Emlak komisyoncularına standart geliyor!
Türkiye’de her yıl milyonlarca gayrimenkul el değiştirirken, vatandaşı koruyacak önemli bir düzenleme hayata geçiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından konut, arsa ve tarla satışlarında aracılık eden emlak komisyoncularına standart getiriliyor. Buna göre herkes taşınmaz ticareti yapamayacak. Emlak bürolarının sahip olması gereken niteliklerin yanı sıra komisyon oranı, sözleşmeler, sorumluluklar ve teminatlar da düzenlenecek.
 
YENİ KURALLAR GELİYOR
Bakanlık çalışma kapsamında, bu alandaki boşluğu doldurarak gayrimenkul almak isteyenlerin yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçmeyi hedefliyor. Özellikle vatandaşların şikayet ettiği komisyon oranlarına da çekidüzen getirilmiş olacak. Bakanlık taslak metninin önümüzdeki günlerde görüşe açılmasının planlandığına dikkat çekti. 
 
Hazırlıkları devam eden yönetmelik çalışması ile taşınmazlara yönelik aracılık ve danışmanlık faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenleniyor. Yönetmelik taslağının, emlak komisyoncularında aranacak şartlar, bunların çalışmaları, yürütecekleri faaliyetler, uymakla yükümlü bulundukları kurallar gibi hususları kapsaması öngörülüyor. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nun geçen yıl başında yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri “Ekonomide önemli bir ağırlığı bulunan ve geniş kitlelere hitap eden ancak sınırlarının tam olarak belirgin olmaması sebebiyle uygulamada pek çok soruna yol açan taşınmaz alım satımına yönelik ikincil mevzuat çalışmalarına başlanmıştır” dedi.
 
YILDA 1.29 MİLYON KONUT EL DEĞİŞTİRDİ
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde 1 milyon 289 bin konut satış sonucu el değiştirdi. Konut satışları 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 10.6 arttı. Konut satışlarında İstanbul 239 bin 767 satış ile en yüksek paya (%18.6) sahip oldu. İstanbul’u 146 bin 537 satış (%11.4) ile Ankara, 77 bin 796 satış (%6) ile İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari’de oldu.

Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
melikşah 7 yıl önce

tapu işleme verildiğinde emlak komisyonu faturası istenmelidir başka hiç bir yasa vergi kaçakçılığını önlüyemez

banner182

banner181