Firmaların Anadolu'ya yatırımı artacak!
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul'da hem uygun fiyatlı hem de problemsiz arsa bulmanın artık mümkün olmadığını belirtti. Durbakayım, "Anadolu'da da artık devletin yatırım yaptığı, sanayi ve ticarette gelişen birçok şehir var. Bu zamana kadar bazı markalı konutlar yapıldı, yatırımlar artacak" dedi.

Konut sektöründe büyük şehirler dışında Anadolu'ya ilgi artıyor. İlk olarak Emlak Konut GYO'nun başlattığı açılım, sektörün yatırım iştahını Anadolu şehirlerine kaydırdı. Şirketler, ülke genelinde artan refah artışı nedeniyle İstanbul, İzmir ve Ankara dışında Bursa, Denizli, Kocaeli, Mersin, Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi illerdeki konut satışlarmdaki artış nedeniyle bu bölgeleri mercek altına aldı. Önümüzdeki ay Teknik Yapı, Denizli'de Evora konseptinde yeni bir projeyi satışa çıkarmaya hazırlanırken, Özyurtlar, Gaziantep'de Alman bir grupla ortak projeye imza atacak. YDA Group, Kayseri ve Konya'da projeler üretecek. Emlak Konut GYO'nun Anadolu açılımı da Nevşehir, Niğde gibi birçok ilde hareketlilik yaratacak.

KDV'NİN ROLÜ BÜYÜK
İnşaatçıların Anadolu'ya kaymasmdaki en büyük etkenlerden biri de KDV oranları. Arsa rayiç bedellerinin düşük olması ve daha büyük arsaların bulunabilmesi firmaları Anadolu şehirlerine yönlendirdi. 2013'te yapılan KDV düzenlemesiyle büyükşehirlerde rayiç bedeli 500 liranın altında olan arsalar yüzde 1, 500-1000 lira arasında olan arsalar yüzde 8,1000 lira ve üzeri arsalar ise yüzde 18 KDV üzerinden değerlendirilmeye başlandı.

TABANA YAYILDI
Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, "İstanbul'da yüzde 16, Bursa ve Kocaeli'nde yüzde 21, Mersin'de ise yüzde 17 büyüme yaşandı. Bu bize Türkiye'de artık gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığının işaretlerini veriyor" dedi.

KİM NERDE NE YAPIYOR?
Firma             Şehir               Konut
Sİnpaş           Denizli            1.800 
Sinpaş           Gaziantep       3.470
Teknik yapı    Denizli            1.500
Sur Yapı         Bursa               316
Eroğlu yapı     Bursa               323
Seha Yapı      Konya            1.077      
Bak Yapı        Bursa                918
Özyurtlar        Gaziantep      3.000

Seda TABAK/Sabah Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181