"Gayrimenkul sertifikasında özellikle kurumsal yatırımcılardan talep alınıyor"!
Gayrimenkul sertifikasında ilk talep toplama yarın (29 Mart) başlıyor. Üç gün sürecek talep toplama sürecinin ardından 5 Nisan’da BIST’te satışlara başlanacak. İlk satışa konu olan proje ise TOKİ ve Makro İnşaat’ın gelir paylaşımı ortaklık modeli ile İstanbul Başakşehir’de hayata geçirdiği Park Mavera 3 projesi olacak. TOKİ Başkanı Ergün Turan ve Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan dün yaptıkları basın toplantında süreci değerlendirdi. Özellikle kurumsal yatırımcıdan talep aldıklarını belirten Ercan Uyan, “Kurumsal yatırımcılar bölgeye gelip projeyi geziyor. Bireysel yatırımcı da süreci anlamaya çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Uyan, projenin hisselerinin borsada işlem görmesi için Türkiye’nin en büyük 27 aracı kurumuyla anlaşma yaptıklarını da duyurdu. Gayrimenkul sertifikasında tali edinim, asli edinim gibi iki kavramın olacağını belirten Uyan, “Tali edinim daire almaktan ziyade projenin değer artışından yararlanmasını sağlayacak. Asli edinim ise konut alım amacıyla pay alımı anlamına geliyor” dedi. Toplam satılabilir alanı 126 bin 400 metrekare olan Park Mavera 3 projesinde ilk etapta 33 bin 703 metrekarelik alanın halka arz edileceğini belirterek, “1 metrekarelik alan 100 paya bölünerek satılacak. Bir payın bedeli ise 42.5 TL olacak” dedi. İlk etapta satışa sunulan toplam pay senedi sayısının 3 milyon 370 bin 336 adet olacağını belirten Uyan, “Böylece 2+1 daire 11 bin paydan başlayan bir rakamla alınabilir. Projede en yüksek pay ise 21 bine çıkabiliyor” dedi.

Mega projeler de dahil olabilir
TOKİ Başkanı Ergün Turan ise satışa konu olan ilk projenin yapıldığı Başakşehir bölgesinin İstanbul’un en hızlı gelişen bölgeleri arasında olduğunu belirterek, “Bölge 3. havalimanı, 3. köprü bağlantı yollarının kesişme noktasında ve İstanbul’un en büyük sağlık kenti projesine yakın bir bölgede kuruluyor. Ayrıca üniversite için 450 bin metrekarelik bir kampüs alanı ayrılmış durumda ve büyük bir şehir parkı hemen projenin yanında bulunuyor” dedi. Turan, bölgede yaptıkları sosyal konutlarda dahi metrekare satış fiyatlarının 3 bin 500 TL olduğunu belirtti. Finansal ve gayrimenkul piyasalarının gelişmesi açısından gayrimenkul sertifikasının önemli olduğunu anlatan Turan, “Biz TOKİ ve iştiraklerimizle birlikte bu konunun gelişmesi için çalışacağız. Gelecekte bir AVM projesi de büyük bir alt yapı projesi de burada yer alabilir” diye konuştu.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI VE PROJE HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Gayrimenkul Sertifikası nedir?
Gayrimenkul projelerinin, herkesin ortak alabileceği küçük paylara bölünmesiyle oluşturulan bir yatırım aracı. Sertifika, bir daire alacak kadar birikimi olmayan, fakat gayrimenkul yatırımı vasıtasıyla kâr etmek isteyen kişilerin, gayrimenkul yatırımlarına ortak olmasını sağlıyor.

Sertifika nasıl satın alınıyor?
Borsa İstanbul’da işlem görecek sertifikalar için, talep toplama tarihleri olan 29 - 30 - 31 Mart 2017 tarihlerinde, Vakıf Yatırım aracılığıyla herhangi bir banka üzerinden doğrudan alım yapılabiliyor.

Sertifika alımı için ne kadarlık bütçe gerekli?
Projenin hayata geçirildiği Park Mavera 3’ün Gayrimenkul Sertifikasına konu olan kısmında, tüm maliyet avantajları fiyatlara yansıtılarak bir aralık belirlendi. Buna göre, yalnızca 42.5 TL ile Park Mavera 3 projesinde, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı olunabiliyor. Vatandaşlar, diledikleri ve bütçeleri kadar sertifika alabiliyor.

Alınan pay ile hangi daireye kimin sahip olacağı nasıl belirleniyor?
Gayrimenkul Sertifikası alanlar bir daireye değil, Başakşehir’de inşa edilen yeni konut projesi Park Mavera 3’te, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı oluyor. İnşaat yapım süresi olan 36 aylık süre zarfında projeden daire satın almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı kadar sertifika toplayarak dairenin tek sahibi olabiliyor. Satış Vaadi Sözleşmesi ile birlikte, daire borsa işlemlerinden çıkarılıyor ve dairenin tapusu hemen sahibine teslim ediliyor.

Projeden daire almak istemeyenler için süreç nasıl işleyecek?
Gayrimenkul sahibi olmayı düşünmeyenler, 36 ay boyunca diledikleri zaman sertifikalarını başka yatırımcılara devredebilecek. Proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller açık artırmayla satılacak ve satış geliri pay sahiplerine, payları oranında dağıtılacak.

TOKİ garantörlüğü neleri kapsıyor?
TOKİ bu projede uzman kadrolarıyla inşaatın her aşamasında teknik kontrolleri yaptığı gibi, inşaatın ruhsatından yapı kullanma belgesine ve kat mülkiyet tapusuna kadar bütün süreçlerin kanunlara uygun yerine getirilmesine muvafakat edecek. Gayrimenkul Sertifikasını ihraç eden sıfatını taşıyan TOKİ, ayrıca inşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanmasını da garanti edecek.

Neden Borsa İstanbul’da işlem görüyor?
Borsada işlem görmesi, yatırımcı hakları açısından iki noktada önem kazanıyor. Birincisi Borsa, gayrimenkul sertifikalarının şeff af bir pazarda kolay alınıp satılmasını, ikincisi de yatırımcılar gelişmeleri KAP üzerinden takip edebiliyor.

Leyla İlhan / Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181