İnşaat sektörüne doğrudan yabancı yatırımı yüzde 60 arttı!
Türk inşaat sektörü doğrudan sermayede gücünü ortaya koydu. Birçok sektörün aksine yabancı giriş grafiğini sürekli artıran sektörde, bu yılın ilk 3 ayında doğrudan proje geliştirmek için Türk firmalarla ortaklık kurmak üzere gelen para miktarı geçen yüın aym dönemine göre yüzde 60 artarak 86 milyon liradan,135 milyon liraya (46 milyon dolar) çıktı. Dap Yapı Suudi ortak Rotana ile, Cathay İnşaat Suudi Arabistanlı Al Omarj Group ile, Ege Yapı Suudi ortakla, Dumankaya İnşaat Katarlı Al Mazaya ile, İnanlar İnşaat ABD'li 32 Group ile ve Yeşil İnşaat İngiliz Salamanca ile ortaklık kurdu. Yabancılar ortaklık kurarak proje geliştirmenin yanı sıra doğrudan proje geliştirmek için de şirket kurmaya başladı. Türkiye'de şirket kurup doğrudan yatırım yapan firmalar arasında İspanyol Durak Plus, Birleşik Arap Emirliklerinden Green Valley, Dubaili Emaar ve Alman Bilfinger Berger şirketleri bulunuyor. 



İTHALATI YOK, İHRACATI ÇOK 
Yabancıya konut satan Türk inşaat firmalarının temsilcileri sektörde ithalatın da olmadığım söyledi. Yaptıkları projelerde yerli malı ürün kullandıklarına dikkat çeken sektör temsilcileri, "Biz birçok açıdan sektöre yabancı girdi sağlıyoruz. Yaptığımız projelerde kullandığımız malzemelerin yüzde 90'dan fazlası da yerli malı olduğu için giren parayı dışarıya çıkarmıyoruz. Birçok sektörde ihracat yapılırken ihracata konu malların üretiminde ana malzeme yurtdışından ithal ediliyor. Yani ihracatla ülkeye giren paranın bir kısmı ana mamul alımı için yurtdışına çıkıyor" bilgisini verdi. 



AFGANİSTANLILAR DİKKAT ÇEKİYOR
Ülke uyruklarına göre yılın ilk 4 ayında yabancılara yapılan konut satış sayılarında Irak listenin başında yer alıyor. Iraklıların 4 ayda Türkiye'den 1:193 konut aldığı gözleniyor. Irak'ı 601 konut ile Kuveyt takip ediyor. Ancak KuveyiM alıcıların geçen yılın aynı döneme göre konut alımını bir miktar azalttığı, Afganlı alıcıların ise alımlarını bir hayli arttırdığı dikkat çekiyor. Geçen yıl 4 ayda 136 konut satın alan Afganlar bu yıl 508 konut almış durumda. Konut alımını artıran bir diğer ülke de Mısır. Geçen yıl 65 konut alımına imza atan Mısırlılar bu yıl Türkiye'den 4ayda 121 konut aldı.

GAYRİMENKUL EDİNİMİ ARTTI
Avrupa'dan Amerikaya, Afrika'dan Asya ülkelerine birçok milliyetten yatırımcı Türkiye'den gayrimenkul alımlarını da hızlandırdı. Bu yılın ilk 3 ayında gayrimenkul için giren para yüzde 40 artarak 3 milyar lirayı astı. Gecen yıl Ocak-Mart döneminde 76S milyon dolarlık gayrimenkul satın alan yabancılar, bu yıl 1 milyar 68 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Alıma konu olan konut sayısı Ocak-Mart 2016da 4 bin 681 oldu. Bu yılın son açıklanan Nisan verisinde de rakamın 6 bin 281'e çıktığı gözlendi.

Toplamda 2 milyar $ geldi
2016 Ocak-Mart döneminde Türkiye'ye tüm sektörlerden fiili olarak net doğrudan uluslararası yatırım girişi 2 milyar 6 milyon dolar oldu. Sadece mart ayında ise 868 milyon dolar yatırım geldi. Doğrudan yatırım girişinin 277 milyon doları imalat sanayii sektöründen. 217 milyon doları enerji sektöründen kaynaklandı. Mart ayında 439 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu.

Emine ACAR/Yeni Şafak Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181