Gayrimenkul yatırım fonu geliyor!
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yaklaşık 2 yıl önce gayrimenkul yatırım fonları kurulmasına ilişkin hukuki alt yapıyı hazırlamasının ardından gayrimenkulde ‘fon’ dönemi başlıyor. Özellikle yabancı yatırımcıların devlet garantisi istemesi, vergi avantajı sağlaması gibi nedenlerle gayrimenkul yatırım fonlarına ilgi artıyor.

ABD’de 150 milyar dolar, Avrupa’da da 100 milyar büyüklüğe ulaştığı tahmin edilen gayrimenkul yatırım fonları, SPK’nın tebliğinin ardından Türkiye’de yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. İlk kuruluş iznini KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik’in şirketi EYG alırken, 24 Gayrimenkul’den de bir hamle geldi. Ak Portföy, Propa İnşaat, Albara Türk, Kuveyt Türk’ün de portföy yönetim şirketi kurmak için çalışmaları bulunuyor. SPK’da izin bekleyen 50’den fazla başvuru var.

Küçükçekmece eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın ortak olduğu şirket, 24 Gayrimenkul Portföy Yönetim (24 GPY) ismiyle SPK’dan kuruluş ve faaliyet izinlerini aldı. 24 GPY, fonlar arasında ilk gayrimenkul portföyünü oluşturan şirket olmayı hedefliyor. İlk gayrimenkul yatırım fonu için 100 milyon liralık bir portföy hazırlayan 24 GPY, farklı alanlarda faaliyet gösteren 3 fon ile 10 yılda 10 milyar liralık büyüklüğe ulaşmayı planlıyor.

24 GPY Genel Müdürü Erdem Güler, bu 3 farklı fonun faaliyetleri hakkında şunları söyledi: “Kuracağımız ilk fon arsa, ticari ünite, konut, depo gibi tüm gayrimenkullere odaklanacak ve orta vadeli alım-satım yapacak. İkinci fonumuz tamamen arsalara odaklanacak ve uzun vadeli çalışacak. Üçüncü fonumuz ise kısa vadeli çalışıp aylık yüksek kira getirisi olan gayrimenkulleri portföyüne katacak.”

Yabancı ‘garanti’ istiyor
Türkiye'nin gayrimenkul yatırım fonu kurmak için geç kaldığını ifade eden 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, fonların önümüzdeki yıllarda önemli bir yatırım aracı olacağını söyledi. Gayrimenkul yatırım fonlarının avantajlarını da anlatan Yeniay, “Fon yatırımcıları bireysel olarak yapabilecekleri yatırımdan, çok daha büyük ve getirisi çok daha yüksek olan gayrimenkullere yatırım yapma şansını elde edecekler. Devlet garantisi altında olan bir yatırım yapacaklar. Özellikle yabancı yatırımcılar devlet garantili yatırım yapmak istiyor. Ayrıca bu yatırımların haciz edilememe gibi özellikleri var. Yatırımcılar için vergi avantajları bulunuyor” dedi.

İlk başvuru EYG’den
Geçen yıl SPK’ya gayrimenkul yatırım fonu kurmak için izin başvurusunda bulunan EYG, 14 Mayıs 2015 tarihi itibariyle izin almıştı. Böylece, Türkiye’de ilk gayrimenkul yatırım fonu kuruluş iznini alan şirket olmuştu. EYG, başvuruda da ilk sıradaydı.

Maketten satılan konuta fon izni yok
SPK, gayrimenkul yatırım fonları için bazı sınırlamalar getiriyor. Bunların arasında maketten satılan projelere yatırım yapılamaması da bulunuyor. Aziz Yeniay, fonların sadece iskanı alınmış ve bitmiş projelerde yer alabileceğini belirterek, “Türk gayrimenkul sektörü ağırlıklı olarak maketten satışla ilerliyor. Fon kurmak isteyen şirketler SPK’dan güncelleme istedi. Çünkü kat irtifakı kurulmuş bir gayrimenkulün iskanı alınana kadar değeri yüzde 30 artıyor. Ayrıca hasılat paylaşımı ve kat karşılığı projelere de yatırım yapılamıyor. SPK, yatırımcı açısından risk oluşturabilecek hiçbir çalışma yapmayacaktır. Ancak zaman içinde bina tamamlama sigortası sistemi işlemeye başlayınca fonlar bu projelere yatırım yapabilir” diye konuştu.

Vatan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181