"İnşaat sektörüne kalıcı çözümler üretilmesi önemli"!
Hükûmet, ekonomide çarkların hızlanması için bir takım tedbirleri devreye almış, bu önlemlerle büyüme oranı yeniden yükselmiş, ekonomik canlılık sağlanmıştı. Beyaz eşya ve mobilyanın yanı sıra gayrimenkul sektörü de “vergi ve harç indirimini” kapsayan tedbirler paketinden olumlu etkilendi. Yılın ilk çeyreğinde başlayan teşvikler bu ay sonunda bitecek ve vergi oranları önceki seviyesine dönecek. Bu gelişmeler hem üretici hem de tüketici tarafından yakından takip edilirken, gayrimenkul sektörünün temsilcileri “kalıcı çözüm” üretilmesi gerektiğini dile getiriyor.

GEÇİCİ TEDAVİ GİBİ
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım “Biz durursak, 250 sektörün işleri bozulur. Özellikle orta ve altı eğitim grubuna ciddi istihdam sağlıyoruz. Bütün bunları dikkate alırsak, gayrimenkul sektörünün önemi daha iyi anlaşılır. Vergi ve tapu harçlarında yapılan indirimi şöyle görüyorum; hastaya geçici tedavi uyguluyorsunuz. İlaç etkisini gösterince kesmeye başlıyorsunuz. Madem bu çözüm oldu, o zaman bu noktada kalıcı düzenlemelere ihtiyaç var. Özellikle faiz tarafında da hükûmet ve bankaların, ellerinden gelen çabayı göstereceklerini bekliyoruz. Alım yapmak için konut fiyatlarının düşmesini ve faiz oranlarının çok gerilemesini beklemek de doğru değil. Çünkü arsa stokumuz çok sınırlı, gittikçe de daralıyor ve bunun değeri her geçen gün artıyor. Bir şekilde insanların da kendi bütçelerine uygun konutu bulup almasını tavsiye ediyorum” dedi.

İHTİYAÇ ÇOK FAZLA 
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Dr. Feyzullah Yetgin de “İstanbul’daki, Erzurum’daki, İzmir’deki projelerimizi çok önemsiyoruz. Son dönemde depremlerin arttığını görüyoruz, eski konut stokunun bir an önce elden geçirilmesi gerekiyor. Sadece İstanbul son 5 yılda 1 milyon göç aldı. Bu bile konut ihtiyacının ne kadar fazla olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

Teşvikler kapsamında KDV oranı yüzde 1-yüzde 8 bandına indirilmiş, damga vergisi kaldırılmış, tapu harcı yüzde 4’ten 3’e düşürülmüştü. Ekim ayında 150 metrekare üzerindeki konutlarda yeniden yüzde 18 KDV uygulaması başlayacak.

TEKNİK YAPI - HALK GYO İŞ BİRLİĞİ "1,6 milyar TL hasılatlı projede buluştular"
Gayrimenkul sektörünün iki dev ismi, Ege Bölgesi’nin en büyük yatırımlarından biri olan İzmir Alsancak Projesi’ni hayata geçirecek. Tatilin bitmesiyle birlikte hareketlenen gayrimenkul sektörü, İstanbul’un yanı sıra Anadolu’da da dev projelerini birer birer duyurmaya başladı. Emlak Konut GYO’nun, İzmir’in Alsancak ilçesindeki 47 dönümlük arazisi için haziranda açtığı arsa karşılığı gelir paylaşım ihalesini, yüzde 35 idare payı taahhüdü ile Teknik Yapı kazanmıştı. Şirket, 1,6 milyar liralık hasılat taahhüdüyle kazanılan proje için, gayrimenkul sektörünün önemli oyuncularından Halk GYO ile güç birliğine gitti. Sektörün iki dev ismi, İzmir Alsancak Projesi’nde bütün gelir ve giderler ile elde edilecek kârı, yarı yarıya paylaşacak. İş birliğinin detaylarını anlatmak üzere düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım “İzmir, ulusal ve uluslararası birçok firmanın yatırım yapılabilir şehirler listesinde. Bu proje, bölgesel gelişmeye katkı sağlayacak ulusal bir yatırım olması sebebiyle büyük önem taşıyor” dedi. Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin de şunları söyledi: Birlikten kuvvet doğar anlayışıyla kurduğumuz bu ortaklık, güçlü Türkiye idealimizin çerçevesini oluşturuyor. Ticaret, konut ve turizm alanları ile karma olacak projenin tasarım çalışmalarının 6 ayda tamamlanması için hızlıca çalışmalara başlayacağız.

Ö. Faruk Bingöl / Türkiye

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181