Ev mi yoksa arsa mı daha iyi yatırım aracı?
Türkiye'de inşaat ve emlak sektörü herkesin yüzünü güldürdü. Kazananlan alt, orta ve üst gelir grubu olarak ayıramayız, çünkü tüm gelir grubu çok kolay para kazandı. Ancak bu kolay para kazanma sistemi ülke ekonomisi için ne kadar faydalı tartışılır. Detaya değil, sonuca bakarsak her kesim mülk zengini. Mevcut olan konutlarımızın satış bedellerini hesapladığımızda, çalışarak biriktirilmesi zor bir rakamlarla karşılaşabilirsiniz.

Konuk sektörü büyür
Konut sektörü 2017 yılında pirim yapmaya devam edebilir diye tahmin ediyorum, bu öngörümü daha önce belirtmiştim. Talep çokluğundan ziyade döviz fiyatlarının maliyetleri artırması ve arsa bulmanın her geçen yıl zorlaşması öngörümü destekliyor, tik kez konut sahibi olmayı hayal eden, dişinden tırnağından artırdığı halde peşinatı biriktirmekte zorlanan, faize bulaşmak istemeyen, mevcut konut fiyatlarını yüksek bulanlara bir tavsiyem var; ARSA yada TARLA'ya yatırım yapabilirsiniz.

Uzun vadede düşünün
Ama kısa vade değil, uzun vade düşünmelisiniz! Ben 10 yıl derim, kısmet bu ya 5 yıl olur... Türkiye'nin her bir köşesi değerleniyor yatırımlar,ulaşım kolaylığı ve kentsel dönüşüm projeleri sektörün yeni alanlar belirlemesine neden oluyor. Mesela; İstanbul'u örnek aldığımızda Arnavutköy İlçesi her zaman gözde olmaya devam ediyor.

Arnavutköy hala cazip
Bölgedeki arsa ve tarla metre kare fiyatlarını konut metre kare fiyatlarıyla kıyasladığımızda halen ucuz olduğunu söyleyebilirim. Bölgenin ucuz olan yerleri imara açılmamış tarla niteliği taşıyor, pahalı ancak değer kazanmaya devam eden yerleri konut imarlı arsalardan oluşuyor. İstanbul'un her hangi bir ilçesinde kirada konutunuz var, aynı değerde de ise Arnavutköy'de tarla ya da arsa var; takas eder misiniz? Ben ederdim.

Arsa kaybettirmez
Kira gelirim olsa dahi, gelişmemiş bölgelerden tarla ya da arsa almış olmam bana kaybettirmez, aksine daha çok kazandırır. Tarlanın niteliği (Su havzasında olmamak kaidesi ile) imar çıktıktan sonra arsa niteliği taşıyacaktır. Metre kare fiyatı üç katına çıktığı gibi kat karşılığında dükkân ya da bir kaç daire sahibi olma şansım daha fazla olabilir. Tarla niteliği taşıyan yerlerin sonradan imara açılması demek, mevcut imara açık olan arsaların yetersiz kaldığı anlamı taşıdığına işaret ediyor.

İmara dikkat edin
Tarla ya da arsa yatırımcıları genelde uzun vadeyi hedeflediği için satın almış olduğu yerlerden zarar etmezler. 3.havalimanı, Kuzey otobanı, Kanal İstanbul projelerini yerinde inceleme şansı bulanlar ya da bölge projelerini iyi araştıranlar geç kalmadıklarını göreceklerdir. Yatırımın en önemli basamağı iyi bir araştırmadır. Belediye ve tapu yetkilileriyle bizzat görüşmeden kesinlikle yatırım kararı vermemelisiniz. Su havzasında kalan ya da tarım arazisi görünen, imar çıkması mümkün olmayan bölgelere yatırım yaparsanız pişman olursunuz.Resmi muhatabınız emlakçı değil devlet makamları olmalıdır.

İslam Memiş / Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181