'İnşaat sektörü teşvikleri ile 300'den fazla artçı sektör de canlanacak!'
KDV oranlannda yapılan değişikliklerle amaçlanan yeni konut satışlarının, dolayısıyla konut inşaa ve imalinin artırılması suretiyle ekonomik canlanmasının sağlanmasıdır diyen Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, ''Bir ülkenin konut finansmanı problemini çözmek için o ülkeye uygun kurumsal sistemler sunmak gerekmektedir.'' dedi.

Karataş, Ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan konut sektörü, geniş halk kitlelerini yakından ilgilendirmesi sebebiyle hükümetler tarafından konut politikalarıyla her zaman gündeme gelmiştir. Ülkenin mevcut koşullara ve pazardaki gelişmelere odaklı geliştirilecek konut finansmanı sisteminde, finansal kuruluşlar, konut üreticileri ve hane halkı arasında dengeli bir ilişkinin kurulması gerekmektedir ifadesini kullandı.

15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü sonrasında inşaatın içinde bulunduğu duruma da değinen Başkan Karataş, Hükümetimiz, Fetullahçı Terör Orgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin ardından ilk günden itibaren aldığı kararlarla konut alıcısı için cazip bir ortam oluşturmuştur. Hükümetimizin yaptığı açıklamalar doğrultusunda; kredili konut satışlarmdakı faiz oranının % 1'in altına, peşinat külfetinin % 25 oranından %20 oranına, 150 metrekareden büyük evler için de KDV'nin % 18'den % 8'e düşürülmüş olması; hem inşaat sektörünü hem finans sektörünün hem de vatandaşın alım gücünü artıracaktır. Bu karar peşinatta sıkıntı çekenlere de biraz nefes aldıracaktır. Faizlerin düşmesiyle vatandaş kredili alımlara yönelmişti. Söz konusu düzenlemenin asıl amacı; inşaat sektörünün 300 den fazla artçı sektörle bağlantılı olması nedeniyle tüketicilerin konut edinmeleri için yüklendikleri maliyetlerin azalması amacına hizmet edecektir. Bu doğrultuda KDV oranlarında yapılan değişikliklerle amaçlanan yeni konut satışlarının, dolayısıyla konut inşaa ve imalının artırılması suretiyle ekonomik canlanmasının sağlanmasıdır şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı'mızm talimatı ile kredili konut satışlarmdaki faiz oranlarının % 1'in altına düşürülmesi olmuştu. Ardından ikinci olarak bunu bankadan kredi alırken tüketicinin elinde olması gereken peşinat miktarının %25 'den %20'ye indirilmesi izlemiştir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; vatandaş yüzbin TL'lık bir daire satın alırken, önceden yirmi beş bin TL'sinin olması gerekıyorken, bu miktar yeni iyileştirme kararı ile yirmibin TL'ye düşmüştür. Üçüncü olarak da 150 metrekareden büyük evler için KDV oranlarının % 10 oranında düşürülmesi olmuştur. Bu tür kararlar çok önemlidir ve sektörümüze son çeyrekte büyük bir ivme kazandıracaktır. Ülkemizde halen devam eden OHAL uygulamasının da sona ermesini müteakiben ev kredisi faizlerinin 2013 yılında olduğu gibi % 0.60 -% 0.65 oranına kadar düşeceğini düşünüyorum... ifadelerini kullandı.

Antalya Beyaz Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181