'Gerekmedikçe dikey mimari kullanılmamalı!'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'na katıldı. Konut sektöründe artık yeni bir döneme geçilmesi gerektiğini belirten Erdoğan şunları söyledi: "TOKİ'nin, yatay mimari, mahalle kültürü, yöresel mimari konseptleriyle, belediyelerle yürüttüğü ortak projelerle, bu doğrultuda, takdir ettiğim adımlar attığını görüyorum. Tabi alan itibariyle sıkıntılı olduğumuz yerlerde dikey mimari kullanılabilir. Ama dikey mimariye gerek olmayan yerlerde bizim özgün mimarimizi yerel mimarimizi kullanmak suretiyle dünyaya farklı mesajlar vermemiz lazım. Kurumsal firmalarımızdan da benzer şekilde yeni arayışlar içinde olanların bulunduğunu biliyorum. Artık vatandaşlarımızın da bu yönde talepleri ve beklentileri ortaya çıktığı için, müteahhitlerimiz de, ister istemez kendilerini yenilemek durumunda kalıyorlar. Önümüzdeki dönem bu konuda yeni adımların atıldığı, yeni projelerin daha fazla hayata geçirildiği bir dönem olmalıdır."

KANAL İSTANBUL YAPILACAK
Bu yıl ihalesi beklenen Kanal İstanbul projesine de değinen Erdoğan, "Buna da hep olur mu canım diyenler çıktı. Arkadaşlar Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul'u yapacağız. Kim ne derse nesin yapacağız" dedi. "Dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir" diyen Erdoğan, "Mesela Kanal İstanbul'un çevresinde ben arkadaşlarıma söyledim kesinlikle dikey mimariye 'Kanal İstanbul çevresinde müsaade edilmemelidir' diyorum. Bu Kanal İstanbul'a ayrı bir hava ayrı bir güzellik katacaktır diye düşünüyorum. Kanal İstanbul yapıldığı anda, her iki tarafında gerçekten İstanbul'un şanına yakışır konutlarla Kanal İstanbul farklılık arz etmesi gerekiyor" diye konuştu. Ülke genelinde yenilenmesi gereken 6 milyondan fazla konut olduğunu belirten Erdoğan, "Şu ana kadar 48 ilimizde 179 alan riskli bölge ilan edilerek, kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Ayrıca, 21 ilimizde, 37 bin 782 dekar büyüklüğünde bir yer, rezerv yapı alanı olarak tespit edilmiş durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yanında, valiliklerimiz ve belediyelerimiz de riskli binaların tespitinde biliyorsunuz görev alıyorlar. Kentsel dönüşüm uygulamaları için, kira yardımları dahil, bugüne kadar kullanılan kaynak 2 milyar lirayı buldu" dedi.


Sefa ÖZKAYA/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181