Genç yaşta konut sahibi olma oranı artıyor!

 Gayrimenkul sektörü gençlerin yoğun ilgisiyle yükselişini sürdürüyor. Geçmişe göre genç yaşta konut sahibi olma hayalleri artık daha rahat gerçeğe dönüşüyor. Müteahhitler; konut alan kişilerin yaş ortalamasının geçmişe göre düştüğünü, daha genç yaştakilerin ev sahibi olma anlayışının geliştiğini söylüyor. Bankalardan bireysel kredi çeken 18-35 yaş arasındaki gençlerin sayısının artması da, gençlerin son yıllarda konut alma eğilimi içinde olduğunu ortaya koyuyor. Bankalar Birliği verilerine göre; 2006 yılında bireysel kredi kullanan her 100 kişiden 28'i 18-35 yaş grubundaki gençlerden oluşurken, bu oran şimdi her 100 kişide 37'ye yükselmiş durumda. 



BORÇTAN KORKMUYORLAR 
"Borç yiğidin kamçısıdır" söylemini kendisine siper edinen gençlerin konut edinirken kaynağa ulaşma yolu ise ağırlıklı olarak banka kredileri oluyor. Uzmanlar, bankaların da özellikle 22-35 na sadık olması gösteriliyor. Uzun vadeli borçlanmayı tercih eden gençlerin kira öder gibi kendi evinin borcunu ödemeyi istemesi de bu yaş grubunda konut sahipliğinin artmasında etkin rol oynuyor. 



147 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 2016 Mart verilerine göre; bankalarca kullandırılan toplam konut kredisi miktarı 147 milyar liraya ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre ise konut kredisi kullanan ve halen borç ödeyen borçlu sayısı da 2 milyon kişiye yaklaştı. Banka uzmanları; tam rakam vermemekle birlikte çekilen bireysel konut kredilerinin tahmini hesaplamasında yaklaşık yüzde 35'ine denk gelen 51,4 milyar lirasını 22-35 yaş grubundan oluşan gençlerin kullandığını söylüyor. Bu yaş grubunda her 100 kişiden 37'sinin bireysel kredi kullandığı, bunun da yaklaşık yüzde 65'inin konut kredisi için çekildiği gerçeğinden yola çıkıldığında ise konut kredisi kullanan genç sayısının toplam bakiyede 481 bin kişi olduğu hesaplanıyor. Ortalama çekilen kredi miktarının da kişi başına 107 bin lira olduğu gözleniyor. lar Birliği'nin verilerini destekliyor. 



İNDER Başkanı ve aynı zamanda Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı olan Nazmi Durbakayım; 1+0 ve 1+1 tipi evlerin yüzde 70'ini 22-35 yaş arası gençlere sattıklarını dile getirdi. İlk evde yüksek borca girmeden konut edinen gençlerin daha sonra büyük metrekareli ev için küçük evi satıp büyük ev borcuna girerek kira ödemeden kendi evlerine sahip olduğunu aktardı. 



DEVLET DESTEĞİNDEN YARARLANIN TAVSİYESİ 
Emlak Konut GYO Genel Müdür Murat Kurum da gençlerde konut edinim oranının arttığını gözlemlediklerini söyledi. Türkiye'nin en büyük gayrimenkul geliştiren kurumu olduklarını ifade eden kurum, konut edinmek isteyen gençlere hükümetin başlattığı kamu destekli hesap açmaları tavsiyesinde bulundu. Kurum, "Gençlere tavsiyem gayrimenkul edinim sertifikaları ve devlet desteği verilen mevduat hesaplarını açmaları. Bu şekilde gençlerin konut edinimi daha da yükselir" dedi.



Emine AÇAR/Yeni Şafak Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181