Ev fiyatlarını düşürecek talep!
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut sektörünün üzerinde son derece yüksek bir dolaylı vergi ve harç yükü bulunduğunu, bu durumun alıcılara büyük bir yük getirdiğini belirterek "Konutlarda KDV oranı eski duruma döndürülmeli veya en azından üst sınır yüzde 8 olmalı. KDV oranın yüzde 8 ile sınırlandırılması durumunda ev fiyatları da ucuzlayabilir" diye konuştu.. 

Çelik, KONUTDER Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla düzenlenen değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin bir arada değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek bu şekilde ortaya çarpıcı sonuçların çıktığını söyledi. Toplantıda başta Maliye Bakanlığı olmak üzere, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret ile Çevre Bakanlığı'ndan isteklerini sıralayan Çelik, bu yıl için sektörde yüzde 5'lik bir büyüme beklediklerini söyledi. İnşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinin gayrisafı yurtiçi hasıla (GSYİH) içindeki payının yüzde 14.2 olduğunu dile getiren Çelik, "Yani inşaat ve gayrimenkul sektörü Türkiye'nin en büyük ikinci sektörü haline gelmiş durumda" dedi.

Bu yıl zirve yapabilir
Öngörülerinin gerçekleşmesi için kamu kuruluşlarından beklentileri duğunu belirten Çelik, Türkiye'nin ikinci büyük sektörünün geçmiş mevzuatlarla Sektör üzerinde son derece yüksek bir dolaylı vergi ve harç yükü bulunuyor. Bu da konut sahibi olmak isteyen alıcılar üzerine ilave büyük bir yük gelmesine sebep oluyor. Bu çerçevede, arsalarda KDV oranı projelendirilen konutun KDVsi ile aynı tutulmalı (TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun tabi olduğu uygulamadır), konutlarda KDV oranı eski duruma döndürülmeli veya en azından üst sınırı yüzde 8 olmalı. Tapu harçları, belediyelerce takdir edilen ve gerçeği yansıtmayan emlak vergisi değerleri yerine, lisanslı değerleme şirketleri tarafından tespit edilen rayiç değerleri üzerinden alınmalı, damga vergisi kanununda yer alan üst sınır bir gayrimenkul projesi için yapılan tüm sözleşmeler için ayrı ayrı değil, toplu olarak uygulanmalı. i KDV oranının yüzde 8 ile sınırlandırılması durumunda ev fiyatları da ucuzlayabilecek.

1985 tarihli ve 15-20 kez değişiklik yapılan İmar Yasası'nda yeni bir değişiklik yapılması yerine; yeni bir imar Kanunu hazırlanması gerekiyor. Planlı Alanlar Tip imar Yönetmeliği'nde revizyon çalışmaları yapılırken konut üreticisi ve konut kullanıcılarının her durumu suiistimal edeceği ön kabulünden vazgeçilerek yasalara aykırı uygulama ve kullanımların etkin bir denetim mekanizması ile cezalandırılması ve yönetmeliğin özgün mimari eserlerin yapılmasının önü açılmalı. uğraşmaması ve yeni şeyler üretmesi gerektiğini söyledi. Çelik, sektörün işçileri (yıllardır kraside, sette ve kanlıklarda istek ve şikâyetlerini dile getirdiklerini ifade ederek "2016'yı belirsizliklerin olmayacağı bir yıl olarak düşünürsek, konut sektörünün zirve yapabileceği bir yıl olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

8 milyon kişiye geçim kaynağı
Çelik, sektörün 2 milyon kişiyi istihdam ettiğini kaydederek bu rakam 4 ile çarpıldığında sektörün 8 milyon kişiyi geçindirdiğinin ortaya çıktığını ifade etti. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün toplam istihdamın yüzde 7.6'sım sağladığını anlatan Çelik, istihdamda erkek oranının çok yüksek olduğunu aktardı. Çelik, geçen yıl satışların yüzde 10.6 arttığını ve 1.2 milyon konut satıldığını hatırlatarak, markalı konut pazarının sadece İstanbul'da değil bütün Türkiye'de büyüdüğünü dile getirdi. Çelik, "Hatta geçen yıl 2014'e göre İstanbul'da markalı konut pazarı daha az büyümüş. İstanbul'da büyüme rakamları ortalama yüzde 10'lar civarında olan Ankara, İzmir, Antalya'nın gerisinde kalmış" ifadesini kullandı. 

Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181