Doların yükselişi yabancıya konut satışının arttıracak!
Dolardaki yükselişin ev fiyatlarında herhangi bir değişikliğe neden olmayacağını belirten sektör temsilcileri, yabancı yatırımcıların bu durumu fırsat bildiğini kaydediyor. Sektör temsilcileri, yabancı yatırımcıların bu tür dalgalanmaları cazip gördüğünü kaydederek, bu durumun son günlerde satış ofislerine yansıdığını bildiriyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dövizdeki artışın yatırım amaçlı konut alıcılarının kısa vadeli portföy tercihlerinde etkili olacağını söyledi.

FİYATLARDA ARTIŞ OLMAZ
Konut yatırım fonlarının tekrar gayrimenkul sektörüne döneceğini belirten Durbakayım, "Diğer taraftan yerli yatırımcılardan doğan boşluk gerçek yabancı konut yatırımcıları tarafından telafi edilecektir. Zira dövizdeki her artış miktarı, yabancı konut alıcıları için konjonktürel bir indirim anlamını taşıyor" dedi. Durbakayım, Türkiyede konut fiyatlarının artık bundan 8-9 yıl öncesi gibi döviz endeksli olmadığının altını çizerek, bu yüzden konutta suni bir fiyat artışından bahsetmenin mümkün olmadığının altını çizdi.

ÖNEMLİ BİR PARA AKIŞI
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu da, doların yükselişini yabancı yatırımcılar için bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirterek, bu dönemde yabancı bir yatırımcının alacağı her bir gayrimenkulun değer kazandığını söyledi. İnşaat sektörü açısından Türkiye'ye daha yüksek değerde döviz akışının sağlanabileceğini vurgulayan Tavukçuoğlu, "Bu yüzden sektör, bu dönemde yabancı konut satışına odaklanmalı. Böylece hem uzun zamandır istenilen yabancıya konut satışında artış yaşanmış olacak hem de döviz girdisi sayesinde ülkemize önemli bir para akışı sağlanmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Malzemeler yerli, etkilemez!
İnşaat sektöründe kullanılan malzemelerin tamamına yakınının yerli üretim olduğunu bildiren Durbakayım, bu sayede döviz fiyatlarındaki artışın gayrimenkul üretim ve satışına dolaylı etkisinin bulunduğunu ve bunun yüzde 4-6 civarında olduğunu aktardı.

% 15-20 yükseliş olur
Kurdaki artışın yabancı alıcıları iştahlandırdığını anlatan Demir inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, şunları söyledi: "Konut fiyatları sabit kalıyor ancak doların değeri artıyor. Biz TL değeri üzerinden hesaplayıp konutu sattığımız için son bir iki haftada dolar üzerinden yüzde 10'a varan indirimler yaptık. Biz ev satmak için dövizin yukarıda olmasını istemiyoruz. Ama bu durum devam ederse, konutta yabancı yatırımcıyı yüzde 15-20 civarında artıracaktır."

Satış ofisleri daha kalabalık
MAKRO İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise iç piyasada kampanyaların sektörü hareketlendirdiğini, ancak piyasadaki dalgalanmalar dolayısıyla gayrimenkul sektöründe uzun zamandır fiyatların sabit seyrettiğini söyledi. Uyan, Türkiye'ye yeni girecek yabancı yatırımcıların kurdaki artıştan memnun olduğunu ve bu durumun onlar için bir avantaj oluşturduğunu kaydederek, "Fiyatlar onlar için biraz daha cazip hale geldi. Türkiye'yi bilen ve Türkiye'deki bu tür dalgalanmaların fırsat olduğunu gören yabancı yatırımcılar gayrimenkul sektörüne ciddi ilgi gösteriyor" diye konuştu. Bu durumun satış ofislerine de yansıdığını aktaran Uyan, yabancıların satış ofislerine her zamankinden kalabalık geldiğinden bahsetti. 

Akşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181