'Emlakçılıkta standartlar yeniden düzenleniyor'!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci’nin ikinci el konut piyasasına yönelik yapılacak düzenlemelere ilişkin açıklamalarının ardından, taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı sektör temsilcilerinin görüşüne açıldı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Emlakçılıkta daha önce TS 11816’daki standartlar yeniden düzenleniyor. Buna göre hizmet bedelleri, temsil yetkileri, yetki belgesi, fiziki şartlar ve faaliyet esasları gibi birçok başlıkta yeni düzenlemeler söz konusu olacak. Herkesin emlakçı olamayacağı bu düzenlemeler ile sektörümüz hak ettiği itibarı kazanmış olacak” dedi. 

Yetki Belgesi Şartı Getirilecek
Taşınmaz ticareti ile iştigal edilebilecek kişilerin Ticaret il müdürlüğünden yetki belgesi almasının zorunlu olacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Her bir işletme için ayrı verilecek ve beş yıl geçerli olacak. Belediyeler işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeden önce yetki belgesini kontrol edecek. Vergi mükellefi olmayan, oda kaydı bulunmayan, sahtecilik, rüşvet gibi suçlara karışmış olan ve on sekiz yaşını doldurmamış olanlara yetki belgesi verilmeyecek” dedi. 

Araç Zorunlu Hale Geliyor, Fiziki Şartlar Yeniden Belirleniyor
Faaliyete ilişkin yükümlülükler başlığında işletmelerde aranan şartların belirtildiğini belirten Özelmacıklı “Buna göre emlak ofisi artık bir bağımsız bölüm olabilecek ve en az otuz metrekare büyüklüğe sahip olacak. İçinde dosyalama için arşiv bulunması, gerekli teknik ve fiziksel donanımlara sahip olması istenecek. Ayrıca taşınmazın gösterilmesi için işletmeye ait ya da kiralanmış taşıt bulundurulması zorunlu olacak” dedi.

Sözleşme İçerikleri Tanımlanıyor
Mevcutta borçlar kanununda sözleşme zorunluluğu ve ücret serbestisi olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Standartlar hem arz hem de talep sahipleri için düzenlenecek sözleşme içeriklerini revize ediyor. Sözleşmeler iki nüsha olacak. Hizmet bedelleri, tapu harcı ödemeleri, cezai şartlar bu sözleşmeler ile belirlenecek. Taşınmaz gösterme belgesi her bir taşınmaz için ayrı ayrı düzenlenecek. Hizmet bedeli sözleşmede yazılı satış bedelinin yüzde üçünü geçmeyecek. Kira hizmetlerinde ise bedel bir aylık kira bedelinden fazla olamayacak” dedi. 

Mevcut Emlakçılar İçin 18 Ay Süre Veriliyor
Özelmacıklı “Taşınmaz ticareti ile iştigal edeceklerin taslak halindeki düzenleme yürürlüğe girdikten sonraki 18 ay içinde lise mezunu olma şartı hariç yetki belgesi verilmesinde aranan şartlara haiz olması istenecek. Ayrıca taslaktaki hatalı olduğunu düşündüğümüz maddeler için de gerekli çalışmaları tamamlıyoruz. Örneğin bir mal sahibinin birden fazla işletmeye aynı konuda aracılık yetkisi verebilecek olması önemli bir hatadır” dedi

Altın Emlak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181