Gayrimenkul ve konut sektörünün temsilcileri 2018 yılından umutlu!
Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri, gelecek yıl konut kredi faiz oranlarında istikrar sağlanması ve kentsel dönüşümün sürmesi durumunda konut satışlarındaki artış trendinin devam edeceğini öngörüyor...
 
2017'yi yüksek bir satış rakamıyla kapatmaya hazırlanan gayrimenkul ve konut sektörünün temsilcileri, 2018'de satışların artarak devam edeceği tahmininde birleşiyor. Bunun ön şartını ise kentsel dönüşüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi ve konut kredi faiz oranlarının düşmesi olarak gören gayrimenkulcüler, 2018'de yüksek döviz kurunun yabancı yatırımcıya konut alımında avantaj sağlayacağını belirtiyor. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kentsel dönüşüm sürecinin 2018'e de damga vurmasını beklediklerini belirterek, "Konut satışları azalmaz. Hatta kredi faizlerinin aylık yüzde 1'in altına gerilemesi durumunda satış trendi artarak devam eder" diye konuştu. Döviz fiyatlarındaki artışın yabancı yatırımcının daha kolay ve uygun fiyattan konut edinmesine neden olduğunu ifade eden Durbakayım, Körfez ülke vatandaşlarının kendilerine sağlanan teşvikleri de kullanarak 2018'de rekor alım gerçekleştirebileceklerini söyledi.

20 YILLIK PROJEKSİYON
KONUTDER Başkanı Altan Elmas, gayrimenkul sektörünün 2017'yi yüzde 6-7 büyümeyle kapatacağı tahminini dile getirdi. Dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon konutun sektörü en az 20 yıl daha canlı tutacağını söyleyen Elmas, "Yabancıya konut satışı düzenlemesine gurbetçilerin de dahil edilmesi sektöre katkı sağladı. 2017'deki düzenlemelerin meyvelerini 2018'de göreceğiz" dedi. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da 2018'de özellikle İstanbul'da büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin geliştirilmesinin beklendiğini kaydetti. Kredi faiz oranlarının makul seviyelere getirilmesinin konut sektöründe istikrarın sürdürülmesi adına önemli bir gelişme olacağını anlatan Kurum, konut fiyatlarındaki artışın 2017'de enflasyonla dengeli olduğunu ancak ilerleyen yıllarda fiyatlarda enflasyon ortalamasının üstünde yükseliş gerçekleşeceğini ifade etti.

'İYİMSER AMA TEMKİNLİYİZ'
KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, 2018'de konut satışlarının yükseleceği öngörüsünde bulundu. KİPTAŞ'ın 2018'de sosyal konut projelerine gelir getirici projelere ve dönüşüme odaklanacağını anlatan Yıldırım, sektör için özel bir banka kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise 2018 için iyimser ama temkinli olduklarını vurguladı. Gayrimenkul sektörünün cazibesini kaybetmeyeceğini dile getiren Ağaoğlu, kentsel dönüşümün yıllarca süreceğini, alımlar zaman zaman ertelense de konut satışlarının devam edeceğini, özellikle orta ve alt kesimin rahat konut alabilmesi için kredi faiz oranlarının düşük olması gerektiğini söyledi. Konut sektöründe hem adet olarak hem de fiyat olarak balon olmadığını kaydeden Ağaoğlu, artan arsa ve malzeme maliyetlerinin ise fiyatlara henüz tam olarak yansımadığını, bu maliyetlerin ilerleyen dönemde fiyatlara zam olarak yansıyabileceğini anlattı.

Yavuz Karaman / Takvim

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181