Emlakçılar yeni taslakla ilgili önerilerini sunmak için Ankara'ya gidiyor!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın taşınmaz ticaretine yönelik önceki hafta yayımladığı yönetmelik taslağı sektörde büyük yankı uyandırdı. Markalı gayrimenkul danışmanlık firmaları da bugün taslakla ilgili önerilerini sunmak için Ankara'ya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gidiyor. Aralarında Coldwell Banker, Era, Keller Williams, Turyap gibi markaların yöneticilerinin bulunduğu heyet, hazırladığı özel bir sunumla bakanlığa ev alım satımı için Dubai modelini önerecek.

VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK
Mevcut yönetmelik taslağının mevcut sorunlara çözüm getirmeyeceğine dikkat çeken kurumsal gayrimenkul markalarının yöneticileri, 3 yıl önce Dubai'de devreye alınan emlakçılık modelinin hem vergi kaybını ortadan kaldıracağına hem de mağduriyetleri sıfırlayacağına dikkat çekecek.

DEVLETİN KASASINA GİRİYOR
Yeni modelle aracılığın daha şeffaf yapılması, alıcı ve satıcının korunması sağlanacak. Bu sistemde her tapuya, her emlak ofisine ve her emlak danışmanına bir numara veriliyor. Bir tapuyu birden fazla emlak şirketi giremiyor. Tapunun satış işlemi gerçekleştiğinde, alıcı parayı devletin hesabına (Takasbank) yatırıyor. Bu paradan tapu harcı, emlakçılık ofisinin ödemesi gereken vergiler kesiliyor. Geri kalan tutar satıcının hesabına aktarılıyor. Vergi direkt devletin kasasına ödenmiş oluyor. Böylece hem vergi kaçağı ortadan kalkıyor. Hem de tapuya ait tüm bilgiler ilgilisi tarafından görülebiliyor. Ev sahibi de evinin rayicinin ne olduğunu net olarak biliyor.

MEVCUT YÖNETMELİK TASLAĞI NE DİYOR?
1) Taşınmaz ticaretinin yetki belgesi olmaksızın yapılamayacağı,
2) Gayrimenkul alım satımıyla yetkili kişilerin en az lise mezunu olması,
3) Emlakçıların alacağı komisyon ücretinin gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3'ünü geçemeyeceği,
4) Anlaşmadan cayılması durumunda emlakçıların alımsatım işlemlerinde hizmet bedelinin yüzde 10'unu, kiralama işlemlerinde aylık kira bedelinin tamamını alabileceği yer alıyor.
5) Oluşturulacak bilgi sisteminde her emlakçının farklı bir komisyon belirlemesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181