Enerji kaybı olan evin satışı zorlaşacak!
Konutların daha hızlı satışını ve kiralanmasını sağlayacak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu 2017'de başlıyor. Türkiye'de 20 milyon konuttan sadece 300 bini bu belgeyi alırken Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, EKB'si olan binaların daha kızlı satılıp kiralanırken, yıllık aidallann da düşebibildirdi.

AVM VE TİCARİLER DAHİL
Kentsel dönüşümün bu anlamda çok büyük bir fırsat olduğuna dikkati çeken Emre Ilıcalı, çevreci binalarla yuzdc 50 lasarrui' sağlandığında yıllık 3 milyar dolar tasarrufun yakalanabileceğini belirtti. AB'ye uyum kriterleri çerçevesinde çıkartılan Enerji Verimliliği Yasası kapsamında, binalarda artık Enerji Kimlik Delgesi'nin zorunlu olacağının altını çizen Emre Ilıcalı, bu belgenin sadece konutlar değil, sanayi, AVM ve ticari alanlar için de geçerli olduğunu vurguladı. Türkiye'de 20 milyon yapı stoku bulunduğuna işaret eden Ilıcalı, EKB alan bina sayısının sadece 300 bin seviyesinde kaldığını kaydetti. Yeni binaların zaten iskan ve ruhsat için EKB aldığına işaret eden Ilıcalı, mevcut binalar için de bilinçlendirmek gerektiğinin altını çizerek, "Son anı bekleyen bir kitle de var" ifadelerini kullandı.

HIZLI SATIŞ VE KİRALAMA
EKB'de Ocak 2011'den önce yapı ruhsatı alan binaların ağırlıklı olduğunu ifade eden Emre Ilıcalı, şöyle devam etti: "Enerji Kimlik Belgesi, enerji tasarrufunu gösteren bir belge. Binanın bir karnesi. Ya da yeni bir binaya taşınır ken bu bir kriter olacak. Burada A'dan G'ye kadar kimlik belgesi var. Diyelim sizin binanız A sınıfı çıktı. Bu 'benim binam verimli' demek. Enerji tüketimi daha az. Bu da daha hızlı kiralama ya da satabilme imkanı sağlayacak. Yıllık aidatlar da düşebilecek. En düşük olmak zorunda."

AVRUPA'DA UCUZ KREDİ
İyi tasarlanmış bir binanın yüzde 40 enerji verimliliği sağladığına işaret eden Emre Ilıcalı, Türkiye'de eski yapı stokunun yenilenmesi durumunda yıllık 3 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabileceğini belirterek, "Yaşam kaliteniz de artıyor" diye konuştu. Avrupa'da bu uygulamanın çok geliştiğini ve bina ilanlarında enerji notunun mutlaka gösterildiğini ifade eden Ilıcalı, "Satın alan tüketicilerin kabulleri var. Mesela, B sınıfın allında olurmayarak bir eğilimi oluyor. Daha ucuz krediler veriliyor bankalar aracılığıyla. Türkiye'de de Dünya Bankası'ndan gelip bizimle görüştüler" açıklamasında bulundu.

FİNANS MERKEZİ'NE ALTINBİNALAR
Yeşil binalarda Türkiye'deki in saat firmalarına danışman lıkyapan Altensis, Istan bul Fuar Merkezinde tasannu devam eden tıım projelerde yeşil bina danışman iğini yürütüyor. IFM'de Halkbank, Ziraat, Vakıfbank gibi kamu bankalanna da yeşil binalarda proje hizmeti verdiklerini söyleyen Emre Ilıcalı, sozlerıneşoyle devam etti:"0rada yapılacakbinalannledgold sertifikasına sahip olması istmiyor. Burası yeşjl bina kavramının bir kompleks olarak uygulandığı ilkmerkez olacak. Aynca ticari binalar, AVM'ler, oteller vesağlık yapılarını damuhendıslıkvedanışmanlıkhizmeti veriyoruz. 2019yılında hepsi tamamlanacak."

'YEŞİL KENTLER KURALIM'
Şehirlerin daha yeşil olmasında kentsel dönüşümün bırfırsat olduğunun altını çizen Emre Ilıcalı, bunun için bölge bazdadonuşumyapılabileceğınıkaydettı. IIıcalı ''Bundan sonra iyi bir planlamayla daha fazla sosyal donatıların, bisiklet kullanımının olduğu kentle olmalı. Bugünümüz şehir plancılığının olmazsa olmazı. Yeşil kent, yeşil mahalle oluşsun istiyoruz. Kentsel dönüşüm bu anlamda çok büyük bir fırsat. Dönüşüm kapsamında 7 milyona yakın konut yapılması düşünülüyor. Bu binalar yenilendiğinde yüzde 50 tasarruf elde ederek milyar dolarlık tasarruf sağlayabiliriz" diye konuştu.

Karar Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181