Gayrimenkul sertifikası ile ev nasıl alınır?
Takvim Gazetesi köşe yazarlarından Kadir Tuna bu günkü köşe yazısında gayrimenkul sertifikası ile ev nasıl alınır konusunu ele aldı. İşte yazısı;

Bir daire alacak kadar birikiminiz yok ama konut yatırımı yapmak istiyorsunuz. Örneğin 250 bin liralık bir ev alacak yeterli paranız yok. Ancak 25 bin TL'lik bir birikiminiz var, bu parayı konut sektöründe gayrimenkul sertifikası alarak değerlendirebilirsiniz. Başka bir deyişle evin tamamı yerine metrekare bazlı satın alma gerçekleştirebiliyorsunuz. Sertifika alımında herhangi bir sınır yok. Bütçeniz ne kadar olursa olsun, dileğiniz kadar sertifika alabilirsiniz.

Sertifika alımları yaşadığınız şehirle de sınırlı değil.
Adana'dan, Mersin'den, Gaziantep'ten, nerede yaşıyorsanız oradan yatırım yapabilirsiniz. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ilk gayrimenkul sertifikası ihracını geçtiğimiz Nisan ayında yaptı. Toplam 143.2 milyon lira değerinde satış gerçekleşti. Sertifikaların yüzde 52.7'si yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 47.3'ü de yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.

Sertifikaları isterseniz aldıktan hemen sonra Borsa İstanbul'da satabilir, isterseniz proje teslimine kadar yani 3 yıl bekleyebilirsiniz. Örneğin projeden oturum amaçlı ev almak istiyorsunuz ama sadece 150 bin TL'lik birikiminiz var. Beğendiğiniz dairenin fiyatının 400 bin TL olduğunu varsayalım. Ev almak için eksik kalan 250 bin TL'lik kısım için kredi kullanmak istemiyorsunuz.

Elinizdeki 150 bin TL ile ilk gayrimenkul sertifikası alımını yapabilir, Borsadan sertifika almaya, seçtiğiniz dairenin payını toplamaya devam edebilirsiniz. Proje teslimine kadar, yani 3 yıl boyunca, beğendiğiniz dairenin baştan ilan edilen payını toplayarak dairenin sahibi olabilirsiniz. Bu aynı zamanda kredili konut alımına alternatif bir yöntemdir. Bununla da bitmiyor.

Sertifikanız var, vade sonunda konut yerine nakde dönüştürmek istiyorsunuz, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alabilirsiniz.

TOKİ GÜVENCE SUNUYOR
TOKİ gayrimenkul sertifikasını ihraç eden sıfatını taşıyor. İnşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanmasını garanti ediyor. Projenin gerçekleşmemesi ihtimaline karşı, sertifika sahiplerini koruma altına aldı. Böyle bir durumda gayrimenkul sertifikalarını elinde bulunduran yatırımcıların Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel kurul toplantılarına benzer şekilde "gayrimenkul sertifikası sahipleri toplantısı" yaparak ya projenin devamına karar vermeleri ya da projenin satılarak ihraççıya henüz ödenmeyen paralarla birlikte projenin satışından elde edilen paraların sertifika sahiplerine ödenmesi yönünde karar alma imkanı var.

Kadir Tuna / Takvim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181