Ek emsal uygulamasının yeni yönetmeliğe kadar uzatılması isteniyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm cazibesini artırmak amacıyla, kentsel dönüşüm projelerinde yıkılan binalara yüzde 25 ek emsal hakkı tanıyan uygulama 2017 başında sona eriyor. Ek emsal hakkından yararlanabilmek için proje ruhsatının 1 Ocak 2017'ye kadar çıkarılması gerekiyor. Sektör temsilcileri ise, Türkiye'nin 2016'da çok ciddi badireler atlattığını, bu dönemde de ruhsat alma sürecindeki prosedürlerin tamamlanamadığını belirterek, hem sektörün hem de hak sahiplerinin mağdur olmaması açısmdan sürenin uzatılmasını talep ediyor.

YÖNETMELİK YOLDA
Bununla birlikte ruhsat başvurularına geçmişteki dönemde olduğu gibi aşırı talep olacağını belirten sektör temsilcileri, belediyelerdeki - ruhsat işlemlerinde yavaşlama olup kaos yaşanacağına dikkat çekiyor. Edinilen bilgiye göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kentsel dönüşüm çalışmalarının tıkanmaması ve dönüşümde yaşanacak olası mağduriyetlerin önüne geçmek adına yeni bir yönetmelik hazırlığı içerisinde. Yönetmeliğin henüz içeriği ve ne zaman yayınlanacağı bilinmiyor. Sektör temsilcilerinin beklentisi ise ek emsal hakkı veren uygulamanın en az yeni yönetmelik çıkana kadar uzatılması.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İN-DER) Başkanı Nazmi Durbakayım, dernek olarak konu hakkındaki dilekçelerini bakanlığa ilettiklerini belirterek, "Şu anda, ruhsat aşamasında olan Türkiye çapında binlerce proje var. Süre dolmadan ruhsat alabilmek için evrakta sahtecilik yapan firmalar bile çıkabilir. Süre uzatılmazsa çok ciddi mağduriyetler yaşanır. Biz aynı zamanda bu hakların sürekli olarak sağlanması için yeni bir yönetmelik çıkarılmasını talep ediyoruz. İmar durumunun alınmasının müktesebat olması gerekiyor" dedi.

DKY İNŞAAT YÖN. KUR. BAŞKANI ALİ DUMANKAYA: SON KEZ BİR UZATMA GEREKLİ
Yılın son 6 ayına baktığımız zaman, Türkiye çok ciddi badireler atlatıldı. Şu anda ruhsat alma sürecindeki prosedürler tamamlanamıyor, eksik kalıyor. Yıl içerisinde bu yönetmeliğe göre hak sahipleriyle anlaşılıp yıkılan binalar var. Vatandaşlara bu yönetmeliğe göre metrekare büyüklükleri, oranlar önerildi. Vatandaşların hak ettiklerini alabilmesi ve mağdur olmaması için sürenin son bir kez daha uzatılması gerekiyor.

DAP YAPI YON. KUR. BAŞKANI ZİYA YILMAZ: DÖNÜŞÜMDE SÜREÇ BAŞA DÖNER
Dönüşümde hak sahipleriyle anlaşıp, projeye başlamak için zaten birkaç sene geçiyor. Yönetmelik uzatılmadığı takdirde, ruhsatı çıkmayan projelerde, müteahhitler ve hak sahipleri tekrar bir araya gelip anlaşmak zorunda. Yani tekrar başa dönülmüş olacak. Bu da dönüşüm sürecini daha da uzatacak ve sektörün önünü tıkayacaktır. 

Habertürk Gazetesi
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181