Ekonomik konut için çözüm yolu aranıyor!
İstanbul'da dar ve orta gelirli vatandaş için konut üretilemiyor. Şehrin merkezi bir yana gelişim çeperleri denilen ve sosyal konut adresi olarak gösterilen bölgelerde dahi ev fiyatları milyonları buldu. 'Dar gelirli nereden ev alabilir' sorusuna kimse yanıt veremiyor. Üretim ve stokun metrekaresi 5 bin liradan fazla lüks segmente biriktiğine dikkat çeken müteahhitler 'Bu sorunu özel sektör çözemez" diyor. Sektörü temsilcileri konut talebinin yüzde7080'inin dar ve orta gelirli vatandaştan geldiğini, ancak bu segmente üretim yapamadıklarını belirtiyor. Buna gerekçe olarak da arsa fiyatları gösteriliyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin yaptığı araştırmaya göre İstanbul'da son 6 yılda arsa fiyaları yüzde 75 ile yüzde 366 oranında arttı. Ham maddelerinin arsa olduğunu söyleyen mütehhitler uygun fiyatlı arsa üretilmesi halinde ucuz konut üretmeye talip olduğunu açıkladı.

GÖZLER KAMUDA
Müteahhitler ve dernekler çeşitli önerilerle kamu kurumlarının kapısını çalıyor. Son olarak sektör temsilcileri TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile görüştü. Sektörün sorunlarının tartışıldığı görüşmede 'dar gelirli nasıl ev sahibi olur' sorusu da masaya yatırıldı. Toplantıya katılan Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan bir öneride bulundu. Uyan, "Planlama yetkisi olan kamu kurumu şehrin gelişim çeperlerinde tarla vasfında arsaları alıp ihale etsin. İhale edilen yerde ev fiyatlarına sınır konsun. Arsa maliyeti düşen müteahhit burada metrekaresi 2 bin 2 bin 500 liraya ev satsın" dedi. Uyan, metrekaresi 6-7 bin liraya ev satmakta zorlandıklarını söyledi.

Mütehhitlerle görüş alışverişinde bulunduklarını belirten TOKİ Başkanı Turan, şunları söyledi: "Özel sektörün öneri ve taleplerini not ediyoruz. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde arazi üretiminin zorluğundan dolayı artan konut maliyeti konusunda sektör temsilcileriyle görüşmelerimiz oluyor. Son olarak yaptığımız görüşmelerde dar gelirli vatandaşlar için konut üretimi konusunda görüş aldık. Değerlendirmelerimiz sürüyor. Türkiye genelinde sosyal konut anlamında dar gelirli ve emekli vatandaşlarımızı ortalama 250 TL'den başlayan taksitlerle konut sahibi yapıyoruz. Fakat İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimizde arazi üretimi zor."

Gülistan Alagöz / Hürriyet Gazetesi


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181