Eylül ayı yabancıya konut satışında Iraklılar zirvede!
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 artış gösterdi. Eylülde Türkiye’de 108 bin 918 konut satılırken, bu satışların bin 276 adedi yabancı ülke vatandaşlarına yapıldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27.8 azaldı. Yabancıya konut satışında her ne kadar azalma gözükse de Iraklı vatandaşların Türkiye’deki gayrimenkul yatırımına olan talebi dikkat çekti. Eylülde ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.

Topraklarında büyük askeri harekât süren Irak vatandaşları, sadece eylül ayında değil, 2015 yılında da Türkiye’den en çok gayrimeenkul alan ülke vatandaşları oldu. 2015 yılında Türkiye’den toplam 4 bin 228 Irak vatandaşı konut aldı. Ocak 2016-Eylül 2016 arasında ise 2 bin 250 Iraklı Türkiye genelinde konut sahibi oldu. Hiç şüphesiz Irak’ta yaşanan savaş ve savaşın yol açtığı güvenlik sorunları ile kaos ortamı, Iraklıların yabancı ülkelerden gayrimenkul edinmesinde büyük bir etken. Iraklıların Türkiye’yi tercih etme sebeplerinin başında ise, uzun yıllar süren komşuluk ilişkileri, kültürel ve tarihi bağ gibi iki ülkenin sahip olduğu ortak noktalar geliyor. Öte yandan Türkiye özellikle son yıllarda artan kaçak göçmen sayısına karşı uyguladığı kararlı mücadele doğrultusunda ve teröristlerin ülkeye girişini engellemek amacıyla Irak’a yönelik vize rejiminde değişikliğe giderek bu ülkeye vize uygulamaya başladı.

1 YIL OTURUM ALIYORLAR
Türkiye’nin Irak’a vize uygulamaya başlaması da Iraklı vatandaşları Türkiye’de konut alımına yöneltti. Mütekabiliyet Yasası’na göre Türkiye’den konut alan yabancı ülke vatandaşlarına 1 yıllık oturma izni veriliyor. Bu haktan çekirdek ailesi de yararlanabiliyor. Konut sahibi, satın aldığı konutu elden çıkarmazsa oturum iznini uzatabiliyor. Türkiye’de birçok akrabası bulunan Iraklı vatandaşlar da bu haktan yararlanabilmek için Türkiye’den konut alımına yöneliyorlar.

IRAK’A 2 KAT PROSEDÜR UYGULANIYOR
Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Türkiye’de konut almak isteyen tüm yabancılar güvenlik nedeniyle yerel ordu komutanlığından izin almak zorunda. Alacakları konutların askeri bölgelere yakın olmaması gerekiyor. Fakat Irak ve İran vatandaşları ayrıca İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı’ndan izin almak zorunda” dedi.

EYLÜLDE 50 BİN KONUT İLK KEZ SATILDI
EV SATIŞLARI YÜZDE 17.8 ARTTI GÜNDE 3.630 KONUT SATILDI

Türkiye genelinde konut satışları 2016 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 oranından artarak 108 bin 918 oldu. Bu, günde 3.630 konut satıldı demek. Bu artış hükümetin gayrimenkul sektörü için yaptığı tüm çalışmaların sonuç verdiğini gösteriyor. Bu büyümede en büyük katkı ise, banka konut kredilerinde yaşanan faiz indiriminden geliyor. Vatandaşlar yüksek faizin altında kalmayarak konut sahibi olabildi. Emlak Konut’un başlattığı 120 aya 0.70 faiz oranıyla konut sahibi olma imkânı veren kampanyalarla birlikte Türk halkı, öncelikle ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı tercih etti. Böyle olunca da konut satışları arttı. Konut satışlarında, İstanbul 17 bin 40 konut satışı ile en yüksek paya (%15,6) sahip oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46.7 artarak 42 bin 83 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 38.6 olarak gerçekleşti. Bu sonuçlar da, Türk halkının konuttaki faiz oranlarının düşmesiyle birlikte gayrimenkul alımına yöneldiğini gösteriyor. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27.8 azalarak bin 276 oldu.

ÖZAK GYO BAŞKANI AHMET AKBALIK:
KONUT BANK’LA SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GELECEKTİR

Bankarın konutta faiz indirimi karşılığını buldu. Türkiye’de konut alıcısı faiz oranlarına hassas. 120 aya 0.70 faiz oranı vatandaşlara uygun geliyor. Bunu sürdürülebilir kılmak gerekli. Birçok ülkede uygulanan ‘Konut Bank’ artık Türkiye’de de olmalı. Konut Bank kamuya ait olacak. Hazinenin borçlanma oranıyla uzun vadeli borçlanabilerek bankaların faiz yükünü de kaldıracak. Böylece düşük faiz sürdürülebilir olacak.

DAP HOLDİNG BAŞKANI ZİYA YILMAZ:
ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK AVANTAJ SUNDUK

Gayrimenkul sektöründe Emlak Konut’un başı çektiği, peşi sıra GYODER’in de destek verdiği kampanyalarda proje geliştiriciler olarak bizler de elimizi taşın altına koyduk. Kendi adımıza, İstmarina ve diğer projelerimizde alıcı ve yatırımcılara avantajlı fırsatlar sunduk. Emlak Konut’un kampanyası ilgiyle 4 ay uzatıldı. Kampanya kapsamında ciddi anlamda satış gerçekleştirdik. Sektör bu rüzgharla yeni yatırımları duyurmaya başlayacak.

KUZU GRUP YÖNETİM KURULU ÜYESİ ÖZEN KUZU:
1.3 MİLYONLUK REKORU BU YIL AŞMAK MÜMKÜN

Konut satışlarında yüzde 17.8 artış, her şeye rağmen geçen yıl kırılan rekorun bu yıl da kırılabileceğinin bir göstergesi. 1 Kasım seçimleri ve sonrasında ülkenin gündemi ekonomiye odaklandığı için toplum bunu iyi değerlendirmeye başladı. Hayatın normale dönmesiyle birlikte, konut faiz oranlarındaki düşüşle konut alımı arttı. Bu yıl geçen seneki 1.3 milyona yakın olan konut satışına yaklaşılacağını hatta geçilebileceğini öngörüyoruz.

BARIŞTIĞIMIZ RUSYA İLK 3’TE
TÜİK verilerine göre eylül itibarıyla 12 aylık dönemde Irak vatandaşları Türkiye’de 4 bin 46 konut alarak birinciliği bırakmadı. Suudi’ler 2 bin 302 konutla ikinci, Ruslar ise 1107 konut alımıyla üçüncü sırada yer aldı.
Yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2016’da ilk sırayı 359 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya ilini 323 konut satışı ile İstanbul izledi.


Erdem AKTÜRK/Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181