Gayrimenkulün patronları ucuz konut üretiminde kararlı!
İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde yükselen konut fiyatlarının makul seviyelere çekilmesinin arsa maliyetlerin düşmesine bağlı olduğunu vurgulayan inşaat şirketlerinin patronları zaman zaman ucuz konut seferberliğine katkı sağlayabilecekleri mesajım veriyor.

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt:
"Beklentileri ne derece yukarı taşırsanız maliyetler de o derecede artıyor. Ancak metrekaresi 4 bin 500 - 5 bin liraya konut satmak kolay değil. Artık herkes gerçekçi düşünmeli. Konuta ihtiyacı olanların büyük bir kısmının aylık geliri 2 bin 500-3 bin lira düzeyinde. Satın alma gücü ortada iken, bu kesim için konutları metrekaresi 3 bin lira civarında satacak şekilde ilerlemek gerekiyor. Son 3 -4 yıldır A grubuna da hitap eden projeler üretsek de, vatandaşların uygun fiyatla konut edinmesi için her üretici elinden geleni yapmalıdır.

FİYATLARA SINIR KOYULABİLİR
KONUT-DER Başkanı Altan Elmas:
"Gayrimenkulde lükse talep azaldı, asıl talep ucuz konutlara. Artan arsa maliyetleri istemediğimiz bir şekilde sektörü talebin sınırlı olduğu piramidin üstüne doğru itiyor. Ancak talep aşağıda. Bunu dikkate almalıyız. Çok büyük evler yerine daha küçük evler yapılabilir. Ayrıca devlet tarafından yapılan ihalelerde de arsa payı yüzde 25'le sınırlandırılabilir. Aynı şekilde fiyatlara da bir sınır koyabilir.

UCUZA YÖNELİYORUZ
Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu: 
Alt gelir grubuna yönelik ucuz konutlara olan ihtiyaç artıyor. O alana yönelmek istiyoruz ama arsa fiyatlarının yüksekliği buna engel oluyor. Bu konuda atılacak adımlara destek vermeye hazırız.

MALİYETLER DÜŞECEK
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal:
Düzenlenen kampanyalara rağmen tüketici toplam maliyeti dikkate alıyor Sektörde canlılığı artırmanın bir yolu da katma değeri yüksek projeler kadar ulaşılabilir rakamlarla satış yapılabilecek projeler üretmekten geçiyor. Maliyetleri aşağı çekecek adımlar atılırsa destekleriz.

TOKİ ALIM YAPSIN
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya:
Dar gelirli vatandaşın ciddi talebi var ama üretim sınırlı. Önerim şu; Şehrin merkezinde yapılan yeni konut projelerinden TOKİ alım yapabilir. Bu evler üretim maliyetine verilir. TOKİ bu evleri ihtiyaç sahibine uygun fiyatla satar ya da kiralar. Böylece her proje içinde yüzde 10-20 oranında uygun fiyatlı ev olur.

TALEP VAR ÜRETİM YOK
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu:
Devlet arsa ağası konumunda. Özel sektör arsa olmadığı için üretim yapamıyor. Ucuz eve talep var, üretim yok. Devlet ve özel sektör bir araya gelmeli bir formül bulun malı. Bu sorunu iki taraf da tek başına çözemez.

4 BİN LİRANIN ALTINDA EV ÜRETİLMELİ
Dap Holding Yönetim Kurulu Başkam Ziya Yılmaz:
Şehir genelinde Milli Emlak ya da vakıflara ait arsalar imara açılırsa yeni konutlar 1 yapılır. TOKİ önderliğinde özel sektör bunu çok rahat yapar. İstanbul'da metrekaresi 4 bin lira altında ev üretilmeli. Ama sadece ucuz ev yapılacak diye şehri çirkinleştirmemeliyiz. 

Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181