İmar yönetmeliğinin anayasası yapılıyor!
Yeni Tip İmar Yönetmeliği erteleniyor. 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girmesi beklenen daha sonra dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından 2016 sonuna ertelenen yönetmeliğe bir erteleme de Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den geldi. Yönetmelik 30 Haziran 2017'ye ertelendi. Bu erteleme ile inşaat şirketleri yüzde 25 ek emsal hakkı sağlayan uygulamadan 6 ay süreyle daha faydalanacak. 

Kentsel dönüşüm projesi yapan müteahhitlerin ve hak sahiplerinin bu haberi uzun süredir beklediğini söyleyen Gayrimenkul Hukuku Demeği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Erteleme müteahhitler için ciddi emsal avantajı sağlayacak. Dönüşüm yapan şirketler yüzde 25'i bulan ek emsali alabilmek için acele ediyordu. Ancak çok sayıda firma yetişememişti. Şimdi bu uzatma ile hem inşaat şirketleri hem de dönüşüm yapılan binadaki hak sahibi rahatlamış olacak. Eğer bu erteleme gelmeseydi iflas eden şirket haberleri, yarım kalan kentsel dönüşüm projeleri olacaktı" diye konuştu.

YÖNETMELİĞİN ANAYASASI YAPILIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "İmar yönetmeliğinin anayasasını yazacağız. Daha sonra şehirlere bunu gönderip eklemeler yapmalarını isteyeceğiz. Biz temel 1015 madde belirledikten sonra her şehir kendine göre değişikliği yapacak. Çünkü her il için doğru aynı değil" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcı ve İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş ise söz konusu erteleme için şunları söyledi: "Ekonomideki durum ve inşaat sektöründeki daralma nedeniyle 6 ay ek süre vermeye karar verdik. Ancak bu, son ertelemedir. Eğer yapılmasaydı inşaat şirketleri ciddi zorluklar yaşayacaktı. Şimdi tüm belediyelere kendi yönetmeliklerini çalışmaları için talimat da verildi. Bakanlık temel kuralları belirleyecek, bu kurallara bağlı olarak belediyeler de üzerine düşeni yapacak."

Gülistan Alagöz / Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181