Havuzun aidatı konut tercihinde alıcıyı doğaya yöneltti!
Aydınlatmadan site güvenliğine, sosyal aktivitelerden temizliğe uzanan birçok kalemin yer aldığı aidatlar incelendiğinde havuz masrafları, sakinlerden alınan paraların neredeyse üçte birini yutuyor. Aidatların 4 bin liralara kadar yükseldiği sitelerde sosyal donatıların verdiği yükten bıkan vatandaşlar özellikle havuzlu sitelerden kaçmaya başladı. 

ALIRKEN MUTLAKA SORUN
Yeşile hasret sitelerden doğa dostu sitelere yönelenler, havuz kandırmacasından da uzaklaşmış oluyor. Birçok şirket projelerinin lansmanını yaparken düşük aidat ve zengin sosyal donatıyı öne çıkarıyor. Ancak anahtar tesliminden sonra aylarca hizmete girmeyen havuz ve diğer donatılarla hesapta olmayan yüksek aidatlar hayal kırıklığına neden oluyor. 

Hizmette başarılı oluyor
Bazı firmalar ise havuzu bir işletmeye vererek vatandaşın aidat yükünü daha da artırıyor. Bundan dolayı konut satın alırken mutlaka sözleşmede havuz ve sosyal donatılarla ilgili bilgilendirmenin yer alıp almadığına bakın’ diyor. Tüketicilerin ev alma kararlarında etkili olan aidatın minimize edilmesi için formüller geliştiren şirketler hizmetlerinde de başarılı oluyor.

HAVUZU BIRAK DOĞAYA BAK
Profesyonel yönetim şirketlerinin çözüm ortağı olduğu projelerde yer alan havuzlara olan ilgi ise son yıllarda yerini doğa merkezli donatılara bıraktı. Çoğu kez yarı olimpik inşa edilen ve maliyeti aidatlara yansıtılan havuzlarda doluluk oranı, ya doğa dostu donatıların ya da farklı spor merkezlerinin tercih edilmesi nedeniyle düşüyor.

Davalık olanlar var
Havuzsuz sitelerde yönetimler spor kompleksleri ile anlaşmayı tercih ederken, diğer toplu konut sitelerinde yer alan havuzların kullanımı veya iptali konusunda sakinlerle site yönetimleri davalık olabiliyor. Bu süreçte yer almak istemeyen sakinler ya konutlarını satarak ya da kiraya vererek siteden ayrılmayı tercih ediyor.

Kapalı havuz daha maliyetli
İnşaat firmalarına göre, maliyet anlamında sitede açık veya kapalı havuz olmasının pek farkı yok. Ancak, kullanmaya başladıktan sonra aidatlarda belirgin bir fark ortaya çıkıyor. Açık havuzların temizliği ve yosunlaşmayı engelleyecek kimyasal maddeler için masrafları oluyor. Bütün dairelere bölündüğünde bu giderler pek göze batmıyor. Ancak kapalı havuzların suyunun ısıtılıp belli bir ayarda sabitlenmesi, ortamdaki nemin giderilmesi, temizliği, personel gideri derken maliyetler yükseliyor.

Mehmet Canıtatlı / Ekonomi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181