İmar Kanununa yeni düzenlemeler gelecek!
Terör örgütünün kullanılamaz hale getirdiği 30 bin konutun yerine alt yapı ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 36 bin yeni konut yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bölgede bu amaçla 10 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Sur, Şırnak il merkezi, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin ve Yüksekova gibi yerlerde yürütülen imar çalışmaları kapsamında zarar tespit çalışmaları tamamlandı. Ağır hasarlı yapıların yıkımı ve enkaz kaldırma işlemleri de büyük ölçüde tamamlandı. Vatandaşları bilgilendirmek ve uzlaşma görüşmeleri için irtibat ofisleri kuruldu. Bölgeye yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Diyarbakır Sur ilçesinin tarihi dokusu korunarak şehir yeniden inşa edilecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜME 2.5 MİLYAR LİRA
Bu yılın sonunda ilk konutların teslim edilmesi planlanıyor. Sur haricindeki 6 yerleşim yerinde 1 yıl içinde, Sur da ise iki yıl içinde çalışmaların tamamlanması hedefleniyor. 2017 başından itibaren “Sur’da ev istiyorum” diyen bir vatandaşa TOKİ’den ev verilebilecek. Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki akşam Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Bakan Özhaseki sunumda “Kentsel dönüşüm kapsamında 4.5 yıllık uygulama döneminde 3 milyondan fazla vatandaşın can güvenliğini teminat altına alacak dönüşüm faaliyetleri başlatıldı. 49 farklı şehirde 188 adet riski alan ilan edildi. Bu alanlarda bulunan yapı sayısı 250 bin adet oldu. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Türkiye genelinde 1 milyar 400 milyon TL’si kira yardımı olmak üzere toplam 2.5 milyar liralık kaynak kullandırıldı” dedi. Tapu ve kadastro faaliyetleri kapsamında 2016 yılı ekim ayı itibariyle 7.8 milyar liralık harç geliri sağlandığını belirten Özhaseki “Bakanlığın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda İstanbul Finans Merkezi alanında alt yapı ve inşaat çalışmalarının 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor. Yeni yapılan Çamlıca Cami çevresinde kentsel dönüşüm projesi çalışmalarına başlanırken, 2 yıl içinde bölgede kapsamlı bir dönüşüm uygulaması yapılacak. Özel Çevre Koruma Bölgelerinin yönetim planlarının ise 2018 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor” dedi.

FETÖ’NÜN 15 MİLYAR LİRALIK TAŞINMAZI HAZİNE’YE DEVREDİLDİ
Bakan Özhaseki, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen dernek, vakıf ve şirketlerin yaklaşık 15 milyar lira değerindeki taşınmazlarının Hazineye intikalinin sağlandığını bildirdi. Adli ve idari mercilerce yapılan soruşturmalar kapsamında FETÖ ile bağlantısı tespit edilen kuruluşlara ait 190 bin taşınmaza bloke konularak el değiştirilmesi de önlendi.

YENİ DÜZENLEME
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamu gelirlerini artıracak yeni bir çalışma daha yapacak. Bakanlığın sunuşunda yer alan bilgilere göre imar uygulamalarında vatandaşın mağduriyetini giderecek düzenleme yapılacak. İmar Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile imar planı değişikleri disiplin altına alınmış olacak. Plan değişikliği sonucu oluşan değer artışından kamunun pay alması sağlanacak. Oluşacak ranttan elde edilecek gelir düzenli kentleşme ve alt yapı hizmetlerinde kullanılacak.

Ercan Baysal/Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181