Eminevim yeni alanlarda da elbirliği yapacak!
Emin Şirketler Grubu Türkiye'de 'Elbirliği' sisteminin yaratıcısı. Amaç bankaya gitmeden, kredi kullanmadan bir nevi imece usulüyle insanları mal mülk sahibi yapmak. Sistem, araba almanın pek çok kişi için hayal olduğu 90'lı yıllarda otomobille başlamış, 2000'lerde Eminevim'le birlikte konut da işin içine dahil olmuş. Emin Şirketler Grubu Başkanı Emin Üstün, bugüne kadar Elbirliği sistemiyle 100 bine yakın ev, araba teslimatı yaptıklarını, önümüzdeki dönemde sistemi farklı alanlara da taşımak istediklerini anlattı..

90'LARDA OTOMOBİLLE BAŞLADIK

Ne zaman başladı Elbirliği sistemi?
90'lı yıllarda otomobille başladık. O yıllarda otomobil fiyatları çok yüksekti. Peşin 20 milyon ise, 20 ay taksitle 40 milyondu. Otomobil sahibi olmak çoğu kişi için hayaldi. Bankaların kampanyaları oluyordu. Kuyruklar oluşuyordu. Biz de elbirliğiyle insanları otomobil sahibi yapalım dedik. 2005'li yıllarda otomobilin yanı sıra konuta da geçtik.

İLK ALACAKLARI KURA BELİRLİYOR

Sistem nasıl işliyor, anlatır mısınız?
100 bin TL'lik bir ev için 100 kişilik bir grup bir araya geliyor. Ayda 1000 TL ödeyebilirim diyorsanız, diyoruz ki bu gruba girin, çekilişe katılın. Eğer kurada ilk sıralarda çıkarsanız hemen evsahibi oluyorsunuz. Ancak sistemde ilk aylarda ev alan daha sonrakilere göre daha avantajlı olduğu için biraz daha fazla ödüyor. Bir nevi diğerlerine yardım ediyor, çünkü o arada evi kullandığı için kira vermemiş oluyor. Yani 100 bin TL'lik bir evi hemen aldığınızda 100 ayda size 125 bin TL'ye mal oluyorsa, evi daha geç alanların ödeyeceği para 60-70 bin TL'ye kadar düşüyor. Bu bir havuz sistemi. İlk alan 125, son alan 75 ödüyor. Ortalamada herkes 100 ödemiş oluyor. İlk alanlar da avantajlı, son alanlar da. Çünkü 100 yerine 125 bin TL ödeyenler, o evi bankadan krediyle alsa 190 bin TL ödeyecek.

Kurada sona kalanlar 100. ayı mı bekliyor?
Hayır insanlar 100 ay beklemez. Birinci ayla 40'ıncı ay arasında herkes evini alıyor. Kalanları diğer havuzdan biz fonluyoruz. Bu şekilde herkes 30-40 ay içinde ev sahibi olmuş oluyor. Yüzde 10-20 peşinat verirlerse süre kısalıyor. Ama hiç peşinat vermeden de yüzde 1 peşinatla da ev almak mümkün.

Başka bir maliyeti yok mu tüketiciye?
Sadece yüzde 5 artı KDV'lik organizasyon ücretimiz var.

Almanya'da şirket aldık

Yurtdışı yatırımlarınız var mı?
Almanya'da Dusseldorf'ta bir siteye sahip olan şirketi satın aldık. 35 konut aldık, 65 konut daha alıyoruz. Orada iş yapmak bizim için kolay çünkü Almanya'da Türkler çok fazla. Amerika'da da 7 yıldır ikinci el otomobil alım satımı
yapıyoruz.

200 ortakla birlikte enerji işine giriyor

Siz daha çok niş alanlarda büyümeyi tercih eden bir grupsunuz. Başka ilginç projeleriniz var mı?
Fabrika, inşaat da yapıyoruz ama bunlar, o kadar zevkli değil. Bizim bir sistemimiz var. Bu 'Elbirliği' sistemini her alana yaymak istiyoruz. İnsanların neye ihtiyacı varsa, biz bu sistemle bu ihtiyaçları karşılamaya talibiz. Mesela çocuğunuzu özel okulda okutmak istiyorsunuz, ama durumunuz müsait değil, ama bu parayı 30 yıla yaysanız, ödeyebilirsiniz. Yani çocuk doğduğu andan itibaren ödemeye başlarsanız, zorlanmazsınız. Biz bu sistemle her şeyi çözebiliriz. Ayda 1000 dolar ödeyemezsiniz ama 300 dolar ödeyebilirsiniz. Ortak tarım olur, ortak hayvancılık olur. Mesela ortak enerji işine başlıyoruz.

Nasıl olacak 'ortak enerji' işi?
Bir santral 4 milyon TL'ye mal oluyor. Biz bunu 200 ortaktan 20'şer bin TL alarak yapacağız. Sonra Emin Enerji bu santrali yılda 400 bin TL'ye kiralayacak, bu gelir de ortaklara dağıtılacak. Siz 20 bin TL verip projeye ortak olacaksınız, her yıl 2-3 bin TL buradan geliriniz olacak. Tabii bu gelir her yıl artacak. Yapacağımız oteli de bu sistemle satmayı düşünüyoruz. Erzurum'da AVM yapıyoruz. İleride onun da gelirini satarız.

Taksiciye elektrikli otomobil Motorunu değiştiriyoruz

Taksicilerin arabalarını dönüştüreceksiniz yani?
Evet, benzinle çalışan otomobili alıyorsunuz, onun içine elektrik motoru koyuyorsunuz. Avrupa'da, dünyada bu yapılıyor. Minibüsler de bunu tercih edebilir. Havaalanından böyle araçlar istiyorlar.

Başka sektörlerde de var mısınız?
Bir de enerji sektöründe varız. Güneş enerjisiyle ilgili çalışmalarımız var. 1 megawata kadar devlet lisans istemiyor. Biz de enerji imalatına başladık. Bir de elektrikli otomobille uğraşıyoruz Antalya'da. Şu anda onun testlerini yapıyoruz. Otomobili alıp, motorunu, aksamını değiştirip, elektrikli hale getiriyoruz.

Kim alacak bu otomobilleri?
Şu anda taksicilerin çok ciddi akaryakıt giderleri var. Ayda 6-7 bin TL'lik akaryakıt gideri ödüyorlar. Biz diyeceğiz ki 30 ay bu parayı bize ödeyin, elektrikli otomobil sahibi olun.

Yüksek faiz işlerimizi artırıyor

Sizde işler emlak sektörüne paralel mi?
Bizimki biraz ters gidiyor. Banka faizleri yükselince bizim işler artıyor. Bizim iki konumuz var. Biri inşaat, diğeri Eminevim. İkisini duruma göre dengeliyoruz. Faizler düşünce inşaat işine ağırlık veriyoruz.

Konut üretiminiz de var değil mi?
Şu an için devam eden 7 projemiz var. Kurtköy, Beylikdüzü, Darıca, Aydınlı'da devam eden projelerimiz var. Fikirtepe'de de bir dönüşüm projemiz olacak.

Faiz hassasiyeti olan tercih ediyor

Kimler kullanıyor bu sistemi?
Pazarcısı var, kahvecisi var, berberi var. Bu insanların bankadan krediyle ev alma şansı yok. Ağırlıklı olarak bu kesim bizim elbirliği sistemimizden faydalanıyor. Bir de tabii faiz hassasiyeti olan kesim bizi çok tercih ediyor. Bugüne kadar otomobille beraber 100 bine yakın teslimatımız oldu. Konutta ise 30 bine yaklaştık. Aylık 1000'in üzerinde bir teslimatımız oluyor.  

Akşam 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181