"Gayrimenkul yatırımcısı borçlanmak istemiyor"
Dünya çapında en fazla danışmana sahip dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlık şirketi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı Kasım ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. TÜİK’in yaptığı açıklamalara göre 2015 yılının Kasım ayında Türkiye geneline toplam 106008 konut satışı gerçekleşti.

Yabancı firmaların büyük çaplı yatırımlarının son çeyrekte azaldığını belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Yabancı firmaların aksine bireysel yabancı yatırımcıların konut alımlarında bir azalma gözlemlenmiyor. Kasım ayı içinde Türkiye genelinde yabancılara toplamda 2 bin 200 adet satış gerçekleşti. Geçen yılın rakamları ile 2015 rakamlarını karşılaştırdığımızda yabancılara satışta yüzde 26 oranında bir artış yaşandığı görüyoruz. Türk lirasının döviz karşısında yaşadığı değer kaybı da yabancı yatırımcı teşvikini arttıran bir unsur. Bu artışta dünya standartlarında geliştirilen projelerin ve bu projelerin yurtdışında tanıtılmasının etkisi oldukça fazla. Önümüzdeki süreçte yabancı yatırımcıların ilgisinin artarak devam edeceğini söylememiz mümkün. Yabancı yatırımcı her dönem olduğu gibi en çok yatırımı 703 konut ile İstanbul’a yaptı. İstanbul’u ise sırasıyla 539 konut satışı ile Antalya, 149 konut satışı ile Bursa, 138 konut satışı ile Yalova, 87 konut satışı ile Sakarya ve 80 konut satışı ile Ankara izledi. 24 Kasım tarihinde Rusya ile yaşananlardan sonra ilişkilerimizin gayrimenkul sektörüne etkileyip etkilemediğini ise Aralık ayı TÜİK rakamlarında netlik kazanacak ” dedi.

İpotekli satışta düşüş yaşandı
Siyasi belirsizlikler ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların yatırımcıların alışkanlıklarını da değiştirdiğini belirten Emre Erol; “Türkiye’de yaşanan siyasi belirsizlikler, seçmenin bir yıl içinde iki kez sandık başına gitmesi, döviz kurundaki dalgalanmalar ve faizler ipotekli satışları da etkiledi. 2014 yılının Kasım ayına oranla ipotekli satışlarda yüzde 23 oranında bir azalma gözlemlendi ve Türkiye genelinde 28 bin 553 konut ipotekli olarak satıldı. Bu rakamlardan çıkaracağımız sonuç ise yatırımcıların alışkanlıklarında değişiklik yaşandığı yönünde. Rakamlar Kasım ayında ilk satışların geçen seneye oranla arttığını, ikinci el satışların ise azaldığını gösteriyor. Bu durum ise yatırımcının bankalara borçlanmak yerine nakit alımlar yaptığını veya müteahhit ya da proje geliştiricileri ile anlaşmaya vardığına işaret ediyor. Faizlerde düşüş yaşanmadığı sürece ipotekli satışlarda da artış gözlemlenmeyecek.” dedi.

Yıl sonu kampanyaları sektörü hareketlendirecek
Özellikle yılın son aylarında gayrimenkul satışlarında ciddi bir artış yaşandığının altını çizen Emre Erol; “Yıl sonunda yapılan kampanyalar, seneyi bitirmeden önce yapılan son yatırım hamleleri sebebiyle gayrimenkul sektörü yılın son aylarını oldukça hareketli geçirir. Özellikle son aylarda kurumsal şirketlerinde gayrimenkul sektörüne yatırımlarında bir artış yaşanır. Türkiye geneline baktığımızda 2015 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 oranında artarak 106 008 oldu. Yılın son ayında bu rakamın daha da artacağı görüşündeyiz” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181