Gayrimenkul sektörünün temsilcileri tapu harcını ve damga vergisini yorumladı!
Gayrimenkul sektöründe canlılığı artırmayı hedefleyen düzenlemelere bir yenisi daha eklendi. 30 Eylül'e kadar tapu harçları binde 20'den binde 15'e düşürüldü; damga vergisi oranı ise sıfırlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile tapu harcı indirimi geldi. Ayrıca bazı sözleşmeler için damga vergisi sıfırlandı. Mevcut oranı "binde 20" olan tapu harcı konut ve iş yerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) artık "binde 15" oranında tahsil edilecek.

Damga vergisi ile ilgili düzenlemeyle de yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı. Ayrıca gayrimenkul danışmanlığı hizmet ve satış aracılık sözleşmesinde damga vergisinin de kalkmasıyla birlikte satış masraflarında ciddi oranda düşüş sağlandı. Söz konusu indirim uygulaması 30 Eylül 2017'ye kadar uygulanacak. Örneğin; 300 bin liralık konut için ödenecek harç tutarı alıcı ve satıcı için ayrı ayrı 6 bin TL'den toplam 12 bin TL alınırken; yeni düzenleme ile alıcı 4 bin 500 TL. satıcı 4 bin 500 TL olmak üzere toplamda 9 bin TL olarak alınacak. Konuyla ilgili sektörün duayenleri Dünya İnşaat Dergisine açıklamada bulundular. 

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, "Gayrimenkul sektörünün merakla beklediği tapu harçlarında indirime gidilmiş olması sevindirici bir haber. Hükümetimizin verdiği destek ile 2017 yılı sektörümüz için güzel gelişmelerle başladı ve devam ediyor. Tüm yatırımcılar için önem taşıyan ve satış değerinin yaklaşık yüzde 4'ünü bulan tapu harçlarının indirilmesi sektörümüze ivme kazandıracak önemli bir konu. 30 Eylül'e kadar geçerli olacak indirim teşviki ile yatırımcılar konut alım kararlarını hızlandıracaklardır" diye konuştu. 

Bilent Dündar: "Tapu harcı indirimiyle alıcının da satıcının da yüzü gülecek"
216 YapıYönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar da, "Uzun bir süredir beklediğimiz tapu harcı indirimi sonunda yürürlüğe girdi Damga Vergisi de sıfırlandı. Böylelikle ev sahibi olmak isteyen vatandaş daha az tapu ücreti ödeyecek. Sektördeki bu iyileştirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz Yapılan bu indirim sayesinde gayrimenkul satışlarında ciddi bir artışın yaşanmasını bekliyoruz. Bir örnek vermek gerekirse; 200 bin TL değerindeki konut için alıcı 4 bin TL'lik harç ödemek ile mükellefti. Yine satıcı da 4 bin TL ödeyerek toplam 8 bin TL tapu harcı için ödeme yapılıyordu Şimdi ise 200 bin TL değerindeki konut için alıcı ve satıcı toplamda 6 bin TL tapu harcı ödeyecek. Bu durumda hem yatırımcı hem de konut üretici daha karlı duruma getirildi. Sektörün hareketlendirilmesi adına atılan bu adımı çok yerinde bir karar olarak değerlendiriyoruz. Özellikle orta gelir gurubuna hitap eden daire satışlarında artışın yüksek olacağını düşünüyoruz. Ekonominin lokomotifi görevini gören gayrimenkul sektörünün parlak günlerine dönmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

İhsan Çulhalık: "Gayrimenkul alıcısının masrafı tapu harcı indirimiyle azalacak"
İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık da, "Türk ekonomisinin lokomotifi olan gayrimenkul sektörüne Hükümet yetkililerinden gelen bu destek motivasyonumuzu yükseltti. 30 Eylül'e kadar geçerli olacak bu uygulamayla tapu harçları yüzde 4'ten yüzde 3'e indirildi. Daha önce yüzde 0.94 olan ve tapu işlemlerinde tahsil edilen damga vergisi de sıfırlandı. Gayrimenkul sahibi olmak isteyenler için bu yasa büyük bir fırsat olurken, biz üreticiler için de önemli bir karar oldu. Böylelikle hem konut satışları artacak hem de ülke ekonomisi kazanmış olacak. Gayrimenkul sektörüne yönelik yapılan bu düzenlemeler sayesinde sektörün 2017'yi rekor bir satışla tamamlamasını bekliyoruz. Devletimizin yaptığı bu düzenlemeyle hem muteahhıtın hem de konut alıcılarının masrafları azalacak. Sektörün önü iyice açılmış olacak. Tapu harçlarındakı bu indirimle ev sahibi olmak isteyen vatandaşın eli güçlenecek ve konut alım kararı hız kazanacak" diye konuştu.

Osman Cem Çankaya: "Konutta 'satış sezonu' başladı"
YP İnşaat'ın Yönetim Kurulu üyesi Osman Cem Çankaya da, deneyimleri ve TÜİK verilerinin de bu savı doğruladığını belirtirken, geçen yılı büyük başarılarla kapatan inşaat sektörünün bu yıl da getirilen birtakım avantajlarla güzel bir yıl geçirmesini beklediklerini söyledi. Çankaya, hava koşullarının kısmen düzelmesi ve konut satışını özendirici önlemlerin oturması ile satış ofislerinde çok daha fazla hareket beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Birlikte konutta satış sezonunun başladığını söyleyebiliriz. Konut alıcısına sunulan avantajları çok iyi değerlendirmeleri, fırsatları kaçırmamalarını öneriyoruz. Tüm ekonomik olumsuzluklara karşın Emlak Konut GYO ve YP İnşaat iş birliğiyle inşa ettiğimiz Koordinat Çayyolu projemizin sekiz ay gibi kısa surede yüzde 44 oranında satış rakamlarına ulaştığı göz önüne alındığında, sektörde satış sezonu ile birlikte büyük hareket kaçınılmaz olacak. Talebin de artmasıyla, fiyatlarda olası yükselmelerden etkilenmemek için alıcıların ellerini biraz çabuk tutmalarında yarar var. Çünkü yüzde 0 faiz oranı ile borçlanma, düşük KDV oranları, tapu harçlarında indirim gibi fırsatlar bir daha yakalanamayabılır."

Yasin Tatlıdil: "Vatandaşa yönelik bir uygulama"
Hükümetin gayrimenkul sektörü konusunda attığı adımları çok olumlu bulduğunu belirten Agency Gayrimenkul kurucu ortaklarından Yasin Tatlıdil de, "2016 yılının son çeyreğinden itibaren alınan tedbirler gayrimenkul sektörünün hareketlenmesini sağladı. Daha önce yabancılara ve gurbetçi vatandaşlarımızın KDV indirimine şimdi de tapu harçlarındakı indirim eklendi. Geçmişte binde 20 olarak ödenen tapu harcı, 30 Eylül 2017 tarihine kadar binde 15 olarak ödenecek. Basit bir hesapla 200 bin TL'lık ev alan bir vatandaş, 4 bin TL tapu harcı yerine 3 bin TL harç ödeyecek" dedi. Tapu harçlarındaki indirimin doğrudan alıcıya yansıdığına dikkat çeken Tatlıdil, "Ev hayali kuran vatandaşlarımız daha uygun koşullarda duşlerındeki eve ulaşacaklar. Bu ve benzer teşviklerle birlikte alıcılar daha uygun şartlarda ev sahibi olurken, gayrimenkul stoğunun eritilmesi yolunda da önemli bir adım atılmış olacak. Bu ve benzer uygulamalarla Türkiye kazanacak" dedi.

Gökhan Taş: "Emlak fiyatlarına etkisi olmayacak" 
Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş da, "Sektörü hareketlendirmesi adına uzun süredir beklediğimiz bir indirim Emlak sektöründe satış adetlerinde yüzde 15'lık artış olacağını düşünüyoruz Özellikle düşük satış bedelli gayrimenkul satışlarında önemli ölçüde artış olmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde emlak sektörünü canlandırmak adına atılan adımların devamının gelmesiyle birlikte de 2017 yılında emlak sektöründe ciddi bir büyüme öngörüyoruz" diye konuştu. Taş, "Yapılan indirimin etkisiyle birlikte emlak fiyatlarında düşüş yaşanmayacak alım satım masraflarında düşüşler yaşanacak. Binde 5 rakamı düşündüğünüzde çok kuçuk bir rakam gibi gözükse de tüketiciler için değerlendirilmesi gereken buyuk bir fırsat. 250 bin TL'lik bir gayrimenkul için hem alıcı hem de satıcı bugüne kadar binde 20lik bedel üzerinden ayrı ayrı 5'er bin TL ödüyordu. 30 Eylul'e kadar devam edecek düzenleme ile bu rakam 3 bin 500 TL ye düşürüldü" dedi. 

Azmi Sarıbay: "Beyanlar gerçek değer üzerinden verilecek"
Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay da, tapu harçlarında yapılan indirimin oranı küçük gibi görünse de konut alıcılarına toplamda iyi bir fiyat avantajı sağladığını, bu donemi iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Tapu harcında yapılan indırımın konut alımında kararsız ve beklemede olan yatırımcıları da harekete geçireceğini söyleyen Sarıbay "Gayrimenkul sektörünün yıla umutsuz girmesini ardı ardına yapılan kampanyalar ve düzenlemeler engelledi. Damga vergisinin sıfırlanması, tapu harcındakı indirim uzun süredir beklediğimiz, sektöre can suyu olacak bir düzenleme. Doğrudan alıcıyı ilgilendiren bu düzenleme; konut almayı düşünen ama erteleyen, kararsız olan yatırımcıları motive ederek harekete geçirecek. Fiyatları çok etkılemese de konut alıcılarının masraflarında azalma olması alımı teşvik edecek. Bu da hem gayrimenkul sektörünün hem de Türkiye'nin büyüme oranına doğrudan katkı yapacaktır" açıklamasında bulundu. Yapılan indirimin konut fiyatlarını etkilemeyeceğini ancak masraflarda sağlanan avantajla beyanların gerçek değer üzerinden verilmesine katkı sağlayacağını belirten Sarıbay "Tapu harçlarındakı indirim ile konut alıcısının masrafı azalacak Bu da bir nebze harçtan kaçmak için konutun bedelini düşük göstermenin önüne geçecek" dedi.

Evrim Kırmızıtaş Başaran: "Sektöre moral geldi"
Yıla moralsiz başlayan gayrimenkul sektörünün yapılan düzenlemelerle moral bulduğunu söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran ise. "Bu yıl sektör için yapılan düzenlemeler motivasyonumuzu arttırdı. Yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı tarafından ödenen tapu harcı da yüzde 1.5'e çekildi" dedi. Başaran, geçtiğimiz haftalarda açıklanan damga vergisi sıfırlanması uygulamasının da yürürlüğe girdiğini sözlerine ekledi. 

Dünya İnşaat Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181