İnşaat sektörü 2017'den umutlu!
İnşaatın güçlü oyuncuları yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2016nın verimli geçtiğini düşünüyor. 2017 için de beklentiler yüksek. Patronlar yeni yılda sektörün daha da hareketleneceği konusunda hemfikir.

INDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım
İnşaat sektörü 2016da tarihi bir sınavdan geçti ve gücünü bir kez daha ortaya koydu. Sektörün durma noktasına geldiği anda Emlak Konut GYO devreye girdi. Emlak Konut'un başlattığı tarihi kampanyayla sektör üzerinde dolaşan kara bulutlar dağıldı. İnşaat sektörünün tüm oyuncuları Emlak Konut'un başlattığı bu harekete destek verdi ve sektörün elbirliği yapması da bu tarihi basanda önemli bir rol oynadı. Devletin faiz konusundaki tutumu sayesinde oranlar, son 10 yılın en düşük seviyelerine doğru gelmeye başladı. Bundan 34 yıl önce 24-36 ay vadedeki sıfır faiz avantajları bugün 100aya kadar çıktı. Sonuç olarak birçok kişinin şüpheyle baktığı 2016nın son çeyreği konut almak için çok uygun bir ortama girdi. Ekim 2016 itibariyle 1 milyon adetlik sınırı aştık ve yılsonunda 1 milyon 250 binlik konut satışını aşarak yeni bir rekor kıracağımızı ümit ediyoruz. 2017 yılında parsel yerine ada bazında dönüşümle için teşvik edici adımların atılmasını, imar planlarının değişmeyecek şekilde düzenlenmesini ve master plan hazırlanmasını, konut üreticileri de koruyan düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Beklentilerimizin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüme verdiği Öneme ve hızlandırdığı çalışmalara bağlı olarak başta Fikirtepe olmak üzere kangrene dönüşen sorunların ortadan kalkacağını düşünüyoruz.
 
Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Başkanı Süleyman Çetinsaya
2017'nin ilk 6 ayında ülke ekonomimiz istikrarlı çizgisini yakalayacaktır. Devamında da çok daha hareketli bir yıl olacaktır. İnanıyoruz ki 2017, Türkiye'nin içindeki hainlerden arınarak, hedefleri doğrultusunda güçlü adımlarla ilerleyeceği bir dönemin başlangıcı olacak. 2023 ı hedeflerimize yaklaşırken, sektörün temsilcileri olarak bizlere de büyük görevler düşüyor. Bu bilinçle yatırımlarımıza daha da ağırlık vererek çalışacağız.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir 
2017'den çok umutluyum. 2017, Türkiye'nin yüı olacak. 2017-2018 ve özellikle 2019 yıllarında yabancüarın ülkemizde mülk edinmesinin, ayrıca sanayi ve istihdama yönelik yatırımlarının artacağını öngörüyorum. Hükümetimizin hayata geçirdiği ve geçireceği, Avrasya Tüneli, t 3. Havalimanı, 3. Çevreyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü gibi dev yatırımlar Avrupalının radarında, gş 2017, 2018 ve 2019'da Avrupa ülkeleri de yatırımlarını büyüme trendinde olan r Türkiye'ye yönelteceklerdir.


Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür
İnşaat sektörü, 2016'da yaşanan talihsiz olaylarla kısa süreli durağanlaşsa da, sektör temsilcilerinin yaptıkları kampanyalar ve bankaların faizleri indirmesi bu sürecin çabuk atlatılmasını sağladı. Bu duyarlılık ve dayanışma sayesinde 2016 satış rakamları 2015'den geri kalmadı. Tabii bu olaylar hiç yaşanmasaydı, satış rekorları kırüabilirdi. 2017'den beklentimiz yüksek. 2017'nin çok daha iyi geçeceğini tahmin ediyorum. Bizde Ortadoğu Grup olarak yatırımlarımızı arttırıp ekonomiye ve ülkeye daha fazla katkı sağlamak istiyoruz.

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu 
2016'da sıkıntılı günler yaşadık. Buna rağmen sektör, 2015 konut satış rakamı olan 1 milyon 289 bini yakalayabilir. 2017'de yabancı yatırımcılara daha da önem vermeliyiz. Yabancı vatandaşların konut alımı sonrası burada oturma ve vatandaşlık hakkı elde etmesine yönelik çalışmalar hızlanmadı. Bunun yanında KDV'nin bir an önce düşürülmesi ve konut geliştiricileri için standartlar oluşturulması üzerinde de çalışmalar yapılmalı. Yabancı yatırımcüarın Türkiye'de konuta harcadığı para 5 milyar dolar. Bunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağını düşünüyorum. Hedefimiz bunu devlet ve sektörün öncü firmaları olarak önümüzdeki 5 yıl içinde 20 milyar dolar seviyelerine çıkarmak.

Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli
Emlak piyasasında oluşturulmaya çalışılan, fiyatta gerileme ve satışta zayıflama söylemlerine kesinlikle inanmıyorum. Bölgesel olarak arzdaki şişkinliğin piyasa koşulları ile eritileceğine, ancak şehir merkezlerinde bulunan projelerde talebin çok yüksek olduğu ortada. 2017'de yeni çıkan Kentsel Dönüşüm Yönetmelik revizyonları ile kentsel dönüşümün daha da hızlacağma inanıyorum.

Aycan&Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yağan
Emlak piyasasının lider değerlendirme kuruluşlarının görüşlerine bakıldığında, altorta ve orta gelir gruplarını hedefleyen konut projelerine güçlü talep 2017'de de sürecek. İstanbul için kentsel dönüşüm projeleri de yatırımcılar için yeni fırsatlar sunacak. Konut kredi faizleri yükselmez ve KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi gibi önlemler alınmaya devam ederse 2017'de daha yüksek satış rakamlarına ulaşabiliriz.

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer
2017'de sektörümüzdeki hareketlilik sürecektir. Sektörümüzün önem verdiği gayrimenkul sertifikası, vergi indirimleri gibi talepler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gündeminde. 2017 içinde bu konularla ilgili somut adımların atılmasının sektörün önünü açacağına inanıyoruz. Yabancılara vatandaşlık verilmesi de sektörümüzü yakından ilgilendiriyor.

Emin Şirketler Grubu Başkanı Emin Üstün
Sektör mevcut projelerin yoğunluğu ve yatandasın alım gücüne bağlı olarak 2017'yi biraz daha sakin geçirecek gibi gözüküyor. Çünkü projelerde maalesef tabana inilmiyor. Bu nedenle tabandaki halk bu projelere ilgi gösteremiyor. Bizim tabana inerek, onlara yönelik projeler yapmamız lazım. Onların alım gücünü göz önünde bulundurmamız lazım. Onları göz ardı ettiğimiz sürece sektörümüz bir yerde hep tıkanacaktır.

Ofton İnşaatYönetim Kurulu Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da söylediği gibi hükümetin uygulamaya koyduğu tedbirler, yapılacak reformlarla dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler, 2017'de büyümenin hızlanmasını destekleyecektir. 2017 için beklentilerimiz ı bu yüa göre daha olumlu. Bu sene ertelenen alımların önümüzdeki sene devreye girecek olması nedeniyle 2017'de daha yüksek satış rakamları bekliyoruz.

Şebnem Ber / Posta Gazetesi







 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181