Hükümetten ev almak isteyene 4 fırsat!
Hükümet, ev sahibi olmayı kolaylaştıracak uygulamaları birbiri ardına hayata geçiriyor. Konut hesabı, faiz indirimi, KDV avantajı ve peşinatın yüzde 80'e çekilmesi ile ev almak isteyenlere 4 fırsat birden sunuluyor.

KONUT HESABI:
Devlet katkısından yararlanarak ev almak isteyen vatandaşların, mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor. Hesap açılışında bir kereye mahsus olmak üzere 30 bin liraya varan bir tutar yatırılabilecek. Devlet katkısından yararlanmak için en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. En az 3 yıl para yatırıp ilk evini alanlara devlet katkısı ödenecek.

KDV AVANTAJI:
150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 18 olarak uygulanan KDV 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e çekildi. Daha önce KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Konut teslimlerinde halen yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. KDV kararı gayrimenkul sektörünü hareketlendirdi.

FAİZLER İNDİ:
Merkez Bankası'nın, art arda gerçekleştirdiği toplam 2.5 puanlık faiz indirimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Konut kredisinde yıllık faiz yüzde 9 olmalı" açıklaması, bankaları ağustosta harekete geçirdi. Bankalar kredi faizlerini aylık bazda yüzde 0.95'e çekti. Devam eden faiz indirimleri özellikle 2017'den itibaren konutta aylık faizin yüzde 0.60'a gerilemesine yönelik beklentileri güçlendirdi.

PEŞİNAT DÜŞTÜ:
Konutta kredi kullanım oranı yüzde 75'ten 80'e çıkarıldı. Peşinatta sıkıntı yaşayan vatandaşın eli rahatlatıldı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksanız; önceden 75 binini kredilendirebiliyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Bu oran 5 puan artırıldı. Bankalar yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek, yüzde 20'sini de alıcı karşılamış olacak.

Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181