'Dikey mimari yerine yatay mimariye teşvik edeceğiz'!
Başbakan Binali Yıldırım, 7 milyon yapı stokunun yenilenmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Şehircilikte dikey mimari yerine daha insani, daha sosyal olan yatay mimariyi daha çok teşvik edeceğiz" dedi. Yıldırım, Şehircilik Şûrası'nda özetle şunları söyledi: "Dünyada kriz günden güne derinleşirken Türkiye ardı ardına büyük projelere ya başlıyor ya da hizmet alıyor. İşte Çanakkale 1915 Köprüsü de dünyada herkesin gıptayla izleyeceği mega bir projedir. Projenin en önemli özelliği dünyada bugüne kadar dikmeler arası açıklığı en fazla olan bir köprü olmasıdır. İnşallah bu yıl 18 Mart'ta bu köprüye ilk kazmayı vurmak istiyoruz. Büyük projeler dev yatırımlar geleceğin büyük ve kalkınmış Türkiye'sinin ayak sesleri oluyor. Türkiye 15 yıldır büyümeye devam ediyor bundan sonra devam edecek. Ülkemiz üzerinde çeşitli hesap yapanların hesapları kursaklarında kalacak bunu herkes bilmelidir. Şehirlerimizi afet ve deprem riskinden kurtaracak daha güvenli şekilde yeniden imar edeceğiz. Bugün 39 ilimizde 200 bölgeyi yeniden inşa etmek için ayırdık ve faaliyetlerine başladık.

Tarım alanlarını yok etmeyen şehirleşme anlayışına daha önem vereceğiz. Şehirlerimiz sadece beton yığınlarından oluşmayacak. Şehircilikte dikey mimari yerine daha insani, daha sosyal olan yatay mimariyi daha çok tercih edeceğiz, daha çok teşvik edeceğiz. 5 milyon yapı deprem riskine karşı yenilenmesine rağmen halen en az 7 milyon yapı stokunun yenilenmesine ihtiyaç var. Kaba hesapla 750 milyarlık bütçeden, dolar bazında 200 milyar dolarlık bütçeden bahsediyoruz. Gelecek 10-15 yıl içinde inşaat sektöründe hayli işimiz olduğunu ifade etmek isterim. Yapılacak konutlar harcanacak bütçenin kendi kaynağını oluşturacak bir imkana sahip olduğunu paylaşmak istiyorum. Kentsel dönüşüm mecburi dönüşüm değil gönüllü bir dönüşüme tabi tutulacak."

Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181