Emlak yatırımında Çin'in tercihi ABD oldu!
Eğitim ve araştırma kurumu Asia Group ve bağımsız emlak şirketi Rosen Consulting Group'un ortak hazırladığı "ABD Emlak Sektöründe Çin Yatırımı" adlı raporda, Çin'den ABD'ye yapılan yatırımların son yıllarda hızla arttığı belirtildi.

Çin'den dünya geneline yapılan doğrudan yatırımların (foreign direct investment) 2014'te toplam 116 milyar dolar, 2015'te toplam 118 milyar dolar olduğu kaydedilen raporda, bu miktarların söz konusu yıllarda sırasıyla 18,1 milyar ve 22,3 milyar dolarının ABD'ye aktığı ifade edildi.

Raporda, Çin'den ABD'ye yapılan doğrudan yatırımların, ABD'den Çin'e olan yatırımları 2015'te geçtiğine dikkat çekilirken, ABD'ye yapılan toplam yabancı yatırımın yüzde 10'una yakın kısmının Çin'den geldiğine işaret edildi.

Çin'den yapılan yatırımların büyük bölümünün Amerikan emlak sektörünü hedeflediğinin vurgulandığı raporda, 2014'te Çin'den ABD'nin ticari gayrimenkul sektörüne 10 milyar dolar, özel gayrimenkul sektörüne de 28 milyar dolar yatırım yapıldığı bildirildi.

Raporda, 2010-2015 yılları arasında, Çinli alıcıların ABD'de ticari gayrimenkul için 93 milyar dolar, özel gayrimenkul için 17,1 milyar dolar harcadığı vurgulanırken, Çin'in gayrimenkulle teminata bağlanmış Amerikan tahvillerinde en az 200 milyar dolarının olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Geçen yıl, Çin'in, ABD'de ticari gayrimenkul satışlarında Kanada ve Singapur'un ardından Norveç ile üçüncü sırayı paylaştığı, özel gayrimenkul satışlarında da Kanada'yı geçerek birinci sırada bulunduğunun kaydedildiği raporda, Çinli alıcıların özellikle ABD'nin New York ve California eyaletlerinde gayrimenkul tercih ettikleri ifade edildi.

Raporda, Çin hükümetinin ABD'nin konut ipoteğine dayanan menkul kıymetlerinde toplam 210 milyar dolarının bulunduğuna işaret edilirken, bu miktarın 2008 finansal krizinden sonra Amerikan konut piyasasının toparlanmasına yardımcı olduğu vurgulandı.

Ayrıca, 2010 yılından bu yana yaklaşık 20 bin Çinli yatırımcının ABD'ye toplam 9,5 milyar dolar sermaye taşıyarak Amerikan ekonomisinde 200 binden fazla kişiye istihdam yarattığına dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Çin ekonomisindeki yavaşlama ve yuanın Amerikan doları ve diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesi nedeniyle ABD gayrimenkulü Çinli yatırımcılar için cazip hale geldi. Çinli girişimciler uzun vadede ilgi çekici piyasalara yönelmeye başladılar. Çin'in gelişen finansal sektörüyle Çinli yatırımcılar, bankalar, sigorta şirketleri ve özel sermaye grupları ülkede biriktirdikleri sermayeyi küresel alanda değerlendirecek yatırımlar aramaya başladılar. En az 500 bin dolar sermayeyle ABD'nin EB-5 vize programından faydalanarak yeşil kart alma imkanı da Çinli bireylerin sıcak parayı ABD'ye getirmesinde rol oynuyor."

Raporda, Çin'den ABD'nin ticari ve özel gayrimenkul sektörlerine yapılan yatırım ve satın almaların 2016-2020 yılları arasında en az 218 milyar dolar olacağının öngörüldüğü belirtilerek, 2020'den sonra söz konusu yatırımların daha da artmasının beklendiği kaydedildi.

Çinli özel sigorta şirketi Anbang Insurance Group, geçen yıl New York'un ünlü Waldorf Astoria Otel'ini 1,95 milyar dolara satın aldıktan sonra bu yılın mart ayında ABD'nin oteller zinciri Strategic Hotels & Resorts'u 6,5 milyar dolara alacağını duyurmuştu.

Dünya 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181