayrimenkuller likit sermaye gibi kullanılabilir hale gelecek. Alternatif enstrümanlar sektörün elini rahatlatacak.

Sektör 2018'den umutlu
Gayrimenkul sektöründe bir yılı geride bırakmaya hazırlanan inşaatın patronları, 2018'e de yeni umutlarla giriyor. Dernek başkanları, inşaatın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam edeceğini öngörüyor. Konut Bank, KGF ve yüzde Tin altındaki vade farkı ise yeni yılın gündemleri arasında yer alıyor.

2017 yılına yeni projelerin satışa sunulmasıyla başlayan gayrimenkul sektörü ilk altı aylık dönemi iyi bir performansla geçirdi. Yaz döneminde ise bir durgunluğa giren sektörde ciddi bir artış yaşandı. Yaz tatilinin son dönemlerinde KDV indirimi ve vergi muafiyeti nedeniyle önceki satışların kayda geçmesi nedeniyle yükseliş ivmesi yaşayan konut satışları, kaydi anlamda artış gösterdi. Yılın son çeyreğinde art arda gelen yeni lansmanlar ile bir yıl ertelemek ve yüzde 0,70-0,80 bandında sunulan vade farkı oranlarının etkisiyle büyük bir sıçrama gösterdi. Sonuç olarak üçüncü çeyrek sonunda bir milyon sınırı geçildi. Sektör temsilcileri kampanyaların ve yeni lansmanların devam ettiği son aya kadar sektördeki 1,5 milyon adetlik satış umudunun da sürdüğünü söyledi.

İSTİKRAR GEREKİYOR
Faiz oranlarının tek başına konut satışlarının trendini belirlemediğine vurgu yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, insanların faizin düşük veya yüksek olmasından daha çok istikrarlı olmasını istediğini söyledi. Durbakayım, "Nitekim 2005-2006 yıllarında faiz oranları aylık yüzde 1.7-1.8 seviyelerindeyken rekor kıran satışlar gerçekleşmişti" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlattığı kentsel dönüşüm sürecinin 2018'e de damga vurmasını beklediklerini belirten Durbakayım şöyle konuştu; " Bu kapsamda başta İstanbul olmak üzere ülkenin her kentinde büyük çaplı kentsel dönüşüm hamlelerinin atılacağını düşünüyoruz. Yeni imar yasasıyla birlikte site bazında yenileme çalışmaları da hız kazandı. 2018 yılında konut satışlarının azalacağını düşünmüyoruz. Hatta konut kredi faiz oranlarının istikrar sağlaması ve aylık bazda yüzde l'in altına gerilemesi durumunda satış trendinin artarak devam edeceğini öngörüyoruz."

Yetgin; Yılı rekorla KAPATIRIZ
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, sektörün hedefinin geçen senenin toplam l milyon 341 bin 453 adet konut satış rekorunu kırmak olduğunu söyledi. Yetgin, "2017 yılı boyunca açıklanan sektör verilerine bakıldığında, yıl sonu itibarıyla l milyon 400 bin konut satış rakamını göreceğimize inanıyorum. 'Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye' kampanyasında 2.6 milyar TL ciro elde edildi. 'Güç Birliği'nin ikinci adımınında da aklaşık 3.3 milyaı TL'lik ciroya ulaşıldı" dedi.

KREDİ FAİZLERİ YÜKSELDİ
Kullanılan yeni konut kredisi miktarının 2017 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak, 17,8 milyar TL'ye ulaştığını belirten Yetgin, "Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş 2016'nın ikinci çeyreğinden bu yana devam ederken, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren faizlerde yükselme görüldü. Eylül 2017 itibarıyla konut kredilerinde aylık faiz oranı yüzde 1,01, bileşik faiz oranı ise yüzde 12,88 seviyesinde gerçekleşti. Toplam konut kredisi hacmi ise 2017 yılı ikinci çeyrek itibarıyla 180 milyar TL'yi aştı" bilgisini paylaştı.

MALİYETLER YANSIMADI
Konut üretim maliyetinin artan döviz kurları ile oldukça yükseldiğine de dikkat çeken Yetgin, "On ayda Tüketici Fiyat Endeksi'nde yüzde 9,42, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde yüzde 11,66, ortalama dolar kurunda ise yüzde 4,98 artış yaşandı. Üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre Konut İnşaatı Maliyet Endeksi'nde ise yüzde 15,32 artış kaydedildi. Buna rağmen, markalı konut üreticilerinin, yüzde 3,44 fiyat artışına gittiklerini görüyoruz. 2018 yılında fiyatlarda da bir miktar artışın süreceğini söyleyebiliriz" sinyalini verdi.

Emlak Konut'tan kampanya isteniyor 
Nazmi Durbakayım, sektördeki güven birliğini sağlayan Emlak Konut GYO'nun yeni bir kampanya başlatarak gayrimenkulun güvenilir limanlardan biri olduğunu göstermesi gerektiğini de söyledi. Bunun 2018'in yine hızlı ve alıcılı başlamasını sağlayacağını vurgulayan Durbakayım, Körfez ülkelerinde yaşanan siyasi krizin Türkiye'deki konut satışlarını arttıracağını, bunun da gözden kaçırılmamasını aktardı. 

Yeni Şafak Emlak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181