Gayrimenkul sektörü 2017'yi rekor satışla kapamaya hazırlanıyor!
Gayrimenkul sektörü 2017'yi rekor satışla kapamaya hazırlanıyor. Geçen yıl ülke genelinde 1 milyon 341 bin 453 konut satılmış ve Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Bu yılın ilk 10 ayında ise 1 milyon 153 bin 610 kişi ev sahibi oldu. Yapılan satışların 533 bin 683'ü birinci el, 619 bin 927'si ise ikinci el oldu. Henüz açıklanmayan iki aylık satışlar da hesaba katıldığında gayrimenkul sektörü yeni rekor beklediklerini açıkladı. Ocak-ekim satışlarına bakıldığında bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.2 oranında bir artış yaşandı.

KDV AVANTAJI
Konut satışlarında yaşanan artışta kamunun yaptığı düzenlemeler ve özel sektörün başlattığı kampanya atağı etkili oldu. KDV'de yapılan düzenlemede vatandaşa yüzde 10'u bulan oranda indirim sağlandı. Yaklaşık yüzde 1 olan damga vergisi de sıfırlandı. Bir diğer düzenlemede tapu harçlarına yapıldı ve eylül sonuna kadar tapu harçlarının binde 20'den binde 15'e çekildiği açıklandı. Tüm bu avantajlar konut alıcına önemli avantajlar sağlarken konut pazarını da hareketlendirdi.

ÖDEMELER ÖTELENDİ
Gayrimenkul şirketleri de kârlarından feragat ettiklerini açıklayarak farklı kampanyalar sundu. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Emlak Konut GYO öncülüğünde 2 defa kampanya seferberliği yapılmıştı. Eylül 2017'de ise özel sektör temsilcileri bir araya geldi ve 'Şimdi al Ocak 2019'da öde' kampanyasını başlattı. Şirket bünyesinde faizlerin sıfırlandığı, peşinatın teslime bırakıldığı ya da nakit alımlarda yüzde 15'i aşan oranda indirim yapılan kampanyalarda yıl genelinde tekrarlandı.

Bu yıl yerli alıcılar için olduğu kadar yabancılar için de önemli avantajların sunulduğu bir yıl oldu. Türkiye'ye 2 milyon dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolarlık ev alana vatandaşlık verileceği açıklandı. Üstelik Türkiye'den konut alan yabancıya KDV muafiyeti de sağlandı. Geçtiğimiz yıllarda düşüş gösteren yabancıya satış bu yıl toparlanma sürecine girdi. 2016'da ocak ekim ayları arasında yabancılara Türkiye'den 14 bin 776 konut satılırken, 2017'nin aynı döneminde bu rakam 17 bin 918 oldu. Sektörün EximBank imkanlarından faydalanmasının önü açıldığı takdirde yabancıya konut satışı daha da artarak yıllık 10 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor.

Gülistan Alagöz / Hürriyet Özel Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181