'Gayrimenkulde desteklerin devam etmesini istiyoruz'!
İnşaat Mühendisi, Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Meclis Üyesi VE Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz KARATAŞ’ ın Basın Açıklamasıdır...

“2016 yılında başlayan ve inşaat sektörüne ivme kazandıran devlet desteklerinin Eylül ayında sona ereceği ve bu desteklerin kesilmesinin sektörü olumsuz etkileyebileceği gerçeği ile karşı karşıyayız.

2016 yılında; KDV indirimleri, konut kredi faizlerinin yüzde 1’e çekilmesi, harçlardaki indirimler; sektörde yaşanan olumsuz etkilerin azalmasını ve sektörün yeniden canlanmasını sağladı. 30 Eylül 2017’de yani 15 gün sonra sona erecek KDV indirimi uygulamasının, konut sektöründeki stokların önemli ölçüde erimesinde etkili olduğunu gördük. Tapu harçlarındaki indirimlerin de gayrimenkul sektöründe canlılık sağladığı, tüketicilerin satın almalarında, KDV indirimi ile birlikte fiyatlarda yüzde 9-10 arasında gerileme yaratmıştı. Aynı dönemde sektör tarafından uygulanan fiyat indirimi ve ödeme kolaylıklarını kapsayan kampanyaların etkisinin ise artık en aza indiği gözlemlendi.

Bu çerçevede sektör aktörleri olarak; KDV ve harçlardaki indirimlerin sürmesi, ilave olarak ofisler ve perakende binaları gibi ticari alanlarda uygulanan KDV oranının da yüzde 8’e indirilmesi ve inşaatlardaki arsalar üzerinde yer alan yüzde 18 KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi gibi taleplerimiz şu anda içinde bulunduğumuz Eylül Ayı bitmeden gereği yapılmalıdır.

Bununla birlikte; İnşaat sektörü istihdamının mayıs-eylül aylarında en yüksek seviyelerine çıktığını gözlemledik. Yani yukarıda bahsettiğimiz indirimler istihdamı da arttırmıştır. 2017 yılı Mayıs ayı itibariyle; inşaat sektöründe istihdam 2 milyon 146 bin kişi ile yine en yüksek seviyelerinden birine çıktı ve geçen yılın mayıs ayı istihdamının üzerinde gerçekleşti. İnşaat sektöründe mayıs ayındaki istihdam seviyesi inşaat faaliyetlerinin de yüksek gerçekleşmiş olduğunu gösteriyor.

Buradan hareketle; konut satışlarında temmuz ayında, yılın en yüksek aylık artışı gerçekleşerek; geçen yılın aynı ayına göre konut satışları, yüzde 42,4 artışla 115 bin 869 adet oldu.

Sektörümüzün geleceği için;  destekler belirleyici olacağından; bu desteklerin sürmesi yönünde talep ve beklentilerimiz olduğunu ve var olan indirimlerin devamlılığının gerekliliğini ifade etmek isterim. Hükümetimizin desteklerinin sürmesi sektördeki iş aktivitesi açısından önemli ölçüde belirleyici olacaktır.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181