İnşaat dünyası metrekare ile konut satışını yorumladı!
Konut alımında yeni dönem başlıyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, konutun tamamı yerine belirli metrekaresinin alımına imkan tanıyan gayrimenkul sertifikasıyla ilgili bir düzenlemenin hayata geçirileceğini söyledi.

SEKTÖRE YENİ AÇILIM
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik:

Sertifika, konut yatırımcısı için yeni enstrüman olacak. Küçük yatırımcılar konutun tamamını değil, 5-10 metrekaresini alabilecek. Firmalar konutları daha geniş alıcı kitlesine ulaştırabilecek. Özellikle yeni satışa çıkacak projelerde uygulanmasını bekliyorum. Bu tür çalışmalar sektöre yeni bir açılım getirecek. 



ALIMLAR CANLANACAK
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz:

Gayrimenkul alım satımını canlandıracak bu tür enstrümanları destekliyoruz. Bu tür uygulamalar, gayrimenkulu daha gözde bir yatırım aracı haline getirecek. İnşaat, sanayi ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren 240 alt sektörle işbirliği içinde. Dolayısıyla bu tür çalışmaların sadece gayrimenkul için değil, diğer sektörler için de olumlu etkisi olur. 



Stokları eritecek
Aşçıoğlu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu:

Küçük yatırımcılara verimli ve güvenilir bir yatırıma ortak olma imkanı sağlayacaktır. Aynı zamanda gayrimenkul markaları, stoklarını kısa sürede eritecek. Şirketler buradan elde edilecek kaynaklarla banka kredilerini kapatarak, elde tutma maliyeti ve finansman yükünden kurtulacaklar. Bu açıdan çok yararlı olacak yeni bir yatırım enstrümanı uygulamaya alınmış olacak.

HERKES KONUT ALABİLECEK
Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür:

Gayrimenkul sertifikası modelinin kentsel dönüşümün kolay gerçekleşmesine, yeni projelerin geliştirilmesine ve sektörün büyümesine katkı sağlayacağmı düşünüyorum. Düzenleme, sektör ve sermaye piyasalarının hareketlenmesinde etkili rol oynayacak. Yerli ve yabancı yatırımcılara kolayca ulaşma imkanı sağlayacak. Herkes konut sahibi olma imkanına kavuşacak.

YASTIK ALTI PİYASAYA
AC Yapı Başkanı Ali Coşkun:

Bu sayede yastık altındaki paralar piyasaya girecektir. Borsada olduğu gibi bireysel yatırımcılar konutları metrekare olarak satın alıp satabüecek. 100 metrekareye ulaşıldığında ise konuta sahip olunacak. Bu sayede inşaat firmalarının nakit akışı hızlanır. Ancak, devlet Bireysel Emeklilik Sistemi'nde olduğu gibi piyasayı canlandırmak için belli bölümünü sübvanse edebilir.

Pozitif etkisi olur
Ege Yapı Başkanı İnanç Kabadayı:

Sektörün gelişmesi için alternatif yatırım modellerine ihtiyaç var. Gayrimenkul sertifikası kurumsal ve bireysel yatırımcılar için önemli bir model olacak. Satın almayı kolaylaştıracak alternatif yatırım olanakları sektöre pozitif etki sağlayacak. Kısıtlı bütçelere sahip insanlar marka projelerin oluşturduğu katma değerden yararlanacak. Bu durum, sektörü daha da geliştirecek.

Körfez'den beklenti büyük
Yatırımcı artık bir konutun tamamı yerine belirli metrekaresini alabilecek. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye'de yatırım için her türlü kolaylığı sağladıklarını belirterek, "Ülkeye yatırım yapüabilecek araçların çeşidini artırıyoruz. Beklentimiz özellikle Körfez ülkelerinden. Faiz ürünlerine yatırım yapmıyorlar, biz de faiz içermeyen finans unsurları üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Tamamı değil bir kısmı
Nurettin Canikli, faiz içermeyen uygulamalar çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurumu tarafından 'gayrimenkul sertifikası' konulu yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu belirtti. Konut alımlarında yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Canikli, bir konutun tamamı yerine belirli metrekaresinin alımına imkan tanıyan gayrimenkul sertifikasıyla ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'ye gönderildiğini söyledi.

Her birine sertifika
Nurettin Canikli, "Toplu Konut idaresi (TOKİ), belediyeler, tiler Bankası ve birlikte çalıştığı şirketler yatırım karşılığı, metrekare bazmda bir gayrimenkul sertifikası ihraç edecek. Türkiye'de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabüiyor. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz" dedi.

Uzun vadeli finansman
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürdüklerini vurgulayarak, "Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar. Adım attık, başladık" dedi. Canikli, yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle, uzun vadeli finansman sağlamaları gerektiğini belirterek, "Bunu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz" şeklinde konuştu.

Posta Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181