''Gayrimenkulde balon söz konusu değil!''
Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, gayrimenkulde balonun söz konusu olmadığını dile getirerek, inşaat sektörü ve Baysaş İnşaat hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Baysaş İnşaat hakkında bilgi alabilir miyiz?

Öğrencilik yıllarımda 4 yıla yakın bir süre mimarlık ofislerinde çalıştım. Bu sürecin ardından yine 4 yıla yakın bir süre Gür İnşaat ve Eska Seska Topluluğu tarafından inşa edilen İstanbul Göksu Evleri şantiyesinde görev aldım. İstanbul Göksu Evleri projesinden ayrıldıktan sonra profesyonel iş hayatıma kendi şirketimde devam etmeye karar verdim. 1993 yılında, kurumsal, güvenilir, itibarı yüksek bir şirket olabilme hedefi ile Türkiye ekonomisine sağladığı katkılarıyla ülkemizin önemli kentlerinden biri olan Adana'da Baysaş'ı kurdum. Şirket olarak, geride bıraktığımız 23 yılda 240 bin metrekaresi konut, 60 bin metrekaresi ticari alan olmak üzere toplam 300 bin metrekare kapalı alana sahip olan Golden Tower, Gold Tower Adana Meridyen, Cumbalı Konaklar gibi çok sayıda değerli projenin inşaat ve satış süreçlerini başarıyla tamamladık. Şimdilerde gündemimizde Fikirtepede kentsel dönüşüm çerçevesinde inşa ettiğimiz İstanbul 216 projemiz var

Devam eden ve yeni başlayacağınız projeler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Hâlihazırda Fikirtepede 2 etap halinde inşa ettiğimiz İstanbul 216 projemizin satış ve inşaat çalışmalarına devam ediyoruz. Toplam 6 bloktan oluşan projemizin ilk etabında 541 konut ve 12 adet ticari alan ikinci etabında ise 580 konut yer alıyor. Proje tamamlandığında burada ortalama 4-5 bin kişilik bir yaşam alanı olacak. 1+1 den 4+1 e kadar farklı konut tiplerinin yer aldığı projede, daire alanları 50 ila 246 metrekare arasında değişiyor. Fiyatların 350 bin TL ila 2 milyon 275 bin TL arasında değişkenlik gösterdiği projenin ilk etabında yaşam Aralık 2016 da başlayacak. 2018 yılında da ikinci etabı teslim edeceğiz. İstanbul 216 nın sosyal alanları arasında yüzme havuzu, güvenlik, kapalı otopark fitness, sauna, çocuk oyun alanları, yuruyuş parkurları ve spor alanları yer alıyor ve bu alanlar projenin toplamda yüzde 80'ini oluşturuyor.

Site yönetimini iki yıl kendimiz üstleneceğiz. Ortak alanların bazı bölümlerini kiraya vererek aidatları minimize etmeyi planlıyoruz. Ticari alanların satışı için de görüşmelere devam ediyoruz. Yaklaşık 160 milyon dolar toplam yatırım değen olan projemizi kendi finansmanımız, banka kredileri ve satışlardan karşılıyoruz.

Fikirtepeye girişiniz nasıl oldu? Bölgede gelinen son nokta hakkında bilgi alabilir mıyız?
İnşaat sektörüne 21 yıl önce Adana'da adım attım. Adana da prestijli birçok proje gerçekleştiren firmamız İstanbul'da ilk olarak Ataşehir'de Gold Tower projesini bitirdi. Fikirtepede kentsel dönüşüm çalışmaları başlamasıyla hak sahiplerinden bize teklifler gelmeye başladı. Biz de hak sahiplerine Adana'da yaptığımız projelen gösterdik ve anlaşmayı imzaladık. Fikirtepede toplam 57 ada bulunmaktadır. Bunun 24'ü çözüldü. 14 firma ruhsat alarak, projelennı devam ettiriyor. 10'u da ruhsat alma aşamasında. Yüzde 40ından fazlası çözülmüş oldu. 2017 yılında ise adaların yüzde 701 bitmiş olur. Bu yıl yaklaşık 4-5 firmanın projesinde yaşam başlayacak. Kentsel dönüşümün başlarında bir huzursuzluk vardı ama son 2-3 yıldır işler iyiye gidiyor. Bu işlerin iyi gitmesinin önemli nedenleri arasında devletin desteği ve Türkiye'nin ilk planlı kentsel dönüşümünü gerçekleştiren 20 inşaat firmasının oluşturduğu Fikirtepe Platformu var Platform Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Buyukşehır Belediyesi ile ilgili ışlenn organize edilmesine buyuk katkı sağlıyor Bölgede fiyatların metrekaresi ortalama 7-8 bin TL. Gerçek değen 12 bin TL olması gerekir. Fikirtepe dört yıl sonra Türkiye nın bir numaralı prestijli bölgesi olacak. Dört yıl sonra konutların metrekare bınm fiyatı 10 bin dolardan başlayacak. Bütün sanatçılar burada yaşayacak.

İnşaat sektörünün son 10 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Zaman zaman gerileme ya da durma döneminin yaşandığı sektörümüz, kendisine bağlı 200den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan ekonominin lokomotifi konumundadır. Sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren diğer sektörlerin katkısı da dikkate alındığında inşaat sektörünün GSMH içindeki payı hayli yüksektir. Geçtiğimiz yıllara bakarak çok rahat söyleyebilirim ki sektörümüz büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Özellikle son donemde yaşanılan siyası belirsizlik nedeniyle durgunluk yaşanmış olsa da (ki biz yaşamadık) hükümetin kurulmasıyla birlikte yeniden canlılık dönemine girmiştir. Yine son yıllarda Türk inşaat sektörü, yabancı yatırımcı için de buyuk bir cazibe kaynağı olmuştur. Dünyanın en organizasyonları olarak bilinen MIPIM ve CITYSCAPE'de de gördüğümüz kadarıyla sektörümüz global oyuncuların merceği altına girmiştir.

İnşaat sektörünü devamlı meşgul eden iş kazalarına dair düşünceleriniz neler?
İş güvenliği her sektör için son derece önemli bir konu. İş kazalarının önlenmesi için tüm tedbirlerin en iyi şekilde alınması gerekmektedir. Çalışan her personelimiz bizim için son derece önemlidir. Şantiyelerimizin düzenli denetimleri yapılarak raporlandırılıyor. Projemizde iş güvenliği ve işçi sağlığı konularının üzerinde titizlikle duruyor.

2016 yılı sizce nasıl geçmekte, beklentileriniz ne yöndedir?
2016 inşaat sektörü açısından inişli çıkışlı bir yıl olacak. Zor dönemlerde bile konut sattığımız için bu dönemlerde zorlanacağımızı düşünmüyorum Ancak B planımız hazır Gayrimenkul sektörü için balon söz konusu değil. Parası olan kişiler ülkemizde gayrimenkule yatırım yapmaktan vazgeçmiyor. Yabancı yatırımcıların da Anadolu Yakasına olan yoğun ilgisi fiyatların artmasını sağlıyor. Önümüzdeki dönemde konut fiyatları inşaat maliyetlerinin artmasına paralel olarak yaklaşık yüzde 20 artacak.

İnşaat&Yatırım Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181