Emre Çamlıbel 'Global şehirlerin kentsel gelişimi ve dönüşümü'nü anlattı!
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, MIT (Massachusetts Institute of Technology-Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) tarafından Boston’da düzenlenen Dünya Gayrimenkul Forumu’nda konuşmacı olarak yer aldı. İnşaat mühendisliği yüksek lisansını MIT’de tamamlayan Dr. Çamlıbel, ‘Global Şehirler Yaratmak’ panelinde ‘Global şehirlerin kentsel gelişimi ve dönüşümü’ üzerine sunum yaptı.

MIT’nin dünyaca ünlü enerji verimli binası olan MIT Media Lab’de gerçekleştirilen ve 30 ülkeden 250 akademisyen, iş adamı, yatırımcı ve kamu yöneticisinin katıldığı forumda Dr. Çamlıbel, teknoloji, sürdürülebilirlik, yeni yaşam trendleri ile özellikle mega şehirlerin sürekli dönüşüm içinde olduğunu belirterek, “Bu süreçte metropol şehirler, adaptasyon kabiliyeti ve ekonomik büyüklükleri sayesinde büyük ve orta büyüklükteki şehirlere oranla daha avantajlı. Eskiden güçlü ekonomilere sahip kentler büyük kentsel projeler yapabiliyordu. Bugünün şehirleri ise güçlü ekonomiye sahip olabilmek ve diğer şehirlerle rekabet edebilmek için, büyük kentsel projeler üretmek zorunda. Bu anlamda kamusal alanlar daha ön plana çıkıyor. Şehirler, kabiliyetli insan ve donanımlı işgücü çekebilmek için ciddi altyapı yatırımı yapmak zorunda kalıyor" diye konuştu.

Arazi kullanımının optimizasyonunun çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Çamlıbel, “Arazinin yeniden kullanımının sadece metrekare olarak değil, aynı zamanda değer olarak da değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Günümüzde yetenek ve sermaye (entellektüel ve yatırım) çekmek için büyük ve orta ölçekli şehirlerin birbirleriyle rekabet ettiğini, buna karşın sundukları hizmetlerin benzer olduğunu (ileri teknolojik sektörler, ulaşım merkezi olma hizmetleri, turizm, eğitim, Ar-Ge, kurumlara ev sahipliği vb.) belirten Dr. Çamlıbel, dünyada yaklaşık 15 adet bulunan metropollerin ise kendi arasında rekabet ettiğini, yetenek ve sermaye çekmeye çalıştığını kaydetti. Dr.Çamlıbel ayrıca, metropollerin üst düzey siyasi ve ticari merkezler olduğunu, medya ve kültür sanata da ev sahipliği yapabildiğini işaret etti.

Soyak Holding CEO’su Dr. Emre Çamlıbel, Dünya Gayrimenkul Forumu’nun yanı sıra yılda 2 kez ders verdiği MIT’nin müfredatının belirlendiği “endüstri ortakları” toplantısına da katıldı.

Soyak, MIT Center For Real Estate’in Türkiye’de tek partneri olma özelliğini taşıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181