Gayrimenkulde faizler sıfırlandı, peşinatlar yüzde 5'e çekildi!
Gayrimenkul sektörü temsilcileri 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ekonominin çarklarının dönmesi için kampanya atağı başlatmıştı. Önce Emlak Konut GYO, sonra Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) tarafından başlatılan uygun ödeme koşullu kampanyalar konut alıcısından yoğun ilgi gördü. Sadece bir ayda 4 bin 500'ü aşkın ev sahibini buldu.

Yaz aylarında konut pazarına hareketlilik getiren ve ev alacak vatandaşa uygun seçenekler sunan kampanyalar yıl sonuna kadar uzadı. Kampanyaya katılan şirket sayısı da 50'yi buldu. Kampanyalarda ilk adımda peşinatlar yüzde 25'ten yüzde 20'ye çekilirken, 120 ay 0.70 vade oranı ile satış yapılacağı açıklandı. Buna ek olarak şirketler kendi bünyelerinde ödeme planları da sunarak konut alıcının elini rahatlattı. Kimi şirketler peşinatı yüzde 5'e kadar çekerken, 100 aya kadar faizi sıfırlayan şirketler de oldu. Seçimler nedeniyle yaşanan siyasi belirsizlik, jeopolitik gelişmeler ve terör saldırılarına rağmen 2015 yılında tarihi rekor kırılarak ülke genelinde 1 milyon 289 bin konut satıldığını hatırlatan gayrimenkul sektörü temsilcileri 2016'da da benzer bir tablo bekliyor. Darbe girişimine karşın bu yıl da konut satışlarının 2015'in gerisine düşmemesi öngörülüyor.

DARBE ETKİSİ SİLİNDİ
15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası konut satışları azalmıştı. Temmuz ayında ülke genelinde yapılan satışlar bir önceki aya oranla yüzde 23.4, geçen yıla oranla yüzde 15.8 düşmüştü. Konut sektörünün başlattığı kampanyalar ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile bankaların konut kredi faizlerini düşürmesi işe yaradı. Türkiye genelinde ağustosta 114 bin 751 konut satıldı. Ağustosta satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 41, geçen yılın aynı ayma göre yüzde 2 artış gösterdi. Ülke genelinde yılın 8 ayında satılan konut satışı 826 bin 893 oldu.

KONUT PAZARI HAREKETLENDİ
KONUT sektöründe yapılan kampanyalar ve faizdeki düşüşe ek olarak yapılan düzenlemelerle de satışları arttırdı. Geçtiğimiz günlerde 150 metrekareden büyük evler için yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 8'e geçileceği açıklandı. Sonrasında Başbakan Binali Yıldırım da yüzde 75 olan banka kredi kullanma oranının yüzde 80'e çıkarılacağını açıkladı. Yapılan düzenlemelerin inşaat sektörünü olumlu yönde etkilediğini belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri, "Tapu harçlarında, KDV rayiçlerinde de gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Bir de yabancılara mülk satışının artması için Türkiye'den ev alan yabancıya uzun süreli oturma izni ve vatandaşlık verilmesini bekliyoruz" diyor. 

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181