Emlak Müşavirliği Kanunu talebi!
Uzun yıllardır Emlak Müşavirliği Kanunu'nun çıkmasını beklediklerini söyleyen Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kanunun çıkması halinde kaçak emlakçiliğin önüne geçileceğine dikkat çeken Sağlam, ümitli olduklarım söyledi.

"YILLARDIR UĞRAŞIYORUZ"
Kaçak emlakçilik yapan bir kişinin iş yerinin kapatılabilmesi veya sorunlu olan kişilerle ilgili cezai müeyyide için Emlak Müşavirliği Kanunu'nun çıkması gerektiğine dikkat çeken Sağlam, "2003 yılında çıkan Türk Standartları Enstitüsü Emlak Komisyonculuğu Hizmetleri Genel Kurallar (TS 11816) standardmda emlakçıların kurs almasının zorunlu olduğuyla ilgili bir metin var. Biz kurslar veriyoruz ama bu meslek standardı olduğu için sadece standartlara uyum yönünde. Emlakçiliğin standardı var ama kanun çıkıp tam yürürlüğe girmiş değil. Seçim öncesinde her siyasi partiden milletvekili adaylarına beklentilerimizi aktardık ve kanun metnini kendilerine takdim ettik. Bir kişinin iş yerinin kapatılması veya sorunlu olan kişilerle ilgili cezai ehliyete sahip olunması için Emlak Müşavirliği Kanunu'nun çıkması gerekiyor. Yıllardır uğraşıyoruz. Bu dönem çıkmasını ümit ediyoruz' dedi.

"KAÇAK ÇALIŞANLAR ÇOK PİŞMAN OLACAK"
Emlak Müşavirliği Kanunu çıktığı zaman kaçak çalışanların çok pişman olacaklarını belirten Sağlan, şunları söyledi: "Başlarını duvarlara vuracaklar ama iş işten geçmiş olacak. Çünkü, çıkacak olan kanun içerisinde emlak müşaviri olabilmenin özel şartları var. Emlak Müşavirliği Kanunu şartları, 4 yıllık üniversite mezunu veya Tapu Kadastro, Harita Kadastro gibi okullardan, emlak ve emlak yönetimi adı altında eğitim veren 2 yıllık üniversitelerden mezun olmak gerekir. Odanın belirlediği bir emlakçı yanında 6 ay staj yapmak zorunda, en az 6 ay lisans kursuna gitmek zorunda, lisans smavım kazanırsa müşavirlik smavma girebilir diyor. Staj görmek ayrı lisans kur su ayrı bir şey Bunlar üniversite mezunları için. Üniversite mezunu değilseniz zaten hiçbir işlem yapamıyorsunuz. Şu anda açık, aktif olanlarla ilgili ise bu mesleği yapmakta olduğunu vergi levhaları, oda sicil kayıtları, son ayda kestikleri faturalar ve meslek odasından aldığı kurs bitirme belgelerini ibra edenlere müşavirlik sınavlarına direkt giriş hakkı verilir, burada öğrenim durumu şartı aranmaz diyor."

"KAÇAK ÇALIŞANLAR VERGİ VE ODA KAYDI YAPTIRAMAYACAK"
Kanun yürürlüğe girdiğinde kaçak çalışanların vergi ve oda kayıtlarım yaptıramayacaklarını belirten Sağlam, "Vergi ve oda kaydını yaptırmamışsın. Öte yandan kursa gitmemiş, fatura kesmemişsin. Şimdi 'Siz verin vergileri' diye bize gülen merdiven altı emlakçıları o zaman göreceğiz. O zaman bizim gülme şeklimiz değişecek" dedi.

"DUYARLI OLUNMASINI BEKLİYORUZ"
Son olarak TS 11816 standardmda emlak ofisinde ikinci bir iş yapılamaz dendiğine dikkat çeken Sağlam, "Siz marangozsamz camınıza satılık, kiralık yazısı asarak ben emlak ilavesi yaptırdım diyemezsiniz. Kanun TSE ile alakalı. Ofislerde gördüğü eksikliklerle ilgili ne varsa bunun denetimini TSE yapacak. Bizim odamıza 'Benim mahallemde kaçak emlakçı var' diyerek telefon açan olursa hiçbir isim vermeden denetimi yapıyoruz. Denetim sonucunda kişinin evraklarını hazırlayıp gelmesiyle ilgili 15 gün süre veriyoruz. 15 gün içerisinde gelmezse nedeniyle ilgili savunması isteniyor. Akabinde gerek idari gerekse para cezaları başlıyor. Yasal prosedürler tamamlandığında kanunen ofisini açmasında sakınca yok. Kaçak çalışıyor diye maliyeye, belediyelerin zabıta müdürlüklerine bildiriyoruz. Bu konular da çoğu belediyeler duyarlı ama bazı belediyeler var ki duyarsız davramyor. Vatandaşların da bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Yusuf KATRAG/Antalya Son Haber Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181