Gayrimenkul'de karma proje dönemi başlıyor!

İstanbul'un en pahalı arazi alanlarından birine sahip olan Büyükdere Caddesi'nde metrekare birim fiyatları 5 bin TL ile 38 bin TL arasında değişiyor.

Değişen şehir dinamikleri, yaşam biçimlerini de etkiliyor. İstanbul'da 1980'li yıllarda Toplu Konut Yasasının çıkmasının ardından, kent dışında kurulan kapalı siteler tercih ediliyordu. Şimdilerde ise artan araç kullanımı ile birlikte yerleşim bölgeleri kent merkezine yakınlaşmaya başladı. Kentli insan artık işine gitmek için saatlerce otomobil kullanmak istemiyor; kendine ve ailesine daha çok zaman ayırmak istiyor. Bunun sağlanması için, sadece iş yerinin değil, alışveriş, kültür-sanat ve eğlence mekânlarının da evin yakınlarında olması gerekiyor. Gayrimenkul sektörü bu ihtiyaçlara Karma Kullanımlı Yapılarla çözüm getiriyor. Karma Kullanımlı Yapılar veya daha kısa ifade ile karma yapılar (mixed-use), en genel tanımıyla, birden fazla işlev içeren yapılar olarak tanımlanıyor. Konut, AVM, ofis, otel, kültür merkezi, kongre merkezi, spor alanları, bu işlevler arasında yer alırken, karma yapılar genellikle iki grupta değerlendiriliyor: Ticaret-Konut ve Turizm-Ticaret-Konut. Bu işlevlerin her biri genelde ayrı binalarda yer alıyor ve farklı giriş çıkışları bulunuyor.

KARMA YAPILARIN KALBİ BÜYÜKDERE CADDESİ
Son 10-15 yılda inşa edilen konut projeleriyle tüketici, evinde pek çok konforla tanıştı. Yüzme havuzu, restoran, spor merkezi, çocuk yuvası, kafeterya, bunlardan bazıları. Alışveriş merkezleri ile konutların olduğu, 24 saat yaşayan karma yapılar hayatımıza girmeye başladı. 1993 yılında İstanbul'un Etiler semtinde açılan Akmerkez'in ilk karma yapı projesi olduğu söylenebilir. Sonraki karma yapılar da kent merkezine yakın bölgelerde konumlandı. Şişli'den Sarıyer Büyükdere'ye uzanan Büyükdere Caddesi, İstanbul'un en değerli karma projelerinin bulunduğu cadde haline geldi. Levent'teki Metrocity, Kanyon, İstanbul Sapphire, Özdilek Center, Zincirlikuyu'daki Zorlu Center, buradan Şişliye doğru uzanan Kempinski Residences Astoria, Quasar İstanbul, Cevahir... Mecidiyeköy'deki Trump Towers ve Beşiktaş'taki Akaretler de, yine kent merkezindeki iki büyük karma yapı olarak öne çıkıyor. Böylelikle, İstanbul'un Merkezi İş Alanı (MİA) olarak da bilinen Büyükdere Caddesi, karma yapılarla yaşam alanına da dönüştü. İstanbul'un en pahalı arazi alanlarından birine sahip olan Büyükdere Caddesinde metrekare birim fiyatları 5 bin TL ile 38 bin TL arasında değişiyor.

MERKEZ DIŞINDA YAŞAM
Gayrimenkul yatırımcısına sunduğu cazibe, karma yapıları İstanbul'da Avrupa'dan Anadolu yakasına ve Türkiye geneline taşıdı. Anadolu yakasında Akasya Acıbadem, Metropol İstanbul, Varyap Meridian (Ataşehir), Ümraniye Meydan, öne çıkan karma yapılar arasında yer alıyor. Bağcılar'daki Batışehir, Başakşehir'deki Mail of İstanbul, Esenyurt'taki Tac Mahal ile karma yapılar merkez dışına da çıktı. Ankara'da Armada, Atakule, Next Level, Karum projeleri, İzmir'de Forum Bornova ve Mistral İzmir projeleri, Bursa'daki Korupark, diğer kentlerimizdeki karma yapılardan bazıları.

YAPI KALİTESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖN PLANDA
Karma yapılar kent merkezinden kentin değişik alanlarına yayılırken, odağı da konut olmaktan çıktı. Hatta Levent'teki Özdilek Center gibi, hiç konut içermeyen karma yapılar da geliştirilmeye başlandı. Özdilek Center, AVM'nin yanında biri otel, diğeri ofis içeren iki kuleden oluşuyor. Konut, otel, ofis, ev-ofis ya da sanat merkezi...

İşlevi farklılık gösterse de karma yapıların büyük bölümünün mimari, inşaat ve malzeme kalitesi gibi unsurlar bakımından diğerlerine göre daha ileri düzeyde olduğu gözleniyor. Birçok karma yapının LEED gibi sertifikalara hak kazanması, sürdürülebilirlik açısından iyi bir yerde olduğunu gösteriyor. Peki, bu yapıların avantajları ve dezavantajları neler?

AVANTAJ VE DEZAVANTAJLAR
Ayşe İnci Varol, 2009 tarihli "Yapı-Kent İlişkisi Bağlamında Karma Kullanımlı Yapılar" başlıklı çalışmasında karma kullanımın avantajlarını şöyle sıralıyor:
-İlgi çekici ve sembolik değerlerin yaratılması,
-Çeşitli sosyal grupların bir araya getirilmesi,
-İyi kalitenin ucuza sağlanması, İşletme, bakım, onarım hizmetlerinin düzen içinde sağlanması,
-Ulaşım yoğunluğunun azaltılması,
-Kent merkezlerinin gece canlı kalması,
-Yeşil alanlar yaratılması,
-Kent merkezlerinde yaşamak isteyenlerin taleplerine cevap verilmesi.

Çalışmada, yoğunluk artışı, yoğunluk nedeniyle güvenlik sorunlarının çıkması, çevredeki sosyal hizmetlerin yetersizliği ve sosyal izolasyon dezavantajlar olarak tanımlanıyor. Karma kullanımlı yapıların mimari çözümlerinin derinlemesine düşünülerek yapılması, kentin kamusal alanlarından ve kullanıcıların özel alanlarından feragat edilmemesi gerektiği belirtiliyor.

KARMA YAPI SAYISI ARTIŞINI SÜRDÜRÜYOR
Epos Gayrimenkul'den aldığımız verilere göre Avrupa yakasında son beş yılda 47, Anadolu yakasında ise 25 karma kullanımlı proje lanse edildi. Bu projelerin önemli oranda konut içerdiği gözleniyor. Avrupa yakasındaki projelerde 150 bin, Anadolu yakasmdakilerde ise 16 bin konut bulunuyor. Öte yandan İstanbul'un A sınıf ofis talebi açığı, karma yapılarla yükselen ofis kulelerini de artırıyor. İnşaat sektöründeki büyümeye paralel, gerek yatırımcı-geliştirici gerek alıcı nezdinde karma yapılara ilginin ve bu projelerin sayısındaki artışın sürmesi bekleniyor. Karma Kullanımlı Yapılar veya daha kısa ifade ile karma yapılar (mixed-use), en genel tanımıyla, birden fazla işlev içeren yapılar olarak tanımlanıyor.

TOKİ Haber Dergi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181