Erken seçim konut satışlarını nasıl etkiler ?
Peki Kasım ayında gerçekleşecek bir erken seçim konut satışlarını nasıl etkiler?
www.emlaksayfasi.com.tr ekibi olarak, erken seçim kararı alınması durumunda ortaya çıkabilecek sonuçlar ve bu sonuçların emlak piyasasında nasıl bir etki yapabileceği ile ilgili ayrıntılı bir analiz  yaptık. İşte o beklentiler ve senaryolar;

- Erken seçim kararı, kredi faiz oranlarını yükselteceği için gayrimenkul yatırımcılarını kısa vadede döviz yatırımı yapmaya yönlendirebilir.

- Konut satışlarının yükselişe geçtiği Eylül-Ekim-Kasım döneminde olası bir erken seçim konut satış fiyatlarını orta ve vadede yükseltebilir.

Sandıktan yine koalisyon çıkması durumunda kısa vadede seçim nedeniyle ertelenen talep alıma dönebilir. Ancak orta ve uzun vadede duraklama yaşanabilir.

- Erken seçim sonucunda herhangi bir parti tek başına iktidar olabilecek çoğunluğa ulaşabilirse, emlak piyasası olumlu yönde bir trend izleyecek ve konut satışları orta ve uzun vadede yükselişini sürdürecektir.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yatırım amacıyla Türkiye'den konut edinme talebi artmaya devam ediyor. Erken seçim sonuçlarının ardından bu talebin artarak devam edebileceği tahmin ediliyor.

Yabancı yatırımcının Türkiye ilgisi öncelikle arsa fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ancak bu yükseliş orta gelirli kesimin satın alabileceği konut fiyatlarını da doğrudan etkilediği için ekonomik konut ihtiyacı artmaya devam edecek.

Yüksek kira bedelleri vatandaşları konut almaya teşvik ediyor. Özellikle İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara ve Bursa'daki merkezi lokasyondaki kira bedelleri insanları ev sahibi olmaya zorluyor. 

Konut ihtiyacı artmaya devam edecek. Ekonomi ve istihdam yönünden vatandaşlara gelecek vaat eden kentlerin göç almaya devam etmesi, evlilik, boşanma ve yeni ev ihtiyacı gibi gereksinimlerden dolayı konut ihtiyacı erken seçim faktörünü gözardı edebilir ve satışları diri tutmaya neden olabilir.

Peki seçim sonuçlarının etkisi nasıl olur ?

Erken seçimlerin ardından Merkez Bankası faiz oranlarını düşürmeye giderse konut fiyatları yükselir. Eğer faiz oranları sabit kalır veya artarsa konut fiyatları geriler. Gayrimenkul yatırımını seçim odaklı yapacak olanların bu detayları göz önüne alarak bir değerlendirme yapması gerekir.

Utku ÇALIŞKAN/Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181