İnşaat firmalarında yeni trend farklı sektörlere yatırım!
Her dönemin yatırım yapma konusunda popüler bir sektörü bulunuyor. İnşaat da Öyle ki; bir dönem tekstil sektörü revaçta iken daha sonra turizm ve son yıllarda da inşaat sektörleri yatırımcıların gözde sektörleri arasına girdi. Günümüzde inşaat sektöründe faaliyet gösteren yüzlerce şirket bulunuyor. Bu şirketlerin bir kısmı yüklenici firma olarak altyapı işleri yapmayı bir kısmı da kendi konut projelerini geliştirmeyi tercih ediyorlar. Son beş yılda inşaatçı şirketler arasında yeni sektörleri keşfetme trendi de ortaya çıkmış durumda. Örneğin kimi spor salonu zinciri kuruyor kimi restoran zinciri. İnanlar İnşaat Terrace Ballet markası ile restoran işine girerken, Teknik Yapı'nın sahibi Nazmi Durbakayım Erenköy'de Et-inn restoranını kurarak hobisini işe dönüştürdü. 

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, eskiden beri aile olarak et üzerine bir restoran açmayı düşündüklerini bu doğrultuda Et-inn markasını yaratarak 2012 yılında Erenköy'deki restoranlarını açtıklarını söylüyor. Bu işin oğlu ve kendisi için üst düzey bir hobi olduğunu belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Yardımcısı Umut Durbakayım, "Restoranımızın yeri imar olarak konut yapmaya uygun değildi. Hevesimizi bu yatırımla birleştirdik. Çok kâr amaçlı bir iş değil. Burada üst düzey hobimizi tatmin ediyoruz. Biz burada iyisini doğrusunu yapalım, para kazanmasa da kendi kendini idare etsin noktasındayız. Ama bunun yanında çok da iddialıyız. Bizim ayrıca site yönetim firmamız, güvenlik firmamız da var. Bünyemizde kurduğumuz şirketimiz dışarıya da hizmet veriyor" diyor.

Hizmet sektörü revaçta
New York'un ünlü restoran zinciri markası Serafina'yı Türkiye'ye getirip ortakları ile birlikte Akmerkez'de restoran açan Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim Keçeli, inşaat sektöründen sonra hizmet sektörüne de adım atarak ortakları ile birlikte Serafina'nın dünyadaki 20'nci şubesini Akmerkez'de açtıklarını söylüyor. İnşaat sektöründen farklı alanlara yönelenlerden biri de Babacan Holding. Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, inşaat sektöründen sağladıkları kazancı yeni sektörlere yatırımla değerlendirip turizm, lojistik ve enerji sektörlerinde büyüme planları yaptıklarını söylüyor.

Prime Süite adlı otel, rezidans konseptinin ilkini Basın Ekspres Yolu'nda Süite Apart Hotel'de faaliyete geçirdiklerini belirten İbrahim Babacan, yeni projelerinde bu konsepti uygulamaya devam edeceklerini de vurguluyor. Babacan Lojistik şirketi ile Hadımköy'de Nakkaş ve Yeşilbayır köylerinde üç farklı lojistik depo kuracak. Enerji sektöründe yatırım kararı çerçevesinde kurulan Babacan Enerji şirketi ile jeotermal enerji yatırımı yapmak üzere ihalelere katılan grup, Aydın Söke'de 350 bin metrekare alanda enerji yatırımı yapmak üzere lisans aldı. Ölçüm yaptıkları Aydın Söke'de toplam 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirten İbrahim Babacan, yeni yatırımlar için araştırmalarının sürdüğünü, enerji ihalelerini takip ettiklerini söylüyor.

Spor salonu zinciri
Maryapı ise spor merkezi markası kurarak yeni bir alan keşfetmiş durumda. Boost Fitness Center markasını yaratarak spor merkezi işine girdiklerini belirten Maryapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, "Yaklaşık 3,5 milyon dolarlık bir yatırımla bu işe girdik. İlk merkezimizi Gplus projemizde açtık. Devam eden iki projemizde de bu markamızla spor merkezi açmayı, bu işi bir zincire dönüştürmeyi planlıyoruz" diyor. Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan'da inşaat sektöründen elde Münir Özkök 43 Haberettikleri kazancı sektörün kalitesini artırmaya yönelik yeni yatırım alanlarına yönlendirdiklerini söylüyor. Aydoğan, bu amaçla kule vinç ve endüstriyel kalıp sektörlerine yönelik yatırımlar yaptıklarını vurguluyor.

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, yurtiçinde ve yurtdışında bugüne milyonlarca metrekare inşaat yaptıklarını belirterek Türkiye'de üretilen sırlı porselen karoların, kalibrasyon ve baskı kalitesinin İtalya, İspanya ve Avrupa'da üretilen ürün kalitesinin altında olduğunu görüp dünyanın en kaliteli sırlı karosunu üretmek üzere yola çıktıklarını söylüyor. Böylece bir Türk markası olan Decovita'ya yatırım yaptıklarını kaydeden Uyan "100 milyon lira yatırımla Bozöyük'te kurduğumuz fabrikada dünyanın en yeni ve en ileri teknolojisiyle üretim yapıyoruz. Fabrikamızdan çıkan ürünler şu anda kalibrasyon ve renk konusunda dünyadaki en iddialı ürünler" diyor. Şimdilik yıllık 4 milyon metrekare üretim yaptıklarını, 2017 yılında pazar paylarını artırarak üretim kapasitelerini artırmayı hedeflediklerini belirten Ercan Uyan, hedeflerinin 5 yıl içinde pazardan yüzde 8 pay almak olduğunu söylüyor. Ercan Uyan, sanayinin farklı kollarında yeni yatırımlarla ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiğini, Türkiye'nin yarınlarına, teknoloji, üretim ve istihdam adına yatırım yapmaya devam edeceklerini de vurguluyor.

Hedef kalıcı yatırım 
Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Okay ise kalıcı yatırımlar yapmak, bilanço değerlerinin artması, zor dönemlerde nakit akışını sağlamak üzere turizm sektörüne girdiklerine belirterek , "Bomonti'deki Ant Hill Residance'de yaklaşık beş yıl kadar önce Singapurlu Fraser Grubu'nun işletmesinde bu hizmeti vermeye başladık ve bu sistemi Ant Asya Residence ile Ümraniye'ye taşıdık. Doğru yatırımlar yaptığımızı düşünüyoruz, konjonktüre göre önümüzdeki dönemde yeni turizm yatırımları olabilir" diyor. İstanbul Ataşehir'de beş yıl önce açılan 195 odalı Radisson Blu Hotel İstanbul Asia ve Alaçatı'da Port Alaçatı'da Ant Mare adıyla 35 odalı bir otellerinin olduğunu belirten Okay, turizm sektörüne beş yıl önce giren Ant Yapı'nın toplam turizm yatırım bedelinin 250 milyon dolar seviyesine ulaştığını da vurguluyor.

Sektörde fark yaratmak üzere harekete geçen Erkanlı Grup, geçtiğimiz yıl Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Sakarya'da Univa Student Residence adıyla öğrenci evi projesini başlatmıştı. Proje, ABD'nin en büyük öğrenci evi işletme ve yatırım firması Asset Campus Housing işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Univa Öğrenci Evleri projesini diğerlerinden ayıran özellik, tapulu olarak satılması ve 8 yıl gibi kısa dönemli amortisman süresi. Projelerinin sistemi tanıyan yabancı yatırımcıların büyük ilgisini çektiğini vurgulayan Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, "Yurtların kapasiteleri öğrencilere yetmiyor. Bu alanda ciddi bir açık var. Bu gerçekten yola çıkarak ABD'nin öğrenci evleri konusunda lider firması olan Asset Campus Housing ile işbirliği yapıp ortak bir şirket kurarak ilk projemizi Univa Student Residence adıyla Sakarya'da geliştiriyoruz" diyor.

Univa Student Residence'ı zincir haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Hüseyin Erkanlı, yurt yatırımı yapmak isteyen yatırımcılardan işletme konusunda talepler aldıklarını, 2017 yılında Aset ile işletme kısmını da geliştireceklerini söylüyor.



İndergi Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181