Gayrimenkul yatırımı güvenli liman
Dünyanın en fazla danışmana sahip en büyük gayrimenkul danışmanlık şirketi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı ağustos ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. TÜİK’in yaptığı açıklamalara göre 2015 yılının Ağustos ayında Türkiye genelinde 112 bin 463 adet konut satışı gerçekleşti. Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz aya oranla yüzde 6,5 oranında artış gözlemlenirken, 2014 yılının Ağustos ayına kıyasla satışlarda yüzde 16’lık bir artış yaşandı.

TÜİK’in yayınladığı 2015 Ağustos ayı konut istatistiklerini değerlendiren Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Ağustos ayında Türkiye genelinde 112 bin 463 adet konut satıldı. Bu konutların 53 bin 218’i ise ilk defa alıcısıyla buluştu. Rakamlardaki yükselen ivmenin gayrimenkul sektörü için olumlu sinyaller verdiğini söyleyebiliriz. Döviz kurlarındaki dalgalanmanın yatırımcıları gayrimenkul sektörüne yönlendirdiğini gözlemliyoruz. Özellikle döviz bazında satışa sunulan projelerde satış ofisleri kur sabitleme yolunu seçti. Yatırım yapmaya hazır ve istekli yatırımcıyı gayrimenkul alanına yönlendirdi. Yıl sonuna kadar artışın devam edeceği kanaatindeyiz.” dedi.

Yüksek Faiz Oranlarına Rağmen Konut Kredilerine Rağbet Yüksek
Açıklanan rakamlara göre Ağustos ayında Türkiye genelinde gerçekleşen 112 bin 463 konut satışının yüzde 32’si ipotekli satış olarak yapıldı. Toplam kullanılan konut kredilerinin yüksek faiz oranlarına sahip olmalarına rağmen tüketicilerin gayrimenkul sektörüne yöneldiğini belirten Emre Erol; “GYODER göstergesini incelediğimiz zaman kredilerin yüzde 30 seviyelerinde artmasına karşılık takipteki kredilerin azalması gayrimenkul piyasası için olumlu bir gelişme. Konut kredisinin tüketici kredilerinin içerisindeki payı sabit ilerlerken, toplam bireysel kredilere oranının artığı görülüyor.‘’ dedi.

Tarih boyunca her zaman cazibe merkezi olan İstanbul, artan nüfus, gelişen altyapı çalışmaları, ulaşım ağları ve birçok markalı projenin artan arzı karşında, her geçen gün daha da değerleniyor. Artan talep, konut fiyatlarının daha da yükselmesine neden oluyor.Sadece Ağustos ayında İstanbul’da 18 bin 873 konut satışı gerçekleştiğini belirten Emre Erol; “TÜİK’in açıkladığı rakamları incelediğimizde metrekare fiyatları en yüksek ilçenin Beşiktaş olduğunu görüyoruz. Beşiktaş’ı Sarıyer ve Kadıköy ilçeleri izliyor. Gelişmiş ilçelerin yanı sıra altyapı, ulaşım ağlarının gelişmesi ve kentsel dönüşümün de etkisiyle birçok ilçe değer kazanmaya devam ediyor. İstanbul’un yanı sıra gayrimenkul fiyatlarındaki artışın en çok Adana’da gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun sebebini ise konut stokundaki azlık olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Yabancı yatırımcı Türkiye’de ev sahibi olmaya devam ediyor
2015 Ağustos ayı konut istatistiklerine göre yabancı yatırımcılara 2044 adet konut satışı gerçekleşti. 401 konut ile Irak’ın ilk sırada olduğunu belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi devam ediyor. Geçtiğimiz sene ağustos ayında 1774 adet konut satışı gerçekleşmişti. Geçtiğimiz ay ise Türkiye genelinde yabancı yatırımcılara 2044 adet konut satışı yapıldı. Ön çok satış yapılan Irak’ı Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere’den gelen yatırımcılar takip etti. Ortadoğu’dan gelen yatırımcının ilgisinin her geçen gün artmasını yatırımları açısından Türkiye’yi güvenli liman olarak görmesi olarak değerlendiriyoruz.” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181