Gayrimenkul sertifikasına 250 milyon TL'lik talep geldi!
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) önderliğinde, gayrimenkul sektörüne yeni bir heyecan getiren gayrimenkul sertifikası ihracında talep toplama süreci tamamlandı. Gayrimenkul sektörüne yeni bir finansman olarak kazandırılan gayrimenkul sertifikasına payla ev sahibi olmak isteyen vatandaştan yoğun talep yağdı. Makro İnşaat tarafından Başakşehir'de hayata geçirilecek Park Mavera 3 projesinde uygulanan ilk gayrimenkul sertifikası için pay bedelinin 42.5 lira, ihraç büyüklüğünün 143.2 milyon lira olduğu gayrimenkul sertifikasına 3 günde yaklaşık 250 milyon liralık talep geldi. Vakıf Yatırım'ın görev yaptığı proje için 27 finans kurumu TOKİ'ye aracı olmak için başvuruda bulundu. 6-7 Nisan tarihlerinde yapılması planlanan gong törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması bekleniyor. Gayrimenkulün değerini kazanmak isteyen kurumsal yatırımcıların yanı sıra bireysel yatırımcıların da sertifikaya ilgisi büyüktü. Gayrimenkul sertifikasına en büyük ilgi ise Anadolu illerinden geldi. Özellikle ihracın ilk gününde Anadolu'dan talep alındı. Talep toplamanın son gününde devreye kurumsal yatırımcılar girdi.

PİYASALAR İVME KAZANDI
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, uzun süredir hazırlandıkları modele bireysel yatırımcı ilgisinin maksimum düzeyde olduğunu söyledi. Sermaye piyasalarının uzun süredir beklediği ivmenin gayrimenkul sertifikaları ile sağlanacağına işaret eden Karadağ, şunları anlattı: "Vakıf Yatırım'dan verilen bilgiye göre, kurumsal yatırımcı tarafından çok ciddi talep var. Bizim sermaye piyasaları ile ilgili panellerimizde 70-80 kişi olurdu. Sertifikalarla ilgili yaptığımız son panelde salonda yer yoktu. Bireysel yatırımcıdan da kurumsal yatırımcıdan da çok ciddi talep var. Ben ilk sertifikada talebi karşılayabileceklerini düşünmüyorum. Yetişen alacak. Şu an telefonların tamamını cevaplayamıyorlar. Bu sermaye piyasalarında uzun süredir özlemle beklediğimiz gelişmeler... Eminim 239 milyon liranın çok üstünde bir talep gelecek."

BORSADAN EV NASIL ALINIR?
-Satış başlamadan önce hangi dairenin kaç sertifika ile alınabileceği belirlenecek.
-Örneğin, "1 numaralı daire için sertifika miktarı 10 bin adettir" denilecek.
-Ev almak isteyen bu miktara göre sertifika toplayacak, almak istediği daire için başvuru yapacak.
-Aynı daireyi farklı kişiler almak isterse, başvuru önceliği esas alınacak.
-Proje tamamlandığında yeterli miktarda sertifika varsa tapu harcı ve KDV ödenip ev teslim alınacak.
-Ev alacak kadar sertifikası olmayanlar sertifika adedinin değerini alacak.
-Projedeki sertifikalı satış kotasında bulunan daireler açık artırma ile satılacak.
-Açık artırmadan elde edilen gelirle sertifika sahiplerine paraları ödenmiş olacak.

Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181