Fethi Hinginar'dan 'Yapı Yasası' önerisi!
''Türkiye'de malzeme kalitesi sorunu, değil yapı kalitesi sorunu var" diyen Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, bu sorunun çözümü için Yapı Yasası gerektiğini düe getirdi. Şahısların inisiyatifinde bir yapılaşma süreci yaşandığını dile getiren Hinginar, "Planlama için imar yasası var ama 'bir yapı nasıl yapılır' diye yasa yok. Yönetmelikler var ama bunlar ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Üstelik birbiri ile çelişiyor. Yasa için sanayici, mimar, mühendis, müteahhit, denetimciler, akademisyenler ve kamu yetkilileri ile ortak çalışma başlattık ama maalesef istenen seviyede değiliz." dedi.

DENETİM YAPILMIYOR
2001'den sonra yapı denetiminin başladığım ancak yeterli seviyeye ulaşılmadığını söyleyen Hinginar, "Yapı Denetim Yasası yürürlükte ama yapılar denetlenmiyor. Mevcut denetim sistemi, demir ve beton kalitesi dışında hiçbir detaya bakmıyor. Denetim kuruluşları ile konuştuğumuzda çok büyük sorunlar olduğunu görüyoruz. Yapı Yasası denetim eksikiği sorununu da çözecek." dedi. 6.5 milyon konutun yenilenmesi hedefi ile başlatılan kentsel dönüşüm sürecini hatırlatan Hinginar, yasa ve denetim eksikliği ile dönüşen binaların gelecekte büyük sıkıntı yaratacağını dile getirdi. Hinginar, "Böyle dönüşüm olursa 2030 yılda yeniden dönüşüm yapmak zorunda kalırız." dedi. Yapı Denetim Yasası'nda değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Hinginar, denetim şirketlerinin parasını müteahhitlerin ödemesini eleştirdi.

YIKIMI DA BİLMİYORUZ
Türkiye'de ses yalıtım yönetmeliği, su yalıtım yönetmeliği olmadığını belirten Hinginar, yapı güvenliği, deprem, yangın, su, ses, ısı yalıtımı gibi hayati konuların tümünü kapsayacak bir yasa gerektiğine dikkati çekti. Diğer önemli bir ekslikliğin de yıkım yönetmeliği olduğunu belirten Hinginar, "Kentsel dönüşüm kapsamında birçok ilçe şantiye alanına döndü. Şehrin merkezine devasa iş makinası girmesi olacak iş değil. Avrupa'da şehir içinde küçük iş makinaları giriyor ve kimseyi rahatsız etmeden yıkım yapılıyor. Bizde ise bilinçsiz yıkım işleri hakim ve bu da can kaybına yol açıyor. Yapılar korunaklı yıkılmalı, zehirli ürünler ayrıştırılmalı ve hafriyat döküm alanları doğru planlanmalı" dedi.

TÜRKİYE'DE AKILLI ŞEHİRLER KURMALIYIZ 
Enerji verimliliği konusunda Türkiye'nin çok geride olduğunu belirten Hinginar, düzenlemelerde acil revizeler gerektiğini dile getirdi. "Konutları yenilemek tek basına çözüm değil" diyen Hinginar şunları söyledi: "Akıllı şehirler kavramını Türkiye'nin gündemine sokmalıyız. Avrupa'da bu konu hızla yayılıyor. AB kendi içinde Akıllı Şehirler Birliği kurdu. Birbiri ile bilgi alışverişi yapıyorlar. Biz maalesef konuşulacak seviyede bile değiliz."

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181