Erhan Boysanoğlu'ndan konutta tek KDV önerisi!
İnşaat sektörünün devlerinden Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, gayrimenkuldeki satışlar konusunda, Emlak Konut’un girişimiyle olan GYODER projesine gönderme yaparak sektörün beklenen düzeyde bir satış yaşadığını belirtti. Ancak söz konusu rakamların Ağustos ayı ile sınırlı olduğuna dikkat çeken Boysanoğlu, "Bankalar devreye girdi, 1'in üzerinde olan faizleri 0.80-0.90 aralığına çektiler. Bu bize Ağustos ayında rekor bazda satış getirdi ama bunu sene bazında söylersek aynı şeyleri söyleyemem" dedi.

BloombergHT’de Arzu Maliki’nin sunduğu "Üst Düzey" programına konuk olan Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, sektör ile yurt içi ve yurt dışı hedeflerine yönelik soruları yanıtladı.

ASIL SORUN İSTATİSTİKTE
-Gayrimenkul Sektörü seneyi nasıl geçirdi? Satışlar beklenen düzeyde mi gerçekleşti? Birçok kampanya vardı, Emlak Konut/GYODER...

-Evet Emlak Konut'un girişimiyle oldu bu proje, sonra bankalar devreye girdi, 1'in üzerinde olan faizleri 0.80-0.90 aralığına çektiler. Bu bize Ağustos ayında rekor bazda satış getirdi ama bunu sene bazında söylersek aynı şeyleri söyleyemem. Asıl sorun istatistikte.

Ben Türkiye'de konut sektöründe yapılan istatistiklerin doğru olduğuna inanmıyorum, yani Avrupa'daki gibi hangi konutu yaparsanız yapın, muhakkak bir bankanın garantörlüğünün önüne geçmeniz gerekiyor, o zaman satışlar çok net belli oluyor. Türkiye'de bunun TÜİK tarafından nasıl tespit edildiğini bilmiyorum ve bazı şüphelerim var çünkü bilginin alındığı yerler Devlet kuruluşları olabilir mesela Emlak Konut gibi, TOKİ gibi..Emlak Konut dediğiniz Türkiye'de senede 600 bin konut satışından bahsediliyor onun satışı yüzde 1'ler civarındadır. Yani ordan yola çıkarak Türkiye'yi istatistiksel olarak böyle biçimlendirmek doğru gelmiyor. Bu senenin satışlar anlamında geçen senenin o kadar da üstünde olmadığını söyleyebilirim.

Türkiye'de asıl sıkıntı arsa tabi, arsa değeri de bu kadar yüksek olduğu sürece gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmak da çok güç oluyor, bunun çözülmesi lazım.

-KDV'nin indirilmesi sektöre nasıl yansıdı?
-KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi bizim satışlarımızda çok etkili oldu, hatta benim tavsiyem bunu Mart ayının da ötesine taşımak, hatta önerim tek KDV oranına gitmek. Metrekare olayı da yanlış bunun düzeltilmesi lazım.

RUSYA 2017’DE FIRSATLAR ÜLKESİ OLACAK
-Mesa Holding için 2016 nasıl geçti? Hangi projeleri hayata geçirdiniz yurt içinde ve yurt dışında?

-13 yıldır Polonya'da iş yapmaktayız, 330 tane konut, artı ticaret olan bir projeyi geliştiriyoruz. Burda yeni projelere de hazırlık yaptık. 3 ayrı alanda arsa alımı yaptık ve önümüzdeki sene ortasından itibaren onlara başlayacağız.

Türkiye'de Ankara Eryaman'da 1050 konutluk bir projeye başlıyoruz, İstanbul Büyükçekmece'de 700 adetlik villa projemiz var ve birçoğunu da sattık zaten. Zannediyorum bu projeyi 2017 sonu gibi bitirmiş olacağız.
Tema İstanbul bizim büyük projelerden birisiydi, bunun 1.bölümünü bitirdik, 2.bölümünde de bir eğlence parkıyla beraber 600 konutluk bir proje vardı, şimdi bunun onayını bekliyoruz.

İstanbul Maltepe'de 300 konutluk bir projeye başlamak üzereyiz. Dragos'ta da bir projenin sözleşmesini imzaladık, 600 konutluk bir proje olacak. Kozyatağın'da yine 300 konutluk projenin bu sene sonuna kadar başlamasını planladık. Taahhüt işi olarak da İstanbul'da Yassıada Sivriada projesini yürütüyoruz, orasını Kongre Merkezleriyle, müzeleriyle, küçük bir oteliyle planlıyoruz.

-Ortadoğu'da projeler, planlar neler?
-Libya'da biz 1981'den beri olan bir Gruptuk; 2 üniversite yapıyorduk tabi onlar yarım kaldı. Biz şimdi Afrika'ya dönük çabalıyoruz ama Afrika ancak finansmanla gelinerek işleri yürütebileceğiniz bir ülke, devletin garantisini almanız gerekiyor. Daha sonuç alamadık ama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afrika 2. kapı diyebiliriz.

Ama asıl beklenti Irak, Suriye; oraların Türk müteahhitlere ihtiyacı inanılmaz düzeyde, inşallah herşey sakinleşir ve biz de oraları tekrardan imar ederiz.

-Rusya için ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Rusya'da taahhüt işini ilk biz yaptık, Rusya'nın ekonomik durumu şu anda pek parlak değil, o yüzden bazı arkadaşlar sıkıntı yaşıyor, biliyorum. Biz de Rusya'da çalışmaya çok niyetliyiz, sıkıntıların olmadığı bir dönemi yakalamak çok önemli. Biz projeye girmek için hazırlıkları şimdiden yapıyoruz. Önümüzdeki sene yani 2017'de Rusya'nın fırsatlar için daha iyi olacağına inanıyorum.

Finans Gündem

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181